Petina hrvatskog izdavaštva dolazi sa zadarskog područja

Slika korisnika martinazd
U Znanstvenoj knjižnici otvorena tradicionala izložba izdavaštva
Sama činjenica da je ovo već 26. izdanje pregleda izdavačke djelatnosti s područja Zadarske županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju najbolje svjedoči o važnosti, značaju i vrijednosti ove izložbe, kazao je ravnatelj Miro Grubić i naglasio kako brojna izdanja pokazuju da je izdavaštvo u Zadarskoj županiji vrlo živo
Marin GOSPIĆ
Izlošci su promatrani s pozornošću

 Jučer je u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar svečano otvorena godišnja izložba "Izdavaštvo na zadarskom području: studeni 2018. - 2019."

Riječ je tradicionalnoj izložbi koju zadarska Znanstvena knjižnica priređuje povodom Dana Grada Zadra i na kojoj je izložen izbor izdanja omeđenih i serijskih publikacija, audio vizualne građe izdavača s područja Zadarske županije, te plakata društvenih, kulturnih i sportskih događanja u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

Kako je istaknuo ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar mr. sc. Miro Grubić ova tradicionalna izložba priređuje se još od 1994. godine i ove je godine upriličena 26. put.

Važna i vrijedna izložba

- Sama činjenica da je ovo već 26. izdanje pregleda izdavačke djelatnosti s područja Zadarske županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju najbolje svjedoči o važnosti, značaju i vrijednosti ove izložbe, kazao je ravnatelj Grubić i naglasio kako brojna izdanja pokazuju da je izdavaštvo u Zadarskoj županiji vrlo živo, te kako raste iz godine u godinu.

- Čak jedna petina hrvatskog izdavaštva odnosi se na zadarsko područje, a Zadar je drugi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za kulturu, kazao je mr. sc. Miro Grubić.


"Čak jedna petina hrvatskog izdavaštva odnosi se na zadarsko područje, a Zadar je drugi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za kulturu.

Miro Grubić

Na otvorenju ove izložbe ravnatelj je, među ostalim, kazao kako izložbe nisu ključan dio knjižničnog poslovanja, ali kako i najmanji djelić knjižničnog poslovanja ima edukativni karakter.

Ravnatelj Grubić naveo je neke od najvažnijih izložbi koje su u Znanstvenoj knjižnici priređene još od 1947. godine kada je organizirana prva izložba u čitaonici tadašnje Narodne biblioteke, a koja je bila posvećena djelima Vuka Stefanovića Karadžića. Izložba o Vuku ponovno je priređena 1987. godine, a bilo je još nekoliko izložba koje su dva puta organizirane, poput primjerice izložbe o Vladanu Desnici.

Izložba se može pogledati do kraja mjeseca

- Knjižnica je 1984. godine dobila svoj izložbeni prostor, a do tada izložbe su se organizirale u prostoru čitaonice, kazao je ravnatelj Grubić.

O samoj izložbi "Izdavaštvo na zadarskom području: studeni 2018. - 2019." više je govorila Mihaela Šimat, dipl. knjižničarka koja je dala kratak pregled izloženog prema vrstama - od knjiga, serijske publikacije do audiovizualne građe, kao i prema izdavačima.

Navedimo još kako će izložba biti otvorena do 30. studenoga, a svi zainteresirani mogu je besplatno razgledati svakim radnim danom od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno