Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Projekt “ključ u ruke” postao je “ključ u bravu”

20.12.2011. 23:00
Projekt “ključ u ruke” postao je “ključ u bravu”


Još jedan Aktualni sat Gradskog vijeća Zadar protekao je u raspravama oporbenih vijećnika s gradonačelnikom i pročelnicima, a ponovno su najzanimljivija pitanja bila o preoblikovanju NK Zadar, nekretninama koje su prešle u državno vlasništvo te tijeku radova na poliklinici i izvođaču.
Omerka Šarić Frantin, vijećnica SDP-a, postavila je pitanje o projektu Poliklinike i izvođaču radova te je istaknula kako je to bio projekt ključ u ruke, a sada je ključ u bravu. Upitala je i gdje su nestali novci, s obzirom da su poslove ugovarala ministarstva te što je s Mocirama na kojima radi isti izvođač te hoće li i taj projekt biti stopiran.  
– Doista i ja se pitam što se loše još treba dogoditi. Hvataju me strahovi, jer uvijek dolazi do problema. Sjetimo se samo da je od tri projekta samodoprinosa išao onaj za tehničku školu i sredstva su ukradena. Bio sam ravnatelj bolnice, a sad i kao gradonačelnik pokušavam pomoći u problemima. Dogodilo se to da su firma Alcom i njen vlasnik i dijelom vlasnici Credo banke koja je otišla u stečaj. Koliko sam informiran, pronađeno je riješenje. Radove nastavlja firma Cetina. Ne znam detalje, ali nastavak gradnje ne dolazi u pitanje, odgovorio je gradonačelnik Vrančić dodajući da je situacija s Mocirama jednostavnija te da je potpisan ugovor o sufinanciranju kao i da su u postupku ugovaranja izvođača radova te treba provjeriti kako stoji firma Alcom.
Pitanje o privatizaciji NK Zadra, postavila je vijećnica SDP-a Irena Dragić.
– Gradonačelniče, rekli ste da ukoliko Grad Zadar ne uđe u privatizaciju, da će NK Zadar otići u stečaj. Jeste li obmanuli vijećnike ? Iz kluba govore da rade besprijekorno i za primjer te da pitanje stečaja nikada nije dolazilo u obzir, kazala je Dragić pitajući gradonačelnika – tko tu laže ?
Gradonačelnik Vrančić odgovorio je kako ga se pokušava “uvući u neke petljanije” te se opravdao riječima kako je Zakon o športu predvidio da ukoliko neki klub stekne uvjete za stečaj, može ići u preoblikovanje.
– Proces je pokrenut prema Ministarstvu prosvjete i športa, oni su to prihvatili, a zakon je isto tako predvidio da lokalna uprava može ući s milijun kuna. Sredstva nismo uplatili za trošenje, ona stoje deponirana u banci i čeka se završetak preoblikovanja, kazao je Vrančić.
Vijećnik Ivo Gregov iz HNS-a na prošlom vijeću postavio je pitanje tome kako je moguće da je gotovo tisuću nekretnina u nekadašnjem društvenom vlasništvu prešlo u ruke države, a ne grada. Dobio je pismeni odgovor s kojim nije bio zadovoljan, a rekao je kako su tim potezom mnoogi važniji prostori u Gradu Zadru prešli u ruke države, a među njima i caffe bar Lovre. Za razliku od prošloga puta kada su se na relaciji gradonačelnik-vijećnik pojavile trzavice, ovoga puta gradonačelnik je bio staloženiji i pomirljiviji.
– Slažemo se da je to problem i da njegovo sređivanje traje od osnutka Republike Hrvatske. Agencija Audio ustanovljena je proljetos i tek se konsolidirala. Vjerujem da smo izvršili pritisak, a svi ovi procesi trajat će i dalje. Za nekoliko dana imat ćemo točan popis lokacija tih prostora i mislim da neće biti problema, kazao je Vrančić ovoga puta pozivajući Gregova na suradnju.
Sabina Glasovac, vijećnica SDP-a postavila je pitanje o Uređaju Centar, na čiji smrad su se mnogo puta žalili građani Smiljevca, a direktor Odvodnje Grgo Peronja kazao im je da se, ukoliko im smeta, presele u Medviđu. Kazala je kako je ustanovljeno da nema filtera zraka, za koji je rečeno da će se čekati do veljače te je zanima mogu li građani vjerovati čovjeku koji ih je slao u Medviđu.
Gradonačelnik je odgovorio da je upoznat s tim kako je direktor dao nekoliko neprimjerenih izjava i da mu je tada “dobro oprao uši” , kao i da je ugovor s izvođačem potpisan te bi u veljači trebala početi montaža.
Na postavljeno pitanje iste vijećnice o stambenoj zoni bivšeg TIZ-a i građanima koji žive u “gortanovim” zgradama bez primjerene infrastrukture, gradonačelnik je odgovorio kako odnosi između TIZ-a, tvrtke Gortan i Grada Zadra nisu riješeni te da ugovor istječe 31. prosinca, a usuglasili su se da idu na proces mirenja pri Centru za mirenje HGK.
Vijećnik Vlahović postavio je pitanje o udrugama umirovljenika koje djeluju na području Grada Zadra, na koji način pojedine udruge dobivaju novac te kako je moguće da invalid nije mogao ući u novu zgradu kazališta lutaka. Pročelnik Mario Pešut odgovorio mu je da je do prije godinu dana postojala samo jedna udruga te da se moraju dogovoriti oko novca, dok je gradonačelnik poručio umirovljenicima da se dogovore i dođu s konkretnim prijedlozima, a vijećnik će odgovor o financiranju dobiti napismeno.
Postavljena su i pitanja o rupama na parkiralištima Obala i lučica, ovrhama za komunalno, a vijećnica Smith Savić pohvalila je inicijativu građana za uređenje gorblja njemačkim vojnicima na Bokanjcu.