Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dajući i radeći za druge, mi zapravo primamo i obogaćujemo se

20.12.2011. 23:00
Dajući i radeći za druge, mi zapravo primamo  i obogaćujemo se


Susret je započeo pohodom Prenoćištu sv. Vinka Paulskog i beskućnicima koji tu ostvaruju noćenje. Pri tome se prigodnim riječima nadbiskupu obratio Miro Žižović. Čule su se i dirljive životne priče…


Tradicionalni  božićni pohod zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića  Caritasu Zadarske nadbiskupije održan je jučer, uz prigodno  darivanje korisnika različitih  programa. Nadbiskup se susreo  i razgovarao s don Ivicom Jurišićem, ravnateljem Caritasa i  drugim djelatnicima te ustanove, kao i volonterima, suradnicima i voditeljima Caritasovih  programa. Susret je započeo  pohodom Prenoćištu sv. Vinka  Paulskog i beskućnicima koji tu  ostvaruju noćenje. Pri tome se  prigodnim riječima nadbiskupu  obratio Miro Žižović, a susret je  bio ispunjen i razgovorom. Čule  su se i dirljive životne priče.
Susret u Caritasu
– Zahvaljujem Caritasu i osoblju koje radi ovdje za ovo veliko djelo ljubavi i milosrđa koje je povezano s blagdanom  Božjeg milosrđa koje je Bog  pokazao kad se utjelovio i  došao u ovu suznu dolinu da  bude s nama, naš brat, rekao je  mons. Puljić.
 Nakon toga je nadbiskup s  djelatnicima Caritasa molio  Srednji čas, a zatim se susreo s  djecom iz Caritasovog programa Mala škola, koja su izvela  prigodni igrokaz o svetom Nikoli i malom Isusu uz recitacije  “Božić u duši”, “Pastiri” i “Novogodišnji vlak”. Na kraju programa su svi jednoglasno uputili čestitku “Čestit Božić i sretna Nova godina”. Mala škola  djeluje od 1998. godine od kada u njoj djeluju učitelji Pero i  Stoja Matić te volonteri koji  nesebično odvajaju svoje vrijeme za djecu pomažući im u  učenju.
– Ovo je znakovit i lijep susret s djelatnicima  Caritasa kojima od srca zahvaljujem što  ovim radom, tihim, neprimjetnim čine tolika dobra djela da  bi se moglo reći kako uljepšavaju lice Crkve. Beskućnici su  zahvalni za ono malo što im  činimo i zadovoljni su onim što  im pružamo. Važno je činiti  ono što možemo, kazao nam je  u razgovoru nadbiskup zadarski.
Volonteri u Maloj školi
– Jedan od mojih prijatelja  potaknuo me da dođem u Malu školu. Ovdje volontiram dva  mjeseca i jako sam zadovoljna.  Studiram pedagogiju tako da  mi je ovaj rad kao praksa. Jako  volim djecu i imam puno strpljenja i tolerancije. Ovdje  sam dva puta tjedno i radim  uglavnom s njima domaći rad i  engleski jezik, a pomažemo im  i u svemu što im je potrebno  naučiti. Nakon rada slijedi  igra za nagradu. Još sam u  Splitu bila potaknuta unutar  sebe na jedan humani rad tako da sam s majkom darivala  potrebite kolačima i odjećom,  navela je volonterka Marjana  Milinović.
– Već skoro dvije godine volontiram u Maloj školi, a na to  me potaknula prijateljica  Glorija Zrilić iz Zadra. U meni je za to uvijek postojala  želja i tako sam se odlučio  napraviti jedan korak prema  tome. Volontiram i s beskućnicima. Veliko mi je zadovoljstvo što to radim, govori volonter Ivo Puljek iz  Splita, student pedagogije i  povijesti.
Riječi ohrabrenja roditeljima  poginulih branitelja
– Imala sam potrebu da pomognem nekome da bi se dobro osjećala. I zato sam došla  u Malu školu u kojoj volontiram već nekoliko godina,  podijelila je s nama svoje iskustvo Glorija Zrilić.   
– Dajući i radeći za druge mi  zapravo primamo, obogaćujemo se. Vremenom koje poklanjate potrebitima vi ste na  dobitku. To je bogatstvo volontiranja. Vi činite nešto lijepo i plemenito što je nezamjenjivi doprinos radu i  rastu naše Crkve i društva,  poručio je mons. Puljić u razgovoru s volonterima, voditeljima i suradnicima Caritasovih programa.   
 Zadarski nadbiskup se susreo i s roditeljima poginulih  hrvatskih branitelja te im  uputio riječi nade i ohrabrenja.
– Želim vam Božji blagoslov  i puno snage koju samo  Evanđelje i vjera mogu dati.  Nitko vam drugi ne može dati  utjehu i snagu osim Boga.  Njemu se obratite i njemu se  molite i on će biti snaga vaša.  Zato je došao, Bog se utjelovio da nam dade snagu i da  bude naša pomoć i blagoslov,  riječi su mons. Želimira Puljića koji se prisjetio i ratnih  stradanja u Dubrovniku.
 Nadbiskup je posjetio i  Pučku kuhinju zadarskog Caritasa te ručao s njezinim korisnicima.