Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mercedes SLS AMG E-Cell: Turbo elektrana

20.12.2010. 23:00
Mercedes SLS AMG E-Cell: Turbo elektrana


Jedan od najsnažnijih električnih automobila na svijetu prototip je Mercedesa SLS snažan 533 KS
Jedan od najmoćnijih Mercedesa današnjice, sportski SLS pojavio se i u AMG izdanju. Ali ne onom uobičajenom na kakvo smo kod modela s trokrakom zvijezdom već navikli već u – električnom. Da, dobro ste pročitali – Mercedes se potrudio pokazati da mu je teško doskočiti i kad su elektromobili u pitanju te je svom moćnom sportašu uz pomoć četiri elektromotora omogućio snagu od, kada su elektromobili u pitanju, nevjerojatnih 533 “konja”!
No, treba li se zbog svega uopće čuditi? Baš i ne jer je ekološka mobilnost u punom zamahu a da se na elektromobile iduće godine najozbiljnije računa pokazao je i nedavni izbor za a Europski automobil godine koji je laskavu titulu dodijelio Nissan Leafu. Stoga, jasno je da se i Mercedes odlučio na snažan iskorak kako bi u skoroj budućnosti bio ne samo konkurentan već i dominantan na tom tržištu. Istina u slučaju SLS-a E-Cell još je uvijek riječ o prototipu koji u monačnici ne mora ni postati produkcijskim automobilom no kako nam se čini, neće trebati dugo čekati da kako ovaj, tako i vjerojatno još poneki Mercedes, ne postane serijsko električno vozilo. Izgled samog automobila je skoro nepromijenjen no uočava se briga za detalje koji strše iz karoserije kao bi se dobila boljka aerodinamičnost te naglašeniji difuzori koji usmjeravju strujanje zraka ali i smanjuju otpor zraka. U unutrašnjosti su dodatni instrumenti koji očitavaju status baterije te pomoć u ekonomičnijoj vožnji.
Vratimo li se konkretnim karakteristikama SLS-a E-Cell, zapanjit će nas podatak da mu je za dosezanje “stotke” dovoljno samo 4 sekunde što je svega 2 desetinke lošije od klasične, benzinske verzije SLS-a AMG koju pokreće benzinski motor snažan 571 KS. Iznimno je to dostignuće koje ne samo da mami aplauze za tehničku besprijekornost nego istovremeno najavljuje kako ćemo vrlo skoro svjedočiti znatnijoj raširenosti i “običnih” elektromobila što će utjecati i na smanjenje njihove cijene. Najveći će dobitnik nakon svega dakako biti čistoća okoliša i kvaliteta života, pogotovo ljudi u gradovima.
Električni SLS ima još jednu prednost – brojku od 12 tisuća okretaja kao i maksimalno okretni moment ostvaruje trenutno zahvaljujući čemu start nalikuje katapultiranju.
Sve u svemu nova elektro epizoda, ovog puta u turbo snažnom Mercedesu čija je ukupna proizvodnja električne energije jednaka omanjoj elektrani.


 BATERIJA


Baterija u koju SLS AMG skladišti energiju je klasična litij-ionska kapaciteta 48 kWh i napona od 400 V. Nažalost, Mercedes nije naveo kolika je autonomija SLS-a s ovom baterijom nit koliko traje punjenje.