Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Učenici prevodili recept za “domaću” Nutellu

21.11.2018. 17:15
Učenici prevodili  recept za “domaću”  Nutellu


Zajednica Talijana Zadar i ove je godine organizator Tjedna  talijanske kuhinje koji je započeo u ponedjeljak i traje do subote, 24.  studenog 2018., na više lokacija u Zadru. Tako je jučer ujutro u privatnoj Osnovnoj školi Nova u sklopu Tjedna talijanske kuhinje održana  kreativna radionica kuhanja. S obzirom da Talijani jako vole čokoladu i  na svjetskoj su razini poznati upravo po čokoladnim slasticama, voditeljica radionice Nikolina Krpina, inače nastavnica talijanskog i engleskog jezika, odlučila se za temu pod nazivom “Čokolada i umjetnost”.
Radionica je okupila osmero učenika 5. i 6. razreda, a jedna je učenica bila iz 3. razreda.


Nekoliko talijanskih čokolada
-Trebali smo raditi domaću Nutellu, ali smo se ipak odlučili na prevođenje recepta s talijanskog na hrvatski jezik, i potom ga dati djeci da  ga probaju napraviti kod kuće. Na taj način će se upoznati s nekoliko  talijanskih čokolada koje nam je osigurala Zajednica Talijana, i općenito načinom izrade ovog popularnog namaza u domaćoj varijanti, objasnila je Krpina.
OŠ Nova svake godine sudjeluje u Tjednu talijanske kuhinje koju organizira Zajednica Talijana Zadar.
-Šteta je propustiti ovakvo jedno događanje s obzorom da u našem  gradu imamo Zajednicu Talijana. Često s djecom odemo u Zajednicu  na razna događanja i radionice poput ove ili na Tjedan talijanskog jezika, kazala nam je Krpina dodavši kako to za njihove učenike puno  znači s obzirom da talijanski kao izborni strani jezik uče od 2. razreda.  Uz talijanski, uče i njemački te francuski jezik.
-Djeca su jako zainteresirana za jezike, pogotovo ona od 1. do 4. Razreda. Njima je to zabava jer se uglavnom to “učenje” svodi na igru. Tek  kasnije postaje malo teže. U 5. razredu na red dolazi “ona malo manje  draga” gramatika koja sa sobom donosi drugačiji sistem učenja, objasnila je Krpina dodavši kako je od 1. do 4. razreda idealno vrijeme za  razviti ljubav prema jeziku i kako djeca u tom periodu nauče jako puno  vokabulara.


Nastava izvan učionice
-Nastojimo što više surađivati sa Zajednicom Talijana jer smatram da  djeci treba jednaka količina nastave izvan učionice kao i unutar nje,  dodala je.
Među učenicima koji su nazočili “čokoladnoj” radionici bila je i Marijeta Blatnjak (8,5) iz 3. razreda. Uči talijanski od 2. razreda.
-Volim ići na talijanski, a najviše mi se sviđa učiti nove riječi. Radionica o čokoladi mi se posebno svidjela jer inače jako volim čokoladu,  posebno Nuttelu. Sad kada znam kako ju kod kuće napraviti, jedva  čekam isprobati, kazala je Marijeta.
Tjedan talijanske kuhinje nastavio se i danas i to “umijećem pripremanja talijanske kuhinje” u Domu umirovljenika Zadar.