Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Donatora puno više nego lani

20.12.2010. 23:00
Donatora puno više nego lani


Humanitarci će nositi ručkove na ukupno 130 adresa. Dakle, na istoj adresi je više od jednoga korisnika. No zadivljujući je ovogodišnji broj donatora, stiže čak 400 ručkova! Između ostale hrane na meniju su četiri odojka i 20 kilograma pečenoga mesa te brojni prilozi


Na samom su kraju pripreme za ovogodišnju humanitarnu akciju nazvanu “Sto ručkova za starije Zadrane”, koja je ušla u tradiciju, jer se redovito održava već nekoliko godina. Pokrenule su je zadarske socijalne radnice okupljene u Udruzi socijalnih radnika Zadar, čija je predsjednica Maja Pletikosa, ujedno i ravnateljica Doma za starije osobe “Sv. Frane”, pa tako te dvije institucije zajedno organiziraju ovu doista vrijednu akciju.
Mnogi stariji usamljeni Zadrani dospjeli su na popise što se svakoga Badnjaka realiziraju tako da im se na kućne adrese donosi blagdanski ručak. I više od toga, jer je lijepa riječ posjetitelja vrjednija od ručka.
Prema riječima Maje Pletikose ovoga Badnjaka će, izgleda, biti znatno više ručkova i više darova, jer se odazvalo i više donatora, unatoč svekolikoj krizi oko nas. Čak je popis primatelja znatno veći, a to znači da je sve više starih, usamljenih, ali i potrebitih. Najnoviji podaci govore, rekla je ravnateljica Doma Maja Pletikosa, da je popis sastavljen od 250 korisnika, a njima će humanitarci nositi ručkove na ukupno 130 adresa. Dakle, na istoj adresi je više od jednoga korisnika. Samo na Poluotoku ima 30 korisnika. No zadivljujući je ovogodišnji broj donatora, stiže čak 400 ručkova! Između ostale hrane na meniju su četiri odojka i 20 kilograma pečenoga mesa te brojni prilozi.
Prošle godine su ručkovi otišli na oko 200 adresa, a pripremilo ih je oko 50 donatora, uglavnom zadarskih ugostitelja, koji su se potrudili spremiti hranu što je stariji ljudi mogu jesti i dva dana, pa i podgrijanu. Bilo je tu i raznih kolača, sokova, pisanih čestitki. A te prigodne ručkove su usamljenim građanima nosili brojni studenti i srednjoškolci, kao i mnoge osobe iz javnoga života Zadra, od župana i gradonačelnika do estradnjaka.
Oni se očekuju i ovoga Badnjaka, svi su pozvani, jer posebnih poziva za takve humane akcije nema, već se ostavlja njihovoj volji i želji da posjete starije sugrađane i donesu im malo blagdanskoga ugođaja.