Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zatvorenicima najdraži darovi krunice

20.12.2010. 23:00
Zatvorenicima najdraži darovi krunice


Ovaj predbožićni susret održavamo već desetak godina, a inače sam svaki mjesec ovdje. Radi se o duhovnoj skrbi kroz zatvorsku kapelaniju koja djeluje u okviru Vojnog ordinarijata. To je jedan specifičan pastoral jer se radi o ljudima opterećenim svojom poviješću pa im jako koristi razgovor, ispovijed, pričest, rekao je don Zdenko Dundović, zatvorski kapelan


Danas je u zadarskom zatvoru održan tradicionalni predbožićni susret zatvorenika sa svećenicima. Don Zdenko Dundović, zatvorski kapelan i župnik Zemunika, don Domagoj Kelava, župnik Gorice i Raštana i fra Božo Sučić, gvardijan na Školjiću susreli su se sa 44 zatvorenika, a veći dio njih i ispovjedili.
Neki će za Božić kući
– Ovaj predbožićni susret održavamo već desetak godina, a inače sam svaki mjesec ovdje. Radi se o duhovnoj skrbi kroz zatvorsku kapelaniju koja djeluje u okviru Vojnog ordinarijata. To je jedan specifičan pastoral jer se radi o ljudima opterećenim svojom prošlošću pa im jako koristi razgovor, ispovijed, pričest rekao je don Zdenko.
Kako kaže Marinko Bujas, načelnik odjela osiguranja zatvora u Zadru, zatvorenici vole i darove koje im svećenici donesu uoči Božića, posebice krunice.
– Ove godine će osam zatvorenika koristiti pogodnost odlaska kući za Božić. To ovisi o mnogo čimbenika – o duljini kazne koju zatvorenik izvršava, o vrsti kaznenog djela koje je počinio, o izvješću Centra za socijalnu skrb, o tome ima li još koji postupak u tijeku i tako dalje. Na stručnom kolegiju onda zajednički odlučujemo o pravu na pogodnost. Tako nešto odlučiti povlači veliku odgovornost. Srećom, godinama nismo imali zlouporabu pogodnosti, na primjer, da smo nekog pustili, a da se nije vratio, rekao je Bujas, dodajući da se zatvorenik pušta uz pratnju obitelji koja ga i dovodi natrag.
Mirna godina u zatvoru
Don Zdenko je još dodao da ljudi imaju percepciju zatvora iz američkih filmova, s tučnjavama i ubojstvima na dvorištima, a da to uopće nije tako. Bujas je istaknuo da su incidenti zapravo vrlo rijetki te da su ove godine samo jedan-dva puta morali primijeniti silu i to s najblažim sredstvima, bez palice.
Kao u svim hrvatskim zatvorima, broj zatvorenika daleko premašuje kapacitet zatvora.
– Ukupno imamo 126 zatvorenika, a kapacitet je 69. Imamo 50 djelatnika i sve ih moram pohvaliti jer, s obzirom na pretrpanost zatvora, oni od sebe daju 200 posto, kazao je Bujas.
Don Zdenko je istaknuo veliku ulogu čuvara.
– Čuvari snose najveći dio odgovornosti. Oni su na prvoj liniji, često na meti iskaljivanja zatvorenika, imaju jako stresan posao. Onda taj posao, hoće-neće, nose kući. Javnost bi trebala imati bolju predodžbu o njima, rekao je don Zdenko.
Inače, kaže Bujas, u zatvoru se odvija život, a mnogi zatvorenici upravo tu otkriju i razvijaju svoj talent. Upravo su oni oslikali zidove sobe za posjete i to s motivima Snjeguljice i sedam patuljaka te Morskih orgulja i crkve Sv. Donata. Tako im se sloboda čini barem malo bliže…