SAD SU SE SJETILI Predstavnici suda, policije i ŽDO-a ispitivali 98-godišnju staricu vezano uz zločine u Škabrnji iz 1991.!

Slika korisnika mkvanja
Marko Miljanić ogorčen zbog najnovijeg dolaska istražitelja
Bio sam na prosvjedu u Vukovaru 13. listopada i siguran sam da je ovo što sada rade samo smirivanje javnosti o tome kako tobože istražuju zločine, tako i ovaj u Škabrnji. To je ipak samo predstava za javnost jer da su htjeli mogli su dosad naći počinitelje, umjesto što moju nesretnu majku u stotoj godini tjeraju da se prisjeća užasa koje je proživjela, kaže Miljanić
Zvonko KUCELIN/Vedran SITNICA
Ovih dana je obilježena 27. godišnjica stradanja Škabrnje

Prije par dana došli su ispitivati moju majku od 98 godina kako joj je bilo prije 27 godina, a ona je stotinu puta dala izjave pa su  se sada  našli iz našega pravosuđa da pitaju staricu koja više ne zna za sebe, kazao je dan uoči obilježavanja stradanja Škabrnje, njen ratni zapovjednik Marko Miljanić.

Miljanić nam je napomenuo kako je njegova majka Jurka toga dana  kada su je došli ispitivati bila jako loše jer se morala opet prisjećati svih  strahota iz rata, jezivih scena u kojima je gledala odsjecanje ušiju i ubijanje svojih sumještana. No, čini se kako istražiteljima na kraju njezin iskaz  i nije puno pomogao jer, kako kaže Miljanić, u 98. godini starica  jedva da  više zna tko je, a kamoli da će prepričati sve detalje događaja od prije 27  godina.

Tragom ove informacije istražili smo o čemu je zapravo riječ - je li nadležno odvjetništvo opet pokrenulo izvide o zločinu u Škabrnji 18. studenog 1991. ili je riječ o nastavku davno započete istrage.

Dokazne radnje

Naime, u Škabrnju je ovih dana došla tročlana delegacija koja radi na  izvidima: Ivan Gambiraža iz Odjela za ratne zločine PU zadarske, Enka  Moković, sutkinja Županijskog suda u Zadru i Denis Sokol, zamjenik  županijskog državnog odvjetnika. 

Sastav istražne ekipe jučer nam je potvrdio glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, Hrvoje Visković, a na pitanje tko je zatražio izvide  kaže:

- U predmetu ratnog zločina u Škabrnji, a po zahtjevu državnog odvjetnika poduzeli smo dokaznu radnju i ispitivanje svjedoka, bio je kratak sudac napominjući da su izvidi tajni te da se o detaljima ne može govoriti.

No, zato je o njima govorio ratni zapovjednik Škabrnje, koji ispitivanje  svoje majke koja je tek na momente suvisla, i to gotovo tri desetljeća nakon zločina, smatra sramotnim. Naime, Miljanić u ovom potezu vidi samo "način da se smiri javnost nakon velikog prosvjeda branitelja u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina".

Starica jedva zna za sebe

- Bio sam na prosvjedu u Vukovaru 13. listopada i siguran sam da je  ovo što sada rade samo smirivanje javnosti o tome kako tobože istražuju  zločine, tako i ovaj u Škabrnji. To je ipak samo predstava za javnost jer da  su htjeli mogli su dosad naći počinitelje, umjesto što moju nesretnu majku u stotoj godini tjeraju da se prisjeća užasa koje je proživjela. Ali iz policije su nam javili da će doći kod nje jer je bila očevidac klanja vojnika  Ante Ražova i još nekih drugih. Osim policije, došli su i predstavnici suda  i tužiteljstva. Što sam mogao? Majku sam pripremio na ispitivanje, ali od  toga nije bilo nikakve koristi jer joj se jadnoj čini da je jedan mještanin  ubijen, a drugi odveden u zarobljeništvo, a dogodilo se obrnuto. A što će  jadna starica u ovim godinama znati, jedva zna i za sebe. Ovo je sve skupa jedna sramotna i zakašnjela reakcija pravosuđa, ogorčeno kaže Miljanić.

Njegova majka već je petnaestak puta dala iskaz o zločinu u Škabrnji, a  svaki put joj je teško jer kao da svaki put proživljava isto.

Danima nije mogla doći sebi

- Ja i moja supruga smo stajali kraj nje dok su je pitali o tom događajima da joj ublažimo traumu, ali strašno je da su se sada sjetili opet je ispitivati. Svjedočila je i u raznim sudskim postupcima pa što im sada ovo  treba? Vjerojatno zato što smo na prosvjedu u Vukovaru nosili i transparent "Škabrnja" pa se vlast možda uplašila još jednog prosvjeda. Sva se  jadna tresla i plakala dok je govorila mučeći se prisjetiti događaja, ali ne  znam koliko im je to pomoglo jer je stalno ponavljala kako su našeg Peru  Gurlicu ubili, a nisu njega jer je on završio u zarobljeništvu, nego jednog  drugog mještanina. Jadna ona, danima poslije nije mogla doći sebi, za  ništa su je izmučili, pogotovo što joj je toga dana ubijen i muž, moj otac  kojega su vezali žicom i ubili pred njenim očima, napominje Miljanić  dodajući na kraju kako se nada da nikome više neće pasti na pamet doći  ispitivati njegovu majku.

- Nisam je više mogao gledati kako plače i zapomaže, a sve je već rekla  pa neka mi netko konačno odgovori zašto su sva njezina svjedočenja dosad pospremili na dno ladice pa je danas opet tjeraju da se u 98. godini  prisjeća tih užasa? Sram može biti onoga tko je to naručio jer se plaši  prosvjeda hrvatskih branitelja, poručuje na kraju Miljanić.

PU zadarska: Izvidi su tajni

Kako je na razgovoru kod Jurke Miljanić bio i predstavnik PU zadarske, glasnogovornika Elisa Žodana pitali smo o čemu je riječ, odnosno radi li se o pokretanju novih  izvida.

- Redovito i ustrajno radimo na otkrivanju svih ratnih zločina koji su se dogodili na  našem području, a kako su pojedini izvidi tajni temeljem Zakona o kaznenom postupku, ne možemo komentirati pojedine radnje, kaže Žodan.

Miljanić: Sve je ovo samo predstava  za narod

- Znate zašto je i ispitivanje moje majke i ostalih svjedoka samo predstava za javnost? Zato što sam kao zapovjednik Škabrnjskog bataljuna bio prisutan kada su naše  sigurnosne službe u ratu ispitivale Petra Gurlicu nakon što je doveden iz zarobljeništva. Nesretni čovjek tamo je proveo devet mjeseci i dao našima sve podatke o  onom što je vidio, pogotovo o zapovjednicima. Tako smo i od ostalih zarobljenika  saznali puno toga, sve je to dokumentirano pa što onda sada rade ovaj cirkus umjesto da su već procesuirali zločince? Žalosno je ovo sve skupa, pogledajte samo pokojnu Evu Šegarić koja je toga dana u Škabrnji izgubila tri sina i supruga, a ukupno 12  članova obitelji, da bi joj kasnije političari samo prigodno dolazili umjesto da sankcioniraju one koju su joj pobili sinove. Došao je i tadašnji predsjednik Ivo Josipović,  došao je s košaricom voća, naslikao se i otišao, kao i svi drugi. Nije njoj jadnoj, kao  ni mojoj materi, bilo do posjeta, nego neka otkriju krvnike koji su ovo počinili, pa da  mogu mirno u grobu počivati, naglašava  Miljanić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (3 glasova)