Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vundać: LED rasvjeta ili svjetleće diode imaju osjetno manju potrošnju

22.11.2019. 12:15


"Energetska učinkovitost u kućanstvima" naslov je predavanja održanog u Matici Hrvatskoj koje su zajednički organizirali Društvo energetičara Zadra i Zajednica tehničke kulture. Predavač je bio nastavnik elektrotehničke grupe predmeta u Tehničkoj školi Frane Vundać za kojeg definicija električne učinkovitosti glasi: "Upotreba što manje energije za obavljanje iste količine posla. Za razliku od štednje, energetska učinkovitost nema za cilj smanjenje komoditeta".
Cilj njegovog predavanja bio je predstaviti što su energetska efikasnost, energetska bilanca u kućanstvima, energetski certifikat, standardi u gradnji, potrošnja električne energije u kućanstvima i program energetske obnove.
– Energetska učinkovitost uvelike ovisi o ljudima koji se znaju s njom služiti. No u Hrvatskoj postoji velika neracionalnost u potrošnji energije za grijanje i hlađenje. Trećina godišnje potrošnje koristi se za grijanje i pripremu tople vode. Zanimljivo je da su stambene zgrade među najvećim zagađivačima okoliša jer su stanarima najbitniji financijski aspekti potrošnje energije, rekao je Vundać.


Važnost energetskih certifikata
Iako tek od nedavno zgrade imaju energetske certifikate, mnogi uređaji koji se prodaju u EU to odavna imaju. Govoreći o energetskoj bilanci zgrade Vundać je rekao kako se uspješna primjena mjera energetske učinkovitosti u zgradarstvu temelji na povećanju toplinske zaštite postojećih i novih zgrada, povećanju učinkovitosti sustava grijanja, hlađenja i ventilacije i učinkovitosti sustava rasvjete i energetskih trošila te na uvođenju energetskog certifikata kao sustava označavanja zgrada prema godišnjoj potrošnji energije.


"Soba koja koristi klasičnu žarulju od 40W utroši bez PDV-a 68,80 kuna, a soba koja koristi LED od 7W ima mjesečnu potrošnju od 12,04 kuna.
Frane Vundać




– Energetski certifikat je dokument kojim se iskazuju svojstva zgrade. Osnovna svrha mu je pružiti vlasnicima i korisnicima zgrada informaciju o energetskim svojstvima zgrade. Slični certifikati već su godinama obvezni na svim kućanskim električnim uređajima u trgovinama. Uređaji se prema potrošnji dijele u 7 razreda od A+++ pa sve do D. Preporuka kupnja A i viših razreda (A+, A++ i A+++). Zanimljivo je da je u EU zabranjena prodaja uređaja s razredom ispod D, rekao je Vundać dodavši kako se na tržištu još uvijek mogu naći proizvodi razreda D pa i onih ispod tog razreda.


Razlika između obične i led žarulje
Koliko je energetska učinkovitost važna, Vundać je opisao na primjeru obične i led žarulje. Kućna rasvjeta koja je naoko najmanji faktor potrošnje energije, kazao je, može biti značajan faktor financijske uštede dodajući kako LED rasvjeta ili svjetleće diode imaju osjetno manju potrošnju.


50 puta duže traje led rasvjeta od klasičnih žarulja sa žarnom niti. Prosječan vijek led sijalice je 10-15 godina


– Prosječni vijek trajanja led rasvjete je 10-15 godina rada. Gotovo 50 puta duže od klasičnih žarulja sa žarnom niti. Krasi je otpornost na mehanička oštećenja i vibracije. Nema UV ili IR zračenja i ne sadrži opasne tvari poput žive, olova, štetnih plinova. Uz trenutno paljenje, nema strobo efekta. Soba koja koristi klasičnu sijalicu od 40W utroši bez PDV-a 68,80 kuna, a soba koja koristi LED od 7W ima mjesečnu potrošnju od 12,04 kuna, konkretnizirao je Vundać. Na kraju je rekao kako je Energetska učinkovitost zeleno gorivo budućnosti, a energetski certifikat osobna iskaznica električnih uređaja i stambenih zgrada s ciljem povećanja energetske efikasnost.


ENERGETSKA SVOJSTVA
Energetski certifikat je dokument kojim se iskazuju svojstva zgrade. Osnovna svrha da vlasnicima i korisnicima zgrada da informaciju o energetskim svojstvima zgrade.