Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nova znanja, vještine i sposobnosti za humaniji, zdraviji i sigurniji život

22.11.2019. 12:15


Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru od početka studenoga započelo je sa provedbom programa »Humane vrednote« i » Odgoj za humanost od malih nogu » u sklopu Kurikuluma za Građanski odgoj i obrazovanje u dječjim vrtićima te osnovnim i srednjim školama s područja djelovanja biogradskog Crvenog križa.
– Namjera Hrvatskog Crvenog križa da program »Odgoj za humanost od malih nogu« postane jedna od tradicionalnih volonterskih aktivnosti društava Crvenog križa u cijeloj Hrvatskoj, pala je na plodno tlo. Naime, dosad provedene radionice djeci su omogućile stjecanje novih znanja, vještina i sposobnosti za humaniji, zdraviji i sigurniji život, kazala je Franka Troskot, ravnateljica GDCK Biograd na Moru.


Humanost, razumijevanje, različitost, pomaganje
Program se uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja sustavno se provodi u osnovnim i srednjih školama, a cilj radionica je stjecanje znanja za humaniji i sigurniji život.
– Djeca predškolske dobi i učenici sudjeluju na radionicama na teme: humane vrednote, zaštita zdravlja, prva pomoć, klimatske promjene, prevencija trgovanja ljudima, dobrovoljno darivanje krvi, stereotipi i predrasude, diskriminacija te priprema za izvanredne situacije – potresi, naglasila je Troskot dodajući kako je cilj ovog programa uključivanje djece predškolske dobi i mladih u aktivnosti Crvenog križa kako bi im se pružila znanja i vještine koje će kasnije moći primijeniti.


"Teme radionica su humane vrednote, zaštita zdravlja, prva pomoć, klimatske promjene, prevencija trgovanja ljudima, dobrovoljno darivanje krvi, stereotipi i predrasude, diskriminacija te priprema za izvanredne situacije – potresi.
Franka Troskot




– Cilj ovih radionica je probuditi humanost, razumijevanje, prihvaćanje različitosti kod mladih, ali poticati ih na volonterstvo i pomaganje drugima, kaže Troskot podsjećajući kako je već održana radionica na temu klimatskih promjena u OŠ Vladimir Nazor u Neviđanima na otoku Pašmanu na kojoj su učenici 2. razreda naučili zašto je važno reciklirati te su i sami reciklirali papir koji kasnije mogu upotrijebiti ponovo, a istog dana za učenike 4. razreda održana je radionica iz osnova prve pomoći.
– Osim postupaka prve pomoći kod ogrebotina, gubitka svijesti i krvarenja nosa, učenici su sudjelovali i na pokaznoj radionici iz realističnog prikaza ozljeda na kojoj su mogli vidjeti kako to izgleda kada se izrađuju ozljede za film a ujedno se koriste i kod simulacija vježba. Učenicima se najviše svidjela umjetna krv te kako se može izraditi ozljeda, navela je Troskot, istaknuvši kako je radionice zajednički održala s Leonardom Kolarić, referenticom za rad s mladima GDCK Biograd na Moru.


Radionice do kraja školske godine
U Dječjem vrtiću Cvit Sv. Filip i Jakov u sklopu programa »Odgoj za humanost od malih nogu« za temu »Prevencija trgovanja ljudima«, održana je prva radionica za djecu predškolske dobi pod nazivom »Sam u kući«.
– Cilj radionice je bio naučiti djecu predškolske dobi kako se ponašati kada vam nepoznata osoba zvoni na vrata, koja su pravila sigurnog komuniciranja sa nepoznatom osobom, istaknula je Troskot.
Predškolci će do kraja prosinca sudjelovati na još tri radionice na temu Prevencije trgovanja ljudima, a na završnoj radionici dobit će pohvalnicu za usvojena znanja, vještine i stavove iz područja »Prevencije trgovanja ljudima« unutar programa »Odgoj za humanost od malih nogu«.
– GDCK Biograd na Moru sustavno će u ovoj školskoj godini nastaviti provoditi radionice u dječjim vrtićima i osnovnim i srednjim školama. S nekim školama i vrtićima smo dogovorili radionice do veljače 2020. godine, a sve ostale škole i vrtiće ovim putem pozivamo da nas kontaktiraju za dogovaranje termina za radionice, pozvala je Troskot.


Poziv za mlade od 14 do 30 godina
U rad se može uključiti i kroz Klub mladih GDCK Biograd na Moru. Pozivamo sve učenike i mlade od 14 do 30 godina da se priključe radu Klub mladih GDCK Biograd na Moru. Osim radionica kroz klub mladih imati će priliku educirati druge mlade, razvijati svoja znanja i vještine, družiti se, pomagati drugima i putovati, rekla je Leonarda Kolarić.
GDCK Biograd na Moru možete kontaktirati putem maila: [email protected] ili putem telefona: 023/383761, te putem Facebook stranice: Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru ili putem Instagrama: gdck_bnm.