Kako odgovorno odlagati i zašto kompostirati otpad?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U GKZD javna tribina Pogodi pravi koš
Govorilo se o zanimljivim temama

U Gradskoj knjižnici Zadar održana je tribina u sklopu kampanje Pogodi pravi koš, projekt Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Zadra. Tema je bila održivo gospodarenje otpadom - prednosti odvajanja, ponovna upotreba predmeta, kućno kompostiranje i sprječavanje nastanka otpada.

Tijekom predavanja održane su tri powerpoit prezentacije: "Odgovorno odlaganje otpada – osobni doprinos uspostavi kružne ekonomije", čija je svrha bila motivirati građane na odvajanje otpada. Prezentacijom su bile obuhvaćene teme: razlozi prelaska na kružnu ekonomiju i uloga gospodarenja otpadom u prelasku na kružnu ekonomiju, prednosti odvajanja otpada, sagledavanje globalnog problema zagađenja otpadom i važnosti osobnog doprinosa rješavanja tog problema, promjena stavova prema otpadu i promjena ekonomske paradigme. Prezentaciju je vodila: Nives Rogoznica iz udruge "Eko-Zadar", koja je ujedno i autorica četiri Vodiča o pravilnom odlaganju otpada na području Zadra, te edukatorica u području gospodarenja otpadom.

Praktični načini razdvajanja otpada

Druga prezentacija i tema o kojoj se razgovaralo na tribini bila je o praktičnim načinima razdvajanja otpada. Prezentaciju je vodila Atana Grbić-Martinović iz udruge "Eko-Zadar", koja je i edukatorica u području gospodarenja otpadom.

Treća tema s kojom su se sudionici mogli upoznati je "Kućno kompostiranje: načini kućnog kompostiranja i praktični savjeti za kompostiranje u kući ili stranu i u vrtu. Prezentaciju je vodila: Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica, edukatorica u području kompostiranja.

Ostali predavači na tribini su bili pravnica Žana Klarić, predstavnica Grada Zadra, koja je govorila o projektu, te odgovarala na opća i pravna pitanja građana, Pere Zubčić, tehnički direktor Čistoće d.o.o., koji je ukratko iznio novi model prikupljanja otpada, ali je i on odgovarao na praktična pitanja vezana uz prikupljanje, odvoz i odlaganje otpada.

Poticanje na odgovorno gospodarenje otpadom

Kampanja "Pogodi pravi koš" se provodi u sklopu projekta Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra, a sufinancira ga Europska unija iz Kohezijskog fonda. Nositelj projekta je Grad Zadar.

- Svrha projekta je potaknuti građane Zadra na savjesno i odgovorno gospodarenje otpadom. Glavna svrha strateškog pristupa izgradnji svijesti stanovnika grada Zadra je omogućiti kontinuiranu i sustavnu komunikaciju u području održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje, pojasnili su iz Grada Zadra. Najavili su kako kako će se u subotu od 10 do 12 sati na Gradskoj tržnici održati sajam korištenih igračaka i knjiga "Smanji, ponovo upotrijebi, razvrstaj - Pogodi pravi koš".

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)