Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TRI DANA PRIJE ILI POSLIJE Predsjednica Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Škabrnje

21.11.2018. 17:58
TRI DANA PRIJE ILI POSLIJE Predsjednica Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Škabrnje


Danas u centru Škabrnje, tri dana nakon 27. obljetnice jednog od najvećih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata, na 86 žrtava velikosrpske agresije u ravnokotarskom mjestu Škabrnja, dočekana je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Uz visoke vojne počasti Grabar-Kitarović je položila vijenac kod spomen-obilježja masovne grobnice "Ruža za poginule branitelje i civile", u neposrednoj blizini Osnovne škole Vladimir Nazor, te kod Centralnog križa na groblju sv. Luke.
Shodno predsjedničkom protokolu Grabar-Kitarović nije dala izjavu za brojne nazočne novinare u Škabrnji.
– Kao što znate kad odajem pijetet prema žrtvama u Vukovaru i Škabrnji ne dajem izjave, opravdala se Grabar-Kitarović na upit dosad nikad brojnijih novinara pisanih i elektronskih medija.
Predsjednicu Kolindu na Trgu dr. Franje Tuđmana dočekao je Nediljko Bubnjar, načelnik, i Božidar Longin, zadarski župan, sa svojim suradnicima te mještani koji su uputili aplauz čim je predsjednica RH iz automobila stupila na škabrnjsko tlo. Za razliku od Vukovara nije nosila žute čizme, tzv. zenge, koje su nosili hrvatski branitelji.
– Baš sam sretna što sam kao i prije dvije godine predsjednici u ime Općine uručila buket cvijeća. Pamtit ću ovaj dan kako me Kolinda pomilovala i lijepim riječima zahvalila na cvijeću, kazala je 10-godišnja Gabrijela Perica, unuka poginulog branitelja, kojoj se predsjednica Kolinda nakon polaganja vijenca i potpisala za uspomenu.
Odmah na početku Grabar-Kitarović se načelniku Bubnjaru ispričala za svoj, kaže, opravdani nedolazak zbog tehničkih razloga kako bi već tradicionalno uoči Dana sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991., odala počast stradalim civilima i braniteljima.
– Predsjednice, nije bitno jeste tri dana prije ili tri dana poslije, tu ste i to nama Škabrnjanima puno znači, rekao je Bubnjar koji je potom i odgovorio na njen upit jeli bilo hladno od bure na Dan sjećanja na žrtvu Škabrnje 1991.
– Osim neskrivenih emocija na tisućama hodočasnika o buru i hladnoći se nije ni razmišljalo. Ovog puta smo imali neke promjene u protokolu. Raduje me da su ih prihvatili i mještani i hodočasnici u Škabrnju, odgovorio je Bubnjar.
Bubnjar je hodu od Trga dr. Franje Tuđmana do spomen-obilježja masovne grobnice upoznao predsjednicu Kolindu kao neke udruge predlažu da se državni blagdan uvede i 18. studenoga, kada se u čast nedužnih žrtava velikosrpske četničke agresije obilježava Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 1991.
– Ako dođe službena inicijativa o državnom blagdanu za 18. studenoga, odluku isključivo donosi Hrvatski sabor, odgovorila je Grabar-Kitarović.
Nazočni mještani Škabrnje nisu skrivali svoje zadovoljstvo što je Grabar-Kiarović ispunila obećanje o naknadnom dolasku u Škabrnju.
–  Susret s predsjednicom Kolindom je poseban doživljaj, u jednom će dahu mještanin Nediljko Pavičić