Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sanader u mirovinu od 10 tisuća kuna

20.12.2011. 23:00
Sanader u mirovinu od 10 tisuća kuna


Nakon što je riješio statusna pitanja, Sanader se spustio na prvi kat, do ureda predsjednika Sabora Luke Bebića. Kod prijatelja koji je čak založio svoju kuću kako bi mu pomogao u skupljanju jamčevine potrebne za puštanje iz zatvora, Sanader se zadržao nešto manje od dva sata


Negdje oko  11 i 30 sati bivši premijer  Ivo Sanader, koji je do  četvrtka i konstituiranja  novog saziva zastupnik,  ušao je zgradu Sabora,  rukovao se sa stražarima  na porti i pitao ih gdje se  nalaze prostorije Odboza  za izbor i imenovanja. Jedan od stražara osobno je  Sanadera, koji i dalje ima  problema s nogom, te se  pri hodu služi štakom,  odveo na treći kat do  tajnice Odbora Sandre  Mužek.
Dan ranije Sanaderovog  odvjetnika Gorana Suića  upozorili smo da njegov  branjenik ispunjava uvjete  za saborsku mirovinu, jer  ima više od 55 godina  života i 20 godina radnog  staža, a ne može koristiti  povlasticu državnih  dužnosnika da po prestanku mandata ima pravo  pola godine primati punu  plaću i još šest mjeseci 50  posto tog iznosa. Zato je  Sanader jučer došao u Odbor kako bi zatražio saborsku mirovinu. Bio je u  tom trenutku 42. zastupnik ovog saziva koji je to  učinio. Sanader čija je zastupnička plaća bila 15.  500 kuna, imat će mirovinu od deset tisuća kuna.
Kava kod Luke Bebića
Nakon što je riješio statusna pitanja, Sanader se  spustio na prvi kat, do  ureda predsjednika Sabora  Luke Bebića. Kod prijatelja  koji je čak založio svoju  kuću kako bi mu pomogao  u skupljanju jamčevine potrebne za puštanje iz zatvora, Sanader se zadržao  nešto manje od dva sata. U  međuvremenu se proširio glas  da je on u Saboru, pa ga je  ispred Bebićevog ureda sačekala gomila novinara. Nije ih  izbjegavao već ih je upoznao s  razlozima svojeg dolaska u Sabor.
– Kao što znate, ja sam  zastupnik kao i svi ostali još  dva dana i dotad moram regulirati svoj status. Evo, odmah ću vas informirati da sam  predao zahtjev za zastupničku  mirovinu. Neki od vas u ponedjeljak su zvali mojeg odvjetnika i rekli mu da ne mogu  koristiti povlasticu šest plus  šest, o čemu prije nismo vodili  računa. Danas sam dakle, to  regulirao, a kada sam već bio  tu, nazvao sam predsjednika  Sabora da vidim je li tu.  Budući da se nismo vidjeli  godinu dana, popili smo kavu i  porazgovarali, rekao je Sanader.
Novinare je zanimalo o  čemu su razgovarali. “O svemu  pomalo, o svemu što nismo u  ovih godinu dana”, odgovorio  je Sanader koji se još jednom  zahvalio Bebiću zbog “jamstva  i prijateljstva”.
Pravo prijateljstvo
– Predsjednik Sabora Bebić  učinio je veliku stvar za mene  kao prijatelja. Ja mu zahvaljujem zbog tog prijateljstva. Pokazao je da je prijateljstvo  kategorija koja nije ovisna o  vremenskim nepogodama, poetičan je bio Sanader. Zatim se  još pozdravio sa stražarima na  porti i otišao iz Sabora.
Malo poslije Sanadera, u Odbor za izbor i imenovanja navratila je njegova bivša stranačka kolegica Dubravka Šuica. I ona se došla raspitati o  saborskoj mirovini. Šuica ispunjava uvjete jer je napunila  50 godina i ima 20 godina  radnog staža te stoga ni ona ne  može primati pola godine punu  plaću i još šest mjeseci 50  posto. Ali, ipak je uzela time  out za razmišljanje s obzirom  da smatra kako još može raditi.  No, vjerojatno će i nekadašnja  dubrovačka gradonačelnika,  poput svih zastupnika koji su  stekli uvjete za saborsku mirovinu, podnijeti zahtjev, a u  slučaju da se ipak negdje zaposli može, naravno, mirovinu  zamrznuti.


Bajić skoro ušao kod Bebića dok je unutra bio Sanader




Dok je Sanader s Bebićem pio kavu, u Sabor  je došao i njegov progonitelj, glavni državni  odvjetnik Mladen Bajić. I  malo je nedostajalo da  uđe u Bebićev ured. Već  je htio pokucati, a onda  je shvatio da je na krivom mjestu. Otišao je  potom na drugi kat na  kojem je odmah iznad  Bebića smješten potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Bajić se zadržao gore pola sata, a  samo nekoliko minuta  nakon što se spustio  stepenicama, sišao je i  Šeks. Međutim, Bajić  tvrdi da nije bio kod  Šeksa i da ga, dakle, pola sata od Sanadera nije  dijelio samo pod.