Fatalna crnokosa žena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Knjiga - studija koja je pred nama nastala je najvećim dijelom kao rezultat kontinuiranog bavljanje autorice fenomenima američke književnosti i kulture ranijeg 19. stoljeća i može dobro koristiti studentima anglistike na filozofskim fakultetima, i šire. Dijelovi ove studije već su objavljeni u nekim ranijim tj. kraćim verzijama u književnim časopisima kao što su'Književna smotra' i drugi. Kako piše recenzentica prof. dr. Gordana Slabinac s katedre Komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagebu, knjiga se s različitih aspekata bavi složenim motivom tzv. mračne žene (dark lady, femme fatale) u američkoj književnosti sredine 19. vijeka. Obrađeni su autori poput Edgara Allana Poea, Nathaniela Hawthornea i/ili Hermana Melvillea, čiji su ženski likovi izmješteni, neodredljivi ili čudovišni, kao i njihove subverzivne energije unutar puritanske tradicije, reformskog diskursa, sentimentalizma i kulture osjećajnosti, dok je drugi dio posvećen američkim spisateljicama koje su se nosile s ovom tematikom/problematikom; Lydia Maria Child, Margaret Fuller, Emily Dickinson, Fanny Fern, Harriet Jacobs.

Knjigu otvaraju 'Uvodne napomene: majke i meduze', a u njima su poglavlja na temu ocrtavanja zajedničke književne domovine američkih spisatelja i spisateljica iz spominjanog razdoblja, potom 'romantizam i ženskost: priroda i kultura', u kojem se raspravlja o genealogijama moderniteta kraja 19. i početka 20. stoljeća, zatim dio posvećen 'tabuiziranju ženskoga', te 'književni mitovi', 'prema "novoj američkoj književnoj povijesti" : od "mitskoga" romantizma do "ženskoga" sentimentalizma', dok su na kraju 'napomene o metodi'.

Prvi dio knjige naslovljen je "Dark lady i njezine američke inačice". U uvodnom dijelu obrađeno je ono što se može čitati pod natuknicom 'Mračna žena kao američki kulturni kod', a slijede posebne cjeline posvećene Poeu, Hawthorneu i Melvilleu. Drugi dio naslovljen je "Amazonke, sestre i uznice", u uvodu nudi temat 'Mračne žene u ženskom ogledalu', dok su posebna poglavlja posvećena opusima autorica kao što su Lydia M. Child, M. Fuller i E. Dickinson. Zadnje poglavlje naslovljeno je 'Sentimentalni i kućanski roman i njihove varijacije'.

Konačno, u knjizi će potencijalni čitatelj pronaći i bogatu bibliografiju, 'summary' na engleskome jeziku, kao i kazala imena odnosno pojmova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno