Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kriza nije ni “okrznula” Općinu Vir

20.12.2010. 23:00
Kriza nije ni  “okrznula” Općinu Vir


Pročelnica Vučetić je ustvrdila da će izvorni prihodi iznositi nešto više od 41 milijun kuna ili pak za 13 milijuna kuna više nego u godini koja je na izmaku. Ovakav “skok” prvenstveno će se bazirati na osnovi legalizacije objekata od čega se planira ukupno u proračun sliti oko 15 milijuna kuna…


Za razliku od nekoliko prethodnih sjednica na kojima su se među vijećnicima žestoko lomila koplja zbog raznih tema na posljednjoj sjednici došlo je do izražaja virsko zajedništvo i patriotizam.
Svi vijećnici s predsjednikom Matom Radovićem (HSLS) i općinskim načelnikom nezavisnim Kristijanom Kapovićem nakon iscrpne i temeljite rasprave usvojili su konsenzusom važne točke kao što su rebalans ovogodišnjeg proračuna te proračun za iduću 2011. godinu.
Kako je istaknula pročelnica Općinskog odjela za financije Ljiljana Vučetić, od prvotno planiranih 26 milijuna kuna Općina Vir će ovu 2010. godinu okončati sa 28,8 milijuna kuna što je mimo svih očekivanja veliki uspjeh otoka Vira, a posebno kad se uzme u obzir da je riječ o godini krize i recesije koja, po njezinim riječima, ni u kojem pogledu nije okrznula Općinu Vir.
Što se tiče proračuna za iduću godinu, pročelnica Vučetić je ustvrdila da će izvorni prihodi iznositi nešto više od 41 milijun kuna ili pak za 13 milijuna kuna više nego u godini koja je na izmaku. Ovakav “skok” prvenstveno će se bazirati na osnovi legalizacije objekata, od čega se planira ukupno u proračun sliti oko 15 milijuna kuna, od naknada za priključenje na vodovod i kanalizaciju 5 milijuna kuna, komunalnog doprinosa koji će se početi realizirati ponovnim skorašnjim stupanjem na snagu Općinskog Prostornog plana daljnjih 15 milijuna kuna i tako redom.
O trošenju općinskog novca i njegovu ulaganju, što po već ustaljenoj praksi u najvećoj mjeri zanima vijećnike detaljno je govorio načelnik Kristijan Kapović. On je na početku kazao da veseli što se do sada već oko 500 vlasnika kuća i vikendica prijavilo za priključke na vodovod i kanalizaciju, za što će se trebati po priključku izdvojiti oko 10.000 kuna.
– Tako prikupljeni novac odmah ćemo transferirati u izgradnju novih metara vodovoda i kanalizacije. Među važnijim kapitalnim projektima u prvom tromjesečju iduće godine predat ćemo na upotrebu našim mještanima novi dječji vrtić i ambulantu, a od većih infrastrukturnih objekata predstoji nam uređenje groblja te izgradnja kapele i mrtvačnice. Nadalje, ići ćemo s izradom projektno-tehničke dokumentacije za nekoliko novih projekata, a među njima prioritet ćemo dati novoj školi, školskoj dvorani i drugim pratećim sadržajima čija će nas gradnja uz potporu Zadarske županije stajati oko 25 milijuna kuna. Nismo zaboravili ni socijalne programe i oni će biti unatoč krizi i recesiji zadržani u istom iznosu, istaknuo je na kraju načelnik Kapović, pozvavši na tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak.