Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

LOKALNI IZBORI Stranka umirovljenika na izbore izlazi s HDZ-om

21.11.2020. 13:30


Novoosnovana zadarska podružnica Stranke umirovljenika odlučila je i na iduće lokalne izbore izići u koaliciji s HDZ-om. Dugogodišnje političko partnerstvo koje im je donosilo mandate u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini tako će biti nastavljeno i na izborima 2021. godine.
Predsjednik Gradskog odbora SU-a, Duško Vuković, napominje kako je ovo logična odluka s obzirom na dosadašnju suradnju s HDZ-om čiji izborni program već godinama podržavaju. HDZ će, pak, i u novoj stranci dobiti podršku za izbore u svibnju jer je, kako napominje Vuković, cjelokupno članstvo Hrvatske stranke umirovljenika prešlo u SU te i on ostaje predsjednikom Gradskog odbora ove stranke.


Zahtjev za stranačkim prostorijama
– U fazi smo rješavanja tehničke procedure, no ono što je najvažnije činjenica je da naš program ostaje isti te svo naše članstvo zastupa ciljeve stranke u koju smo ušli nakon izlaska iz Hrvatske stranke umirovljenika. Donijeli smo odluku da ostajemo u koaliciji s HDZ-om te se nadamo kako ćemo s njima postići dogovor za daljnju suradnju, budući smo donijeli programe koje smo s njima i uspješno provodili. Osim toga, i u predizbornim smo programima zagovarali nove benefite za umirovljenike te se nadam da ćemo i dalje zajednički ustrajati u tome, poručuje Vuković, napominjući kako su ovih dana podnijeli i zahtjev za korištenjem stranačkih prostorija na Narodnom trgu koje su od Grada dobili koalirajući s njima kao Hrvatska stranka umirovljenika.
– Započinjemo s predizbornim aktivnostima, programom i razgovorima s političkim partnerima, s obzirom da se zbog epidemiološke situacije moramo ranije pripremati. Pridržavanje mjera socijalne distance osobito je važnu za grupaciju koju zastupamo i koju okupljamo u stranci, a to su umirovljenici zbog kojih pažljivo trebamo pratiti na mjere Nacionalnog stožera izbjegavajući okupljanja. A nakon izlaska na lokalne izbore, slijede nam i pripreme za unutarstranačke izbore, kaže Vuković, dodajući kako su se za koaliciju s HDZ-om odlučili i zbog najave novog Zakona o mirovinama.


Krupan korak za umirovljenike
– Ono što je i u programu Stranke umirovljenika bilo na najvažnijem mjestu je mogućnost da preživjeli supružnik nakon njegove smrti nasljeđuje dio mirovine. Dosad smo imali institut takozavane obiteljske mirovine gdje bi, ovisno o tome čija je mirovina bolja, suprug ili supruga mogli nasljediti 70 posto od te mirovine. A Vlada je prionula na posao osnivajući stručni tim koji radi na tom zakonu, što je po meni najkrupniji korak pomoći umirovljenicima. Riječ je o 270 tisuća umirovljenika koji imaju obiteljsku mirovinu, međutim ovo je mjera i za buduće generacije. Po nama je zato jako važno da suprug ili supruga može ostvariti ovo pravo te vjerujemo kako će ovo uskoro biti riješeno. Sudeći prema izjavi ministra Josipa Aladrovića, ozbiljno se radi na ovom poslu, zbog čega i naša stranka pozdravlja ovaj Vladin potez potičući ih da što prije iziđu s ovim prijedlogom jer je ovo po nama doista najveći korak u umirovljeničkom sustavu još od 90-tih godina, zaključuje Vuković.




»Vlada je prionula na posao osnivajući stručni tim koji radi na Zakonu o mirovinama, što je po meni najkrupniji korak pomoći umirovljenicima. Riječ je o 270 tisuća umirovljenika koji imaju obiteljsku mirovinu
Duško Vuković, predsjednik GO SU-a Zadar