Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POZITIVNE MIGRACIJE Zadar i Nin među gradovima s najvećim porastom stanovništva

21.11.2020. 12:14


Dva grada u Zadarskoj županiji mogu se pohvaliti da su imali veći broj doseljenih nego iseljenih građana: Zadar i Nin. I dok je ovaj trend za Zadar očekivan, odsad se i Nin može pohvaliti da je, prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle godine imao najveći rast stanovnika.
Porast broja doseljenih stanovnika zabilježen je i prije desetak godina kada je Zadar također bio u vrhu po broju novih stanovnika grada, no najnovija analiza Državnog zavoda pokazuje kako je i Nin postao atraktivan za život građana. Uvrštenje na ljestvicu gradova s najvećim priljevom stanovnika stoga je veliko priznanje ne samo Zadru i Ninu, već i cijeloj županiji s obzirom da su rijetkli gradovi koji bilježe pozitivne migracije, odnosno veći broj doseljenih od iseljenih.


Projekti za bolji život mještana
Gradonačelnik Nina, Emil Ćurko, zadovoljan je podacima koji potvrđuju kako je ovaj kraljevski gradić postao mjesto ugodno za život, a na pitanje čemu to imaju zahvaliti, navodi niz projekata koje su ostvarili za bolji život mještana.
– Trudimo se ljudima stvoriti povoljne uvjete za život, što nedvojbeno privlači ljude iz različitih krajeva Hrvatske i svijeta. Obnavljamo infrastrukturu na cijelom području grada Nina jer to je uvjet bez kojega grad ne može funkcionirati. Kao jedinica lokalne samouprave grad je dobio osnovne kapacitete kojima je morao krenuti u izgradnju gradske uprave, osnovne škole, barokne kuće koju koristimo kao multimedijalni prostor te svega ostaloga. Vlastitim sredstvima smo napravili i vrtić od tisuću metara četvornih za koji ćemo iz EU fondova dobiti 60 posto njegove vrijednosti i koji je s radom počeo prije godinu dana. Razvijamo i ostale dijelove grada, odnosno mjesta koja su u našem sastavu, počev od Zatona, Ninskih stanova, Poljica briga i Žerave, pojašnjava Ćurko, navodeći i ostale projekte kojima su podigli standard života u gradu.


Turistički bum
– Intenzivno smo radili i na revitalizaciji spomeničke baštine, što je pridonijelo porastu broja turista. Primjerice, prije devet godina imali smo oko 800.000 noćenja, a prošle godine došli smo na brojku od preko 1.300.000 noćenja. I to bez povećanja hotelskih kapaciteta, samo s privatnim smještajem. Nadalje, kroz gradsku tvrtku Nin turizam ljeti smo zapošljavali 70 učenika i studenata, kao i u komunalnom poduzeću. Osim toga, poznata smo turistička destinacija i kolijevka hrvatske države od kulturno-povijesnog značenja za Hrvatsku, a prednost nam je i povoljan geografski položaj. Kada sve ovo analiziramo, možemo na kraju reći da je Nin jedan gradić idealan za život obitelji s djecom, ali i svih onih koji vole uživati u ovakvom krajoliku. Stoga me i ne čudi da smo uvršteni na top ljestvicu hrvatskih gradova s najvećim porastom stanovnika. Imati danas već broj doseljenih nego iseljenih građana svakom je gradonačelniku važna stvar pa je i meni drago da smo se našli u društvu gradova s pozitivnim migracijama, zaključuje gradonačelnik Nina.




»Trudimo se ljudima stvoriti povoljne uvjete za život, što nedvojbeno privlači ljude iz različitih krajeva Hrvatske i svijeta. Obnavljamo infrastrukturu na cijelom području grada Nina. Grad je dobio osnovne kapacitete kojima je morao krenuti u izgradnju gradske uprave, osnovne škole, barokne kuće koju koristimo kao multimedijalni prostor te svega ostaloga. Napravili smo i vrtić od tisuću metara četvornih. Razvijamo i ostale dijelove grada, odnosno mjesta koja su u našem sastavu
Emil Ćurko