Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako odgovorno odlagati i zašto kompostirati otpad?

22.11.2019. 13:00


U Gradskoj knjižnici Zadar održana je tribina u sklopu kampanje Pogodi pravi koš, projekt Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Zadra. Tema je bila održivo gospodarenje otpadom – prednosti odvajanja, ponovna upotreba predmeta, kućno kompostiranje i sprječavanje nastanka otpada.
Tijekom predavanja održane su tri powerpoit prezentacije: "Odgovorno odlaganje otpada – osobni doprinos uspostavi kružne ekonomije", čija je svrha bila motivirati građane na odvajanje otpada. Prezentacijom su bile obuhvaćene teme: razlozi prelaska na kružnu ekonomiju i uloga gospodarenja otpadom u prelasku na kružnu ekonomiju, prednosti odvajanja otpada, sagledavanje globalnog problema zagađenja otpadom i važnosti osobnog doprinosa rješavanja tog problema, promjena stavova prema otpadu i promjena ekonomske paradigme. Prezentaciju je vodila: Nives Rogoznica iz udruge "Eko-Zadar", koja je ujedno i autorica četiri Vodiča o pravilnom odlaganju otpada na području Zadra, te edukatorica u području gospodarenja otpadom.


Praktični načini razdvajanja otpada
Druga prezentacija i tema o kojoj se razgovaralo na tribini bila je o praktičnim načinima razdvajanja otpada. Prezentaciju je vodila Atana Grbić-Martinović iz udruge "Eko-Zadar", koja je i edukatorica u području gospodarenja otpadom.
Treća tema s kojom su se sudionici mogli upoznati je "Kućno kompostiranje: načini kućnog kompostiranja i praktični savjeti za kompostiranje u kući ili stranu i u vrtu. Prezentaciju je vodila: Cvijeta Biščević, permakulturna dizajnerica, edukatorica u području kompostiranja.
Ostali predavači na tribini su bili pravnica Žana Klarić, predstavnica Grada Zadra, koja je govorila o projektu, te odgovarala na opća i pravna pitanja građana, Pere Zubčić, tehnički direktor Čistoće d.o.o., koji je ukratko iznio novi model prikupljanja otpada, ali je i on odgovarao na praktična pitanja vezana uz prikupljanje, odvoz i odlaganje otpada.


Poticanje na odgovorno gospodarenje otpadom
Kampanja "Pogodi pravi koš" se provodi u sklopu projekta Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra, a sufinancira ga Europska unija iz Kohezijskog fonda. Nositelj projekta je Grad Zadar.
– Svrha projekta je potaknuti građane Zadra na savjesno i odgovorno gospodarenje otpadom. Glavna svrha strateškog pristupa izgradnji svijesti stanovnika grada Zadra je omogućiti kontinuiranu i sustavnu komunikaciju u području održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje, pojasnili su iz Grada Zadra. Najavili su kako kako će se u subotu od 10 do 12 sati na Gradskoj tržnici održati sajam korištenih igračaka i knjiga "Smanji, ponovo upotrijebi, razvrstaj – Pogodi pravi koš".