Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Fotografije “Od raja do pakla”

20.12.2011. 23:00
Fotografije “Od raja do pakla”


U umjetnosti je bitno poticanje komunikacije s promatračem, a Steline fotografije u svakom pogledu zadovoljavaju taj kriterij, istaknuo je Marko Rapan


U Foto-kino-video klubu Zadar otvorena je izložba Stele Cerić pod nazivom “31”. Na otvaranju izložbe uvodnu riječ je održao Marko Rapan, tajnik kluba, koji je prisutnima približio rad mlade fotografkinje.
– Stela je predstavila dvadeset fotografija stvorenih s planom što je vidljivo u izboru upečatljivih životnih motiva, kao i u neposrednoj jednostavnosti apstraktnih tema. U umjetnosti je bitno poticanje komunikacije s promatračem, a Steline fotografije u svakom pogledu zadovoljavaju taj kriterij bilo da se radi o kvaliteti fotografije ili pak zanimljivosti prikazanog, rekao je Marko Rapan.
Tečaj fotografije Stela je pohađala u klubu 2007. godine i od tada se intenzivnije počela baviti fotografijom. Uz potporu cijele ekipe iz kluba predstavila je svoju prvu samostalnu izložbu mnogobrojnim posjetiteljima.
Prezentirano znanje usvojeno na tečaju
– Znanje koje sam usvojila na tečaju mnogo mi znači, a upravo u klubu sam upoznala odlične karakteristike aparata Canon A1 kojim danas fotografiram. Kolekcijom fotografija “Od raja do pakla” htjela sam skrenuti pozornost na problem ovisnosti o drogi. Druga tematska cjelina nastala je slaganjem likovnih elemenata u prostoru koje sam fotografski prezentirala, kazala nam je Stela.
Pomalo već tradicionalni klupski običaj u predblagdansko vrijeme je postavljanje izložbe fotografija članova kluba koji svojim talentom zaslužuju pozornost struke kao i ostalih kolega članova.
– Stela je napravila odlične kadrove iz kojih je vidljivo da jako dobro uočava detalje. Promišlja o fotografiji na način da stvara priču slažući elemente, odnosno svojevrsnu likovnu instalaciju koju potom fotografski obrađuje. Iz radova je vidljivo da je jako dobro savladala likovnost fotografije, istaknuo je Petar Sikirić, predsjednik kluba.
U Foto-kino-video klubu u studenom je započeo tečaj fotografije na kojem polaznici upoznaju osnove fotografije i fotoaparata, digitalnu i analognu crno-bijelu fotografiju. Prvi dio predavanja održao je Petar Sikirić koji je izlagao o kratkoj povijesti fotografije, osnovnim fotografskim pojmovima, dijelovima fotoaparata i fotografskoj opremi. Polaznike će kroz drugi modul o digitalnoj fotografiji voditi Marko Rapan koji će održati predavanja o principima rada i funkcijama digitalnog fotoaparata, formatima zapisa i razlučivosti fotografije i osnovama obrade digitalne fotografije. Analogna crno-bijela fotografija naziv je trećeg modula kojeg će voditi Slavko Blasić, dopredsjednik kluba.
Trideset polaznika
– Upisna mjesta smo vrlo brzo popunili kroz svega nekoliko dana, zahvaljujući toplim preporukama prijašnjih polaznika. Upisali smo trideset polaznika, taj broj bi bio veći, ali smo nažalost ograničeni prostorom. Najviše su se odazvali studenti kojima je tečaj primarno namijenjen i koji su naši redoviti članovi. Imamo oko četrdeset aktivnih članova koji se već dugi niz godina bave fotografijom i izlažu svoje radove na brojnim izložbama. Odlično bi bilo da imamo još jedan ovakav prostor u kojem bi mogli održavati sve naše aktivnosti za koje postoji veliki interes. Drago nam je da smo prepoznati kao klub u kojem mladi ljudi kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme i razvijaju svoje kreativne potencijale, naglasio je Petar Sikirić.