Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Barokni božićni program

20.12.2011. 23:00
Barokni božićni program


Zadarski komorni orkestar, pod umjetničkim vodstvom Marka Grazianija, održao je u ponedjeljak u Svečanoj dvorana Sveučilišta u Zadru koncert na kojem je izveo barokni božićni program.
Uz Grazianija kao solist nastupio je Srđan Bulat, gitarist koji je u zadnjih 15 godina osvojio više od 40 uglavnom prvih nagrada na najuglednijim  međunarodnim gitarskim natjecanjima u Europi. U nizu zemalja u kojima je osvajao nagrade, ističe se 45. međunarodno natjecanje “Francisco Tarrega” u Španjolskoj gdje je bio apsolutni pobjednik i dobitnik posebne nagrade za najbolju interpretaciju djela Francisca Tarrege. Dobitnik je ovogodišnje nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika.
Bulat je u Zadru svirao atraktivni koncert za gitaru i orkestar virtuoznog baroknog majstora Antonija Vivaldija.
Ovoga puta Zadarski komorni orkestar nastupio je bez dirigenta, ali uz umjetničko vodstvo violinista Marca Grazianija, odnedavno i prvog violinista Orkestra. Marco Graziani (1988.) glazbenik je kojeg publika i kritika obasipa superlativima. Njegova odličnost očituje se ponajprije u visoko individualiziranim i tehnički izuzetno vještim interpretacijama, a ovjenčana je brojnim nastupima i nizom nagrada.
Marco Graziani vodio je orkestar kroz prigodno uvršten u program božićni Concerto grosso u g – molu Arcangela Corellija, bio je solist u jednom stavku najpoznatijeg baroknog djela Četiri godišnja doba (Zima) i u La Campanelli, trećem stavku violinskog koncerta iz pera najpoznatijeg violinističkog virtuoza u cjelokupnoj povijesti glazbe, Nicollòa Paganinija.