Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KABIĆ: Porezne obveznike koštamo nula kuna

21.11.2020. 12:07


U svega dvije i pol godine od osnutka Košarkaški klub Diadora, član Druge lige – jug drugi put izborio je plasman među 16 najboljih momčadi u Kupu Krešimira Ćosića. Teško da u Hrvatskoj postoji sličan primjer pa se može reći da su popularni Entuzijasti napravili prvorazredni posao. Snagu Diadore testirat će tako prekosutra (ponedjeljak) u 19 sati i premijerligaš Vrijednosnice Osijek koji stiže na dvoboj čiji će pobjednik izboriti nastup na završnom turniru osam najboljih momčadi u Kupu.
– Krešin Kup je nagrada za trud i sustavan rad prve momčadi i četvorice članova stručnog stožera, trenera Marija Pešuta i Darka Melnika, potom Davida Zubčića i Rinalda Galovića koji nam se pridružio ove sezone. Šteta što će se igrati bez publike jer bi to bila još jedna košarkaška fešta nakon lanjske osmine finala kada smo ugostili Šibenku. Biti dvaput u osmini finala Kupa osim što je veliki sportski rezultat za klub iz trećeg ranga, čini nas ponosnima jer to natjecanje čuva uspomenu na velikana zadarske i svjetske košarke čije misli i razmišljanja rado ističemo na našim društvenim mrežama – kaže Tomislav Kabić, predsjednik i jedan od osnivača Diadore, kluba koji, s obzirom na zakonske okvire, još nije postao punopravni član Športske zajednice Grada Zadra, a to znači da ni ne dobiva novac iz gradskog proračuna namijenjen sportskim udrugama.
– To je uobičajena praksa za prve dvije godine tako da u sljedećoj godini očekujemo da će Grad prepoznati ono što smo do sada napravili, kao i ono što nam je u planu. Diadora do sada porezne obveznike u našem gradu nije koštala nijedne kune, svi igrači i treneri i ostali dužnosnici kluba su bez ikakve naknade, a financiramo se isključivo preko sponzora, odnosno prijatelja kluba. Po tome smo jedinstveni ne samo u Zadru nego i šire. Želja nam je da taj princip ostane i dalje.


Jedan član, jedan glas
Ipak, netko bi se mogao naći na »platnoj listi«.
– Razmišljamo o tome kako bi bilo dobro honorirati rad trenera koji ulažu velike napore i rade profesionalno, a u stvari su, kao i igrači, potpuni amateri. Kad je riječ o financijskoj podršci Grada, ona bi išla prema nizu ostalih aktivnosti koje provodimo. U tom dijelu, kao i u hladnom pogonu poput plaćanja dvorana ili kotizacije za natjecanja, lokalna sredina nam može pružiti ruku. Za troškove prve momčadi ćemo se pobrinuti sami.
Entuzijazam sjajno zvuči, no pitanje je koliko je realno da Diadora na tim temeljima gradi ambicioznu budućnost.
– Itekako je realno, jer da nije ne bismo izdržali dvije i pol godine. Pokazali smo da se može raditi na drugačiji način, da klub ne mora biti vezan samo uz jednu osobu ili nekolicinu njih koji »vedre i oblače«, da se dobrim marketingom može pokrenuti kvalitetna internetska trgovina, da društvene mreže daju velike mogućnosti koje mnogi klubovi rijetko ili uopće ne koriste, da za 100 kuna godišnje možete imati brojno članstvo u klubu, koje kasnije u važnim odlukama za klub djeluje po principu »jedan član, jedan glas«. Kao kolektiv angažirani smo i u humanitarnom radu, a uz sve to prate nas i odlični rezultati.
Lani su u klubu digli glas na odluku Hrvatskog košarkaškog saveza o poništenju sezone.
– U trenutku prekida Druge lige Sukošan i mi imali smo dva poraza, a jednim potezom je izbrisano sve što smo lani uložili u prvu momčad i sve što ide uz nju, a to nije mali novac. Ne možete reći da se poništava sezona u kojoj ste prije toga odigrali 14 utakmica. Smatramo to i danas lošom odlukom na koju nažalost nismo mogli utjecati. Međutim, javno smo rekli što mislimo o tome. Ove sezone planovi ostaju isti, a oni podrazumijevaju ulazak u Prvu ligu – zaključuje Kabić.


