Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MO DRAČEVAC NAPOKON DOBIVA DRUŠTVENI DOM Za novu zgradu skoro milijuna kuna

21.11.2020. 12:56


Mjesni odbor Dračevac jedini je od 37 mjesnih odbora koji nema društvenog doma, ali napokon će se realizirati višegodišnje težnje mještana i planovi Grada. Naime, Grad Zadar priprema provedbu otvorenog postupka javne nabave male vrijednosti za izgradnju zgrade Mjesnog odbora Dračevac.
Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima objavljeno je 17. studenoga 2020. godine, a traje do 23. studenoga 2020. godine. Svi zainteresirani gospodarski subjekti mogu dostaviti eventualne primjedbe i prijedloge nakon čega će se raspisati natječaj.


Problem vlasništva usporio kamen temeljac
Podsjećamo, problem je bio u tome što za gradnju društvenih prostorija Grad Zadar na području Dračevca nije imao odgovarajuće zemljište u svom vlasništvu. Valja napomenuti kako je Grad Zadar u svibnju 2017. godine zatražio od RH darovanje predmetnih čestica kako bi se izgradile prostorije za Mjesni odbor Dračevac. Međutim, krajem te godine Ministarstvo državne imovine obavijestilo je da je za navedene čestice u međuvremenu vođen dugogodišnji sudski spor radi utvrđivanja vlasništva koji je pravomoćno okončan u listopadu 2017. pa da RH više nije vlasnik tih predmetnih čestica što nije bilo zabilježeno u zemljišno-knjižnom izvatku. Nakon toga je gradska uprava kontaktirala s vlasnikom, iseljenikom u Australiji te provela propisanu zakonsku proceduru za otkup predmetnih čestica. Na koncu je postignut i dogovor s državom i ustupljen je ostatak parcele pored mjesne crkve gdje će se graditi društveni dom. Predsjednik Mjesnog odbora Dračevac, Šime Radošević, potvrdio je da je usporen proces realizacije rezultat isključivo komplikacija oko zemljišta, odnosno vlasništva i da je sada sve riješeno.


Tko čeka, taj dočeka
Stoga će mještani Dračevca dobiti prizemnu građevinu veliku oko 140 metara kvadratnih od čega će polovinu zauzeti središnja dvorana, a drugi će dio biti iskorišten za gradnju dvaju zahoda, ureda, čajne kuhinje i trijem. Procijenjena vrijednost radova je 900.000 kuna bez PDV-a, a rok završetka izgradnje je 150 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.
Snalazili su se koristeći prostore župne zajednice ili tzv. kontejnere tako da su sad oduševljeni raspletom situacije i znatnim poboljšanjem uvjeta svog mjesnog odbora.
– Sretan sam i zadovoljan, kao i svi mještani, kazao je Radošević, predsjednik MO Dračevac.