Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Datković otišao nakon samo osam kola

Autor: Drago Bajković

20.12.2008. 23:00
Datković otišao nakon samo osam kola

Foto: Vedran SITNICA



Zadar i Datković razišli su se sporazumno, a kao nasljednici na klupi spominju se Dalibor Zebić i Davor Mladina
Ivica Datković, prije samo desetak dana nije imao dvojba na upit ostaje li trener Zadar i u nastavku sezone.
– Ostajem – rekao je tada od jučer bivši trener prvoligaša sa Stanova. Zadar i Datković, tako barem tvrde obje stane, sporazumno su se razišli i to puna dva tjedna nakon što je završila jesenska polusezona. Što se u tom razdoblju moglo promijeniti i zašto je smijenjen trenere koji u dva tjedna od utakmice s Croatiom ništa nije mogao ni popraviti ni pokvariti u svom učinku na klupi, nije sasvim jasno. Ako se na Datkovića nije računalo logičnije bi bilo da se takva odluka objavila ranije. Josip Bajlo, sportski direktor, punudio je ovakvo objašnjenje.
– Čekali smo ova dva tjedna u kojima smo željeli analizirati Datkovićev učinak. Datković je donio izvješće o radu o kojem smo raspravljali i zaključili smo da je potrebna promjena na klupi u nastavku sezone. S onim što smo imali u posljednjim utakmicama s Datkovićem na klupi procijenili smo da to nije dovoljno za ostanak u ligi – kaže Bajlo ponavljajući da između Zadra i Datkovića nema neriješnih pitanja.
– Na današnjem sastanku u klubu uz članove Uprave bio je i Datković. Dogovoren je sporazumni raskid ugovora koji smo prethodno bili potpisali do kraja sezone. Cijelo vrijeme u kojem je radio u Zadru Datković je bio vrlo korektan kao i nakon odluke da više neće biti trener. Njemu su vrata našeg kluba uvijek otvorena.
Kome su još otvorena? Navodno Daliboru Zebiću?
– Najprije smo željeli razriješiti situaciju s Datkovićem i tek sada možemo početi govoriti o tome koji nam trener treba u nastavku sezone. Vjerujte, sve dok nismo bili sigurno ostaje li Datković ili odlazi u nijednom trenutku o nekom drugom trenerskom rješenju nije bilo govora.
Koliko novaca…
Ni o Zebiću?
– Ni o Zebiću.
Znači li to da se on (Zebić) neće vratiti na klupu?
– Nemam na to komentara. Rekao sam da o tome tko će zamijeniti Datkovića nije bilo govora.
A Davor Mladina. Navodno i o njemu razmišljate?
– Vrijedi isto ono što sam rekao za Zebića.
Kakav profil trenera uopće tražite; iskusan, mlad, afirmiran, neafirmiran…?
– Nemojte zaboraviti na novčanu stavku. Kad je Zebić dao ostavku mi smo osim s Datkovićem razgovarali s još nekolicinom trenera, ali njihovi financijski zahtjevi bili su nama nedostižni. Zadar može imati ove ili one želje, ali ne možemo platiti svakog trenera kojeg bismo željeli dovesti.
Znači li to da se opet okrećete domaćim snagama koje su u pravilu jeftinija rješenja?
– Rekao sam da nema komentara o tome tko će biti novi trener, o tome će odlučiti sljedećih dana.
Kad će se znati ime novog trenera?
– Najkasnije do Nove godine.
Je li Zadar pogriješio angažiranjem Datkovića kojeg ste se odrekli nakon samo osam utakmica u Prvoj HNL?
– Ne bih to komentirao. Razlog zbog kojeg smo donijeli odluku o raskidu suradnje s Datkovićem bio je isključivo rezultat. Datković je svojim dolaskom donio određeni napredak, momčad je u početku pod njegovim vodstvom igrala dosta dobro, ali smo izgubili dvije ključne utakmice u posljednja dva jesenska kola, protiv Intera i Croatije Sesvete. To su dvije momčadi koji su nam izravni konkurenti u borbi za ostanak i to je veliki propust. S Croatijom smo i igrali vrlo loše i zato smo donijeli odluku da Datković više nije trener.
Radna nedjelja
Zadar ipak nije izgubio od Intera, završilo je 1:1.
– Znam da nismo izgubili, ali tih 1:1 za nas je u ovoj situaciji kao poraz. Zato i gledam na tu utakmicu kao na poraz.
Jeste li zamjerili neke izjave Datkoviću poput one da momčad nije fizički bila dobro pripremljena?
– Iskreno, ne razumijem tu Datkovićevu izjavu jer kad je dolazio tvrdio je suprotno, odnosno to da su igrači fizički dobro pripremljeni. Moje je mišljenje da je momčad u kondicijskom dijelu bila dobro pripremljena za jesensku polusezonu. To je sve što o tome mogu reći.
Zar se sve oko Datkovića moralo događati baš u nedjelju. Ima i drugih dana za ovake odluke…
– U ovoj fazi, između dvije polusezone za nas nema radnih i neradnih dana. Ako baš hoćete trebali smo se s Datkovićem naći u petak, ali smo spriječenosti nekih od članova Uprave sve smo prolongirali za nedjelju.


 RASTAJEMO SE KAO PRIJATELJI


– Sporazumno smo se razišli i ostajemo prijatelji. Činjenica je da su stvari takve kakve jesu i iz ove kože se ne može. Dugo smo razgovarali i došli do saznanja da naša razmišljanja nisu ista. Međutim, u ovome trenutku primarno je da Zadar ostane u Prvoj ligi, a ne tko će biti trener. S tom mišlju se i rastajem sa Zadrom i vjerujem kako će momčad sa Stanova i dogodine igrati u prvoligaškom društvu. Naravno ostaje i žal za onim što sam mogao napraviti u novoj polusezoni, pogotovo ako bi se dovela najavljena pojačanja i prošle dobre pripreme. Mogu kazati da uzdignuta čela napuštam Stanove i vjerujem da sam napravio najviše što se moglo napraviti u datom trenutku. Uz malo sreće mogli smo još i više, posebno u posljednje dvije utakmice. Velika zahvala navijačima Zadra, posebno Tornado koji nas je bodrio u svakoj utakmici. Također se zahvaljujem i Renu Sinovčiću koji mi je dao priliku da se okušamk kao trener Zadra u Prvoj HNL – kazao je Datković.