Učenici OŠ Zadarski otoci uputili čestitku voljenom gradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
UZ DAN GRADA ZADRA U sklopu projekta Muzej u školi
Ovogodišnja rođendanska čestitka Zadru s temom "Zadar u mreži mira", upućena je iz Samostana sv. Frane i posvećena je Zadarskom miru, a Dječja folklorna skupina Donatići izvela je prigodan glazbeno-plesni program sastavljen od pjesama posvećenih Zadru
Arif SITNICA
Donatići su zaplesali Zadarski tanac

Osnovna škola Zadarski otoci, u suradnji s Narodnim muzejom Zadar, a u okviru projekta Muzej u školi, već petu godinu za redom organizira prigodni program pod nazivom "Čestitka voljenom gradu."

Ovogodišnja čestitka Zadru s temom "Zadar u mreži mira", upućena je iz Samostana sv. Frane i posvećena je Zadarskom miru. Naime, kako navode u OŠ Zadarski otoci, pod okriljem projekta Muzej u školi učenici ove škole i prijatelji projekta čuvaju spomen na Zadarski mir, te odgojem za mir promiču baštinu i kulturu mira.

Vjerni duhu grada

- Svi naši projekti imaju elemente baštine i kulture mira, što smo željeli istaknuti i ove godine s temom "Zadar u mreži mira. Cilj projekta Muzeja u školi je ugraditi proživljenu bogatu i slavnu baštinu na zadarsku djecu kao dio identiteta, održati duh grada gradeći snažan ponos kao snagu i vodilju u očuvanju i građenju grada za nove generacije znanjem i ljubavlju, ostajući vjerni duhu grada, svom identitetu u duhu odgoja za mir na temelju baštine, kazala je koordinatorica i idejna začetnica projekta Muzej u školi Anamarija Botica Miljanović, dipl. učiteljica mentorica i voditeljica Muzeja u školi u suradnji s Pedagoškom službom Narodnog muzeja Zadar.


»Ovim projektom OŠ Zadarski otoci uključila je Zadar u rad Europske mreže mjesta mira kroz obilježavanje manifestacije Zadarski mir.

Anamarija Botica Miljanović

- I ove godine kao čestitku gradu za njegov rođendan Dječja folklorna skupina Donatići, odjevena u nošnje iz 19. stoljeća, pripremila je prigodni glazbeno-plesni program sastavljen od pjesama posvećenih gradu, Zadarskog tanca, recitacija, kaže dalje Botica Miljanović, te navodi kako izložba fotografija postavljena u Samostanu sv. Frane predstavlja prikaz događanja kroz sve protekle godine trajanja projekta.

Europska mreža mjesta mira

Inače, projekt Muzej u školi nastao je na inicijativu Osnovne škole Zadarski otoci, uz podršku Narodnog muzeja Zadar, kao nastavak plodne dugogodišnje suradnje, a s ciljem da kao živi muzej oživljuje baštinu i postane način promišljanja i življenja baštine mladim naraštajima.

- Ovim projektom OŠ Zadarski otoci uključila je Zadar u rad Europske mreže mjesta mira kroz obilježavanje manifestacije Zadarski mir. Naime, sva mjesta Europske mreže mjesta mira potpisnici su nekih mirovnih sporazuma, istaknula je još Botica Miljanović.

Muzej u školi je, također, inicijator i pokretač brojnih vrijednih baštinskih događanja i manifestacija. Brojne su tako aktivnosti na razini grada i dugogodišnji projekti koji su do sada pokrenuti i organizirani kao što su Zadarski mir, Zadarska alka - najstarija Hrvatska alka, Igre dida moga, Humanitarni korizmeni kros, Čestitka voljenom gradu i druge.

Sa svojom Dječjom folklornom skupinom Donatići škola ponosno predstavlja zadarsku nošnju, ples i pjesmu i na Vinkovačkim jesenima.

Očuvanje zadarske baštine

Dugi niz godina sudjeluju u manifestacijama Noć muzeja, Dan muzeja, te ostalim događanjima u gradu. Male folkloraše Donatića čine učenici škole, a ove školske godine 2019./20. skupina broji 22 člana i to osam djevojčica i četrnaest dječaka.

Sva događanja Muzeja u školi su u zajedničkoj suradnji Grada Zadra, zadarskih muzeja, Gradske knjižnice Zadar, Samostana sv. Frane, kao i crkvi, škola, vrtića, kulturno umjetničkih društava, sportskih klubova. Cilj projekta je u događanja uključiti i ostale škole i vrtiće, sportske klubove u zajedničkom cilju očuvanja zadarske baštine.

Uspjehu svih organiziranih događanja pridonijeli su, ističu još u školi, i brojni suradnici koji su uložili svoje znanje i ljubav u pripremu i realizaciju projekata.

DONATIĆI GRADU

Anamarija Botica Miljanović kazala je kako su i ove godine kao čestitku gradu za rođendan Donatići odjeveni u nošnje iz 19. stoljeća pripremili prigodni glazbeno-plesni program sastavljen od pjesama posvećenih gradu, Zadarskog tanca, recitacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno