Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Milinović za poraz HDZ-a okrivio Jadranku Kosor

20.12.2011. 23:00
Milinović za poraz HDZ-a  okrivio Jadranku Kosor


Da je HDZ dobio izbore, slavili bi Jadranku Kosor. Ne tražim ostavku predsjednice, no odgovornost za izborni poraz snosi prva osoba u stranci, rekao je Milinović


Lički HDZ-ovci zadovoljni  su izbornim rezultatom na nedavnim parlamentarnim izborima i u Ličko-senjskoj  županiji i u 9. izbornoj jedinici, no dobar  rezultat ipak je na nacionalnoj razini izostao, zaključili su članovi proširenog  Županijskog odbora stranke na čelu s  potpredsjednikom HDZ-a Darkom Milinovićem.
Stranka nije na koljenima i nije potučena do nogu, no lički HDZ-ovci rezultatima na nacionalnoj razini nisu zadovoljni, mogao se postići bolji rezultat  od ovoga koji znači i najslabiji rezultat  stranke u njenoj povijesti. Lički HDZ  podupire demokratske procese u stranci i  borit će se protiv teze da za mjesto čelnika  stranke na bilo kojoj razini bude samo  jedan kandidat. To bi bio korak unazad u  demokratizaciji stranke u kojemu HDZ  nebi mogao očekivati svjetlu budućnost.
Pritisci za potporu
Milinović je pred novinarima ustvrdio  da postoje pritisci na pojedine dijelove  stranke, primjerice pojedine županijske  odbore ili zajednice žena koje “neki” pritišću za potporu “nekima”. Lički HDZ se  oštro protivi takvoj blokovskoj podjeli  koja je kako ističe svojedobno i vladala u  ovoj stranci.  Milinović traži što hitnije  unutarstranačke izbore kako se stranka  više ne bi bavila sama sobom, već postala  odgovorna oporba koja će pridonijeti stabilnosti države, a odluku o kandidaturi za  potpredsjednika stranke “najprije će reći  predsjednici stranke, a potom i javnosti”.
Jedan od krajnjih ciljeva za koji će se  Milinović zalagati jest i to da svaki član  stranke ima svoj glas, odnosno svi članovi  stranke trebaju na tajnom glasanju izabrati svoga čelnika. To je, smatra Milinović, najveći demokratski standard.
Spreman za primopredaju
Na novinarski upit smatra li i on kao  Andrija Hebrang da je za loš izborni  rezultat HDZ-a najodgovornija čelnica  stranke, Milinović nije ponudio izravan  odgovor. Ipak, istaknuo je da je u protekle  dvije godine on podržavao predsjednicu  stranke da izbori što bolji rezultat.
– Da je HDZ pobjednik izbora nitko ne  bi slavio Darka Milinovića, već s pravom  Jadranku Kosor. Dodao je i da je na  nedavnim lokalnim izborima poručio da  ako HDZ ne bi dao gradonačelnika Gospića ili Ličko-senjskog župana, on bi bio  podnio ostavku. “Ne znači to”, poručuje  Milinović “da ja tražim ostavku predsjednice Kosor, no odgovornost snosi prva osoba u stranci.” U sklopu pressice  Milinović je istaknuo da je spreman za  predaju svoga ministarstva novom ministru. Već na izborni dan, odnosno pred  kraj dana čuo se sa svojim nasljednikom  Ostojićem, sve je spremno za ostavljanje  stabilnog ministarstva novom ministru.


Mladi i iskusni




Milinović je na pressicu došao s brojnim predstavnicima stranke i iz mladeži, ali i seniora, a s njim je bio i aktualni župan Milan Jurković koji je također sa stranačke liste ušao u Hrvatski sabor, no saborski mandat će zamrznuti dok ne odradi posao župana kako građani ne bi morali plaćati prijevremene lokalne izbore.