Žene i LIKAR
Tomislav Troskot, Kabićev vršnjak (1989.) i suigrač iz mlađih dana (kao i kasnije u Diadori) zbog ozljede koljena karijeru je stavio po strani i okrenuo se brojnim drugim aktivnostima u klubu, među kojima je i humanitarni rad. Troskot nas upoznaje s time da Diadora nije samo seniorska momčad koja treću sezonu zaredom igra u Drugoj ligi.
– Lani smo okupili juniorsku momčad koje se uključila u ligaško natjecanje. Od prošlog ljeta novost je da imamo i ženski sastav, Entuzijastice, koje su pravi fenomen. Riječ je o ženama u dobi od oko 20 do 30 godina, njih 30-ak, koje su se nakon turnira na Mornarici počele spontano okupljati, najprije na otvorenim terenima ŠC Višnjik, a dolaskom hladnijih dana i u OŠ Bartola Kašića, gdje smo im ustupili dva naša termina. Zanimljivo je da nitko od njih nema od ranije iskustva igranja košarke tako da nismo nikakva konkurencija ŽKK Zadar. Plan je uključiti ovu zanimljivu ekipu, s kojom rade Riki Pahlić i Dominik Peroš, u Drugu ligu budući da je to natjecanje praktično rekreativne naravi. To bi Entuzijasticama bio veliki motiv za još bolji rad – objašnjava Troskot.
Ima još nešto u Diadori.
– Prijavili smo i amaterski sastav Entuzijasti za nastup u LIKAR-u, natjecanju koje je ove godine održano prvi put i to na visokoj razini. Za taj dio u našem klubu zaduženi su Ivica Dokoza i Luka Klarić. Potvrdilo se da je LIKAR dao veliki zamah amaterskoj košarci u Zadru, odnosno okupljanju kvartovskih momčadi. Umjesto u Jazinama liga će se igrati u ŠC Višnjik, što je također jako dobar potez.
Diadorin veliki projekt je i Ljetna liga koja je prošlo ljeto odigrana drugu godinu zaredom i izazvala je veliko zanimanje publike, a organizirana je na razini kakva u Zadru u amaterskom momčadskom sportu nikada nije viđena.
– Vjerujem da je ono što smo napravili s Ljetnom ligom bio poticaj ekipi iz LIKAR-a za organizaciju tog natjecanja s kojim je amaterska košarka »pokrivena« i u zimskom razdoblju. Ljetna liga je postala prvorazredni događaj koji smo realizirali uz suradnju s Društvom športske rekreacije Evala i uz veliku podršku ŠC Višnjik.




» Od prošlog ljeta novost je da imamo i ženski sastav, Entuzijastice, a prijavili smo i amaterski sastav Entuzijasti za nastup u LIKAR-u
Tomislav Troskot


Zadarska košarka
Zadar u ABA i Premijer ligi, Sonik Puntamika u Premijer ligi, Jazine Arbanasi kao drugi sastav Zadra u Prvoj ligi u koju želi ući i Diadora, a u Drugoj ligi nastupa i momčad Pet bunara. Potencijalno četiri momčadi u dva najjača domaća ligaška ranga koja se igraju na nacionalnoj razini. Izvedivo?
– Zašto ne? Diadora nikome od ostalih klubova nije konkurencija. Težimo suradnji sa svima i to smo i do sada pokazali. Pri tome se držimo našeg principa i pogleda na to kako bi klub trebao djelovati i od toga ne odustajemo. Naše shvaćanje košarke nije da klub bude formalno udruga građana, a da je u stvarnosti poluprivatni ili čak privatni. Premda nas se to izravno ne tiče pozdravljamo suradnju Zadra i Jazina. Osim toga, zahvalni smo i Sonik Puntamiki koja nam je ustupila dio termina za treniranje u Jazinama. Ako ćemo gledati košarku u Zadru u širem kontekstu tada bismo svi trebali ići prema dva cilja. Prvi je da KK Zadar napravi europski iskorak, a drugi je da u time sudjeluju domicilni igrači. Diadora će uvijek dignuti ruku za sve što ide u tom pravcu – smatra Kabić.


KUP
U osmini finala Kupa Krešimira Ćosića Diadora će prekosutra (ponedjeljak) u 19 sati na Bilom brigu ugostiti premijerligaša Vrijednosnice Osijek


Početak sa seniorima
Većina klubova u prvi plan gura rad s mlađim uzrastima, a onih koji imaju seniore je sve manje. U Diadori su odlučili krenuti od seniora kojima su kasnije pridružili juniore.
– Naše poimanje kluba je seniorska momčad kao vrh piramide. Zapravo, teško je govoriti o klubu kao cjelini ako nemate seniore. Najveći problem rada s mlađim kategorijama je manjak termina koji bi odgovarali djeci s obzirom na njihove školske obveze. Zato smo i počeli sa seniorima, a kako se budu otvarale mogućnosti nemamo ništa protiv mlađih uzrasta. S njima bismo u potpunosti zaokružili rad kluba – kaže Troskot.


26.
ožujka 2018. osnovan je Košarkaški klub Diadora