Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TIHOMIR FRANOV Fotograf naturalnih motiva

21.11.2018. 11:20
TIHOMIR FRANOV Fotograf  naturalnih motiva


U Galeriji Zadarta u četvrtak svoje fotografije izlaže Tihomir Franov. Poznatiji kao Tiho, rođen je u Zadru 1967. gdje završava osnovnu i srednju Tehničku školu. Kao dite Varoši, i njega je zaokupljala  čudesna magija njegova susjeda, velikana zadarske fotografije Ante Brkana.


U susjedstvu Brkana
– Prvi put sam uzeo fotoaparat u ruke i osjetio čari tamne komore  kao osmogodišnjak. U fotografiju sam se zaljubio kao dijete, prvi susjed  mi je bio Ante Brkan. Svakodnevno sam ga gledao kako s nekim čudnim kutijama ide na posao, zanimalo me što je to pa je sve tako i krenulo. U osnovnoj školi bio sam jedini učenik nižih razreda koji je bio  član foto sekcije. Otvaranjem tadašnjeg Omladinskog doma zahvaljujući voditelju foto video sekcije Ivi Dijanu pružila mi se mogućnost korištenja fotolaboratorija svakodnevno što mi je mnogo pomoglo u daljnjem usavršavanju upoznavajući razne tehnike rada s crno bijelom fotografijom kao što su toniranje, fotomontaža i sl. Tamna komora je obilježila moj život… Radio sam kasnije za brojne redakcije kao fotoreporter: Fokus, Nedjeljna i Slobodna Dalmacija, Narodni list, Zadarski list,  Globus, Nacional. 1991. godine zbog rata prekidam posao fotoreportera  i vraćam se 1996. fotografiji i radu u novinama. Od 2009. godine potpuno sam se posvetio umjetničkoj fotografiji bez rutine, brzine i velike  obveze, rekao nam e Tihomir Franov.
Franova su uvijek privlačili mediji pa je tako bio 1988. jedan od inicijatora pokretanja Omladinske televizije u Zadru koja je djelovala samo 15 dana. Sudjelovao je i u osnivanju novina Fokus i Omladinskog  radija Ga-Ga. 2010. godine počinje suradnju s Dragon Teatrom na  predstavama Buža, Anđeli Babilona, Sirena Mariola i Kralj Ubu. Kao  službeni fotograf Sabora Glagoljaša i glasila Slovo Rogovsko od 2013. do  2015. surađuje s Udrugom glagoljaša Zadar.


Međunarodne izložbe
– Od 2012. Godine redovito sudjelujem na izložbi Island and sea Otok  i more International Photo Exhibition. Brončanom plaketom 2012. nagrađena mi je fotografija Utrka te je reproducirana u fotomonografiji istoimene izložbe. Moje dvije fotografije Ribič i Radost 2013. s izložbom  Surprising Croatia ili Drugačija Hrvatska gostuju u Bruxellesu nakon  čega ta izložba putuje po svim glavnim gradovima Europske unije. Fotografije su tiskane u službenom katalogu izložbe, nastavio je Tihomir  Franov.
Između 501 fotografije, Hrvatski foto savez 2016. godine bira fotografiju Tihomira Franova čuvar svijetla u selekciju 10 najboljih koja predstavlja Hrvatsku fotografiju na 33. FIAP bijenalu crno bijele fotografije u  Južnoj Koreji
Ove godine kasnije Hrvatski foto savez između 329 fotografije bira  njegovu fotografiju Guardian of Tradition u selekciju 10 najboljih koja  predstavlja Hrvatsku na 34 FIAP bijenalu crno bijele fotografije u Južnoj  Africi. Na tom bijenalu osvaja kao autor 38. mjesto ukupno (od 400 fotografija), a njegov Čuvar tradicije je jedina fotografija hrvatskih autora  koja je objavljena u katalogu bijenala. Ove godine također sudjeluje na  Zagreb Salonu s fotografijom Ribič.
Franov je fotograf naturalnih motiva. Listom su to primorske vedute  ili male pričice dalmatinskog čovjeka. Nisu mu strani ni pejzažni izleti  koji ipak naglašavaju crno-bijelu fotografiju kao početak o monokromatske prahistorije ove umjetnosti do njene digitalne erupcije.
Otvorenje izložbe bit će u četvrtak u 22.11.18. u 19 sati u Galeriji Zadarta u Kovačkoj 3.