Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NASILJE U OBITELJI Tjedno i do tri žene traže smještaj u skloništu!

21.11.2020. 13:57


Kao što je bilo i za očekivati, zatvaranje u kuće zbog epidemije koronavirusa utjecalo je na porast obiteljskog nasilja. Oslabljena financijska situacija, smanjeno kretanje i porast frustracija dovodi do eskalacije unutar temelja društva, obitelji. Ugrožene su žene, ali i djeca. Zato smo, u povodu obilježavanja Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama, a koji se obilježava 25. studenog, provjerili situaciju razgovarajući s Gordanom Markulin-Ježina, predsjednicom Udruge »Duga« za pomoć ženi i djetetu, žrtvama nasilja.
– Početkom zatvaranja, prvih 15-ak dana, bilo je zatišje, nitko se nije javljao i žalio. Ali kada je krenulo, tada je bilo 5 do 6 poziva dnevno. Bilo je strašno. Nedavno smo opet imali zatišje, ali sada imamo pojačanu potragu za skloništima za žrtve obiteljskog nasilja. Dakle, žene traže da ih se skloni. To nije poziv u pomoć ili pokušaj rješavanja problema, nego jednostavno traže da ih smjestimo, izdvojimo od nasilnika jer više ne mogu izdržati, ispričala nam je Markulin – Ježina dodavši da tjedno imaju 2 do 3 poziva žena koje traže svoje mjesto u skloništu.


Vapaj za izdvajanjem od nasilnika
Nažalost, zastupljeni su svi oblici nasilja, od verbalnog, psihičkog, ekonomskog do fizičkog koje rezultira tim da žena shvati da više ne može tako i zatraži pomoć.
– Ponekad je žena toliko isfrustrirana i ojađena da čak traži da ju se izdvoji iz obitelji i bez djece, ako je moguće. Imali smo par takvih poziva u zadnjih mjesec dana, kazala je Markulin – Ježina.
Prema tom zahtjevu, imajući na umu majčinu beskrajnu i bezuvjetnu ljubav, uočava se koliko je žena zaista ugrožena i u strahu za vlastiti život.
Međutim, ima i pozitivnijih saznanja. Naime, mlađe žene su ipak napredovale u odnosu na prijašnje generacije i ne trpe dugo nasilje.


Mlađe žene manje trpe
– Danas imamo mnogo brakova koji nakon već godine dana »pucaju«. Razlog tome je u činjenici da ljudi ulaze u brak nespremni i onda se to vrlo brzo, u roku od godinu dana, pokaže kao promašaj, negativna situacija. Drugi razlog je u tome što mlade žene dozvoljavaju da ih se toliko frustrira u odnosu na ranije. Prije smo imali slučajeve gdje su žene trpile nasilje 15, 20 godina. Ima toga i sada, dvije su takve u skloništu, rekla je predsjednica Udruge.
Dakle, ipak smo napredovali kao društvo, barem donekle je senzibilirana javnost i ukazano je na pogubnost svih oblika nasilja. S druge strane, nameće se pitanje zašto neke žene toliko dugo trpe zlostavljanje. Prema Markulin – Ježini, to je rezultat patrijarhalne primarne obitelji i takvog odgoja, kao i ekonomske ovisnosti. Najčešći razlog ostanka u nasilnim odnosima su djeca.
– Ali nisu svjesne da tako viktimiziraju tu svoju djecu i da ta djeca gledaju to nasilje iz kojeg će, naravno, proizići nasilje, upozorila je dodavši da su zastupljene i nasilnice, ne radi se isključivo o osobama muškoga roda. Trebalo bi još puno toga promijeniti, a osobito raditi na prevenciji nasilja. To je alfa i omega rješavanja problema, zaključuje Markulin – Ježina.
Svakako treba nastaviti raditi na poboljšanju i utjecati na javno mnijenje.




Sudovi bez sluha
​Nadalje, smatra da su zakoni relativno dobri, ali sporna je brzina i efikasnost pravosuđa.
– Suci se jesu educirali i promijenili, ima izuzetno kvalitetnih, ali i onih bez sluha za zlostavljanje, komentirala je Markulin – Ježina.
Također, Markulin – Ježina ističe vrlo dobru suradnju s institucijama.
– Ohrabrujemo žene, dajemo im podršku i savjete. Mi ih pripremamo na sve, ali nikako ih ne prisiljavamo na odlazak. Moraju same shvatiti da tu nema napretka i da djeca rastu u nezdravom okruženju, kazuje Markulin – Ježina.


Samopomoć
Nakon što dođu u sklonište, žene međusobno razgovaraju i to je također vrsta pomoći. Nakon toga slijede individualni razgovori i usmjeravanje. Žene moraju postati svijesne i pomoći same sebi.
– Educiramo ih, pokušavamo im pronaći posao. Upućujemo ih na sve moguće adrese. Dobro je dok su kod nas, ali nakon 6 mjeseci ili maksimalno godinu dana, one moraju negdje otići. Tada se vraćaju svojoj primarnoj obitelji ili, doduše vrlo rijetko, vrate se nasilniku ili pronalaze smještaj i zbrinjavaju sebe i svoju djecu. Tu bi trebala uskakati zajednica, ali kod nas je to još na labavim nogama. Teško im je naći posao, pogotovo sada. Guramo ih koliko možemo, ali u ovome trenutku jako im je teško, ispričala je Markulin – Ježina o procesu snalaženja žena nakon skloništa ističići koronakrizu kao dodatni otežavajući faktor.
Kao i uvijek, poziva sve kojima je potreba pomoć da im se obrate. Razumije se da se u potpunosti štiti anonimnost osobe, a nude psihološku i pravnu pomoć te informiranje putem SOS telefona, kao i individualne razgovore s korisnicima u savjetovalištu, na njihov zahtjev.
– Ne trpite nasilje, izađite iz nasilja. Prva pljuska i gotovo je, iza toga sjedni i razgovaraj. Ako ne uspijete riješiti problem, potražite pomoć. Ako ga ni tada ne uspijete riješiti, uklonite se. Naći ćemo način za pomoći, pozvala je Markulin – Ježina.


KONTAKT UDRUGE DUGA
besplatni i anonimni psihološki i pravni savjeti
(023) 33 20 59
ponedjeljkom, srijedom i petkom
od 18,00 do 20,00 sati
095 52 92 416
098 81 97 57


»Ne trpite nasilje, izađite iz nasilja. Prva pljuska i gotovo je, iza toga sjedni i razgovaraj. Ako ne uspijete riješiti problem, potražite pomoć. Ako ga ni tada ne uspijete riješiti, uklonite se. Naći ćemo način za pomoći«
Gordana Markulin – Ježina