Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Božić i humanost u Klasičnoj

20.12.2011. 23:00
Božić i humanost u Klasičnoj


U Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. sinoć je održana božićna priredba i akcija “(Do)Živi ljubav” – humanitarna tombola roditelja i učenika za punjenje fonda za pomoć u školovanju učenicima Gimnazije. Simbolično, fond se zove “Gorušičino zrno”.
U prepunoj dvorani Klasične gimnazije učenici su prvo odigrali igrokaz “Božić u Klasičnoj” za koji je tekst napisala učenica Marijana Oštarić, a osmislili sami učenici pod mentorstvom Damira Sikirića i Mirele Zubčić.
“Božić u Klasičnoj” se na duhovit način dotiče tinejdžerskih problema i njihovih poimanja ovog velikog kršćanskog blagdana, a na kraju i prikazuje njegovu bit.
Nakon prigodnih pjesma u izvedbi zbora Klasične gimnazije pod ravnanjem prof. Tomislava Pehara i najljepših božićnih stihova, okupljenima se obratio ravnatelj Klasične gimnazije, mons. Joso Kokić.
– Blagdan Božića je na osobit način obilježen s puno znakova koji su tu da bi pomogli u otkrivanju njegove osnovne poruke. Ali ti znakovi znaju i odvesti od pravog sadržaja i značenja Božića. Zato je jako važno da mi Kršćani sačuvamo njihovo pravo značenje, a tako i temelj Božića. Važno je naći pravu mjeru, inače je ugrožena i bit Božića, a tako i naš duhovni, vjerski i tjelesni život, rekao je mons. Kokić, dodajući da je jedno istraživanje pokazalo da je većina Amerikanaca nakon Božića – umorna.
– To je upravo suprotno od onog što bi nam Božić trebao učiniti. I znanost je dokazala da prevelik utjecaj materijalnog na duhovno dovodi do depresije, upozorio je mons. Kokić, dodajući da je bit Božića ljubav Boga prema čovjeku.
Božićni blagoslov svima je udijelio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, stavljajući naglasak na mir, obitelj i blagostanje u Božiću.
Nakon priredbe uslijedila je humanitarna tombola koju su u okviru akcije “(Do)Živi ljubav” organizirali polaznici kreativne radionice “Amfora” koju vodi prof. Elvira Katić. Učenici su sami prikupljali predmete za humanitarnu tombolu. S 220 zgoditaka i samo tridesetak nedobitnih listića, a i uz božićnu atmosferu darivanja, u ovoj tomboli su svi pobjednici. Posebno oni kojima je to najpotrebnije – korisnici fonda “Gorušičino zrno” kojima će u školovanju pomoći velikodušno djelovanje ovih mladih humanitaraca.