Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stranke podijelile ulov, posao počinje

20.12.2011. 23:00
Stranke podijelile ulov, posao počinje


Na čelu Odbora za Ustav bit će Josip Leko, Odbor za zakonodavstvo vodit će Ingrid Antičević Marinović, Odbor za izbor i imenovanja Zdravko Ronko, a Mandatno imunitetno povjerenstvo vjerojatno Gordana Sobol


Stranke se užurbano  pripremaju za konstituiranje Sabora. Budući predsjednik hrvatskog  parlamenta Boris Šprem dolazi danas u 10 sati u Sabor obaviti primopredaju dužnosti s Lukom Bebićem. Sastanak o raspodjeli čelnih  mjesta u radnim tijelima prvo su  održale sve parlamentarne stranke,  osim liste Ivana Grubišića koja  ignorira ovu tematiku, a nakon toga  su u istoj saborskoj dvorani ostali  samo predstavnici oporbenih stranaka. Opozicija je jučer službeno  saznala da će joj od ukupno 29  pripasti 12 predsjednika saborskih  odbora, dva od sedam mjesta šefova  parlamentarnih izaslanstava pri  međunarodnim institucijama te  dužnost predsjednika Antikorupcijskog vijeća koje je po poslovniku  oporbeno.
– Svi ovi razgovori su matematika. Mjesta se dijele prema broju  mandata. U ovom trenutku parlamentarna većina ime 88 zastupnika, a opozicija 63, rekao je nakon  prvog sastanka predsjednik budućeg SDP-ovog Kluba Igor Dragