Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar plivao u snijegu, vaterpolisti na bazenu

Autor:

20.12.2009. 23:00
Zadar plivao u snijegu, vaterpolisti na bazenu

Foto: Filip BRALA



Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, Zadar je u subotu i nedjelju bio u znaku jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportova. U subotu ujutro, prvog dana završnice Kupa Hrvatske u vaterpolu, poznati igrači, stručni stožer i članovi hrvatske reprezentacije u Callegru su potpisivali majice, vaterpolske kapice i ostale rekvizite namijenjene popularizaciji ovog sporta u Zadru. Perica Bukić, Ratko Rudić, Duško Klisović, Nikša Dobud, Samir Barać ili Frano Karač samo su neka od zvučnih vaterpolskih imena koje su Zadrani imali priliku upoznati, a kao podsjetnik na druženje s reprezentativcima potom i ponijeti uspomene u obliku njihovih autograma ili zajedničkih fotografija. Uz jutarnji makijato i prisjećanje na nezaboravne dane hrvatskog vaterpola, Ratka Rudića, izbornika “barakuda”, upitali smo o dojmovima vezanim uz zadarsku vaterpolsku feštu.
– Šteta što je ružno vrijeme spriječilo ljubitelje vaterpola da se na druženju s reprezentativcima okupe u većem broju, no što se tiče organizacije završnog turnira, svakako bih pohvalio Zadar jer se radi o zaista vrhunski pripremljenoj manifestaciji – istaknuo je Rudić dodavši i kako je ovo tek prvo u nizu velikih vaterpolskih događanja na Višnjiku te da ćemo zbog vrhunskih uvjeta koje ovaj objekt nudi, u bliskoj budućnosti u Zadru najvjerojatnije gledati i hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju.
Nakon upoznavanja sa Zadranima te kraće pauze, reprezentativci su se zaputili prema Višnjiku gdje je sve bilo spremno za glavni događaj prvog dana – dvije polufinalne utakmice. Snijegom okupani novi bazen najprije je pozdravio momčad Juga kao branitelje prošlogodišnjeg naslova, te prvu momčad koja će im se ispriječiti na putu do 10. slavlja u hrvatskom kupu – splitskog Mornara. Nakon njih, u borbu za finale krenuli su zagrebačka Mladost i riječko Primorje.
U polufinalnim dvobojima uživali su tako brojni Zadrani, a između njih, vaterpolsku poslasticu nije propustio niti njihov gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
– Drago mi je da je novi bazen na Višnjiku po prvi put ugostio jedno veliko natjecanje kao što je finale vaterpolskog Kupa. Trenutačno u Zadru još uvijek ne vlada značajniji interes za vaterpolom; međutim, ovo je sport, kao i brojni drugi, kojeg Zadrani vole, a kada naši mladi igrači još više stasaju i zanimanje za vaterpolo proporcionalno će rasti – rekao je zadarski gradonačelnik potom dodavši:
– Ovo je jedna od ovogodišnjih, brojnih vrhunskih predstava u našem gradu. Drago mi je što smo Zadranima omogućili da uživaju u još jednom zanimljivom događaju, a to je svakako završnica Kupa – zaključio je Vrančić.
Zaljubljenici u loptanje na vodi, mediji i visoki vaterpolski dužnosnici u dva su dana ponijeli mahom lijepe dojmove iz Krševanovog grada, a ako je suditi po dobroj organizaciji završnice Hrvatskog Kupa, grad Zadar, VK Zadar 1952 i ŠC Višnjik neće se zadovoljiti samo uspomenom na minuli događaj.


 VATERPOLO ZATRESAO ZADAR


Finalna utakmica između Juga i Mladosti, kao i utakmice polufinalnog dana, odigrane su pred većim auditorijem što će ostati zapisano kao rekordan posjet od otvaranja (svibanj 2009.) zatvorenog bazena u Športskom centru Višnjik. Tribine od nekih 500 sjedećih mjesta bile su premale da bi primile sve znatiželjne, uglavnom Zadrane, koji su unatoč ledenim zimskim uvjetima, prekrcali zadarski bazen. Točna brojka je negdje između 800 i 1.000 gledatelja, a sve to je egzaktan dokaz da Zadrani vole sport, pa i onaj koji nije najpopularniji u ovom gradu kojeg često oslovljavaju košarkaškim. Jedan od najvećih vaterpolskih derbija, u svijetu uopće, sigurno je mogao zadovoljiti svačiji ukus, a konačna slika koja je poslana putem televizijskog signala širom domovine pokazala je da je Hrvatski vaterpolski savez donio pravu odluku smjestivši Final four Kupa Hrvatske u Zadar. A. D.