SVJETSKI KULINARSKI KUP U hrvatskoj reprezentaciji tri zadarska kuhara

Slika korisnika mkvanja
U Luxembourgu se od 24. do 28. studenog
Hrvatsku će u Luksemburgu predstavljati Nacionalna kulinarska reprezentacija koju će činiti šest članova Nacionalnog tima, pet članova Regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana Catering tima s pratećem osobljem
U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 24. do 28. studenog, Luksemburg će ponovo biti mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti  preko 50.000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti  i kreaciji koju možda ne mogu izraziti u svome svakodnevnom poslu.  Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje  kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju  priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.

Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija  kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.

Testiranja u Zagrebu i Zadru

Hrvatsku će u Luksemburgu predstavljati Nacionalna kulinarska reprezentacija koju će činiti šest članova Nacionalnog tima, pet članova  Regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana Catering tima s pratećem osobljem. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko  Jurešić, i predsjednik Saveza Damir Crleni odabrali su članove reprezentacije na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod okriljem Worldchefs- a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza).

U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem  svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine. Jela  koje su hrvatski predstavnici osmislili testirana su u nekoliko navrata te  su spremna za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji će  biti u žiriju. Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od 30  država koje će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji „Nacionalni tim“  što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim  rezultatima, dok je veliki broj njih otpao zbog nedostatka mjesta. Hrvatski nacionalni tim u posljednjih je tjedan dana testirao svoj menu u  sklopu ručka u hotelu The Westin Zagreb te večere u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera u Zadru te pritom dobio i korisne povratne informacije  koje su iskoristili kako bi menu još malo oplemenili. Nacionalni tim u  jednoj kategoriji mora u šest sati pripremiti menu od tri slijeda za 110  osoba. Da Hrvatska ima priliku za zlato dokazuje i činjenica da je menu rasprodan u samo nekoliko sati nakon objave na stranicama sajma.  Druga kategorija u kojoj će nastupiti je hladni stol gdje će morati  izložiti četiri različita finger food-a za šest osoba, jednu svečanu buffet  platu za osam osoba, tri različita topla predjela, jedan vegetarijanski  meni od tri slijeda, svečani meni u pet slijeda, slastičarsku skulpturu,  četiri različita deserta te jednu slatku platu.

Ekipno i individualno

Sličnu zadaću izlaganja ima i Regionalni tim, dok individualni natjecatelji moraju pripremati svečani menu u pet slijedova te finger food.  Iznimke kod individualnih natjecatelja su carving majstori koji će se  predstavljati sa skulpturama od voća i povrća te u kategoriji carving  uživo. Catering tim će svoja znanja i vještine iskoristiti za pripremu  juhe, dva mesna jela, vegetarijansko jelo, dva priloga, dva vegetarijanska priloga, salatni buffet i desert kojima će nakon ocjenjivanja nahraniti natjecatelje.

Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva  i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem  takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj  svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara,  prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama  Hrvatske kulinarske akademije.

Karamarko, Vrsaljko i Martinac

Od zadarskih kuhara za hrvatski nacionalni tim nastupaju Tomislav  Karamarko (Falkensteiner Hotel & Spa Iadera), koji će nastupiti i kao  individualni natjecatelj i Josip Vrsaljko (Zadar Travel, Terra Travel).

Također će kao indvidualni natjecatelj nastupiti i Marko Martinac  (Restaurant 4 Kantuna).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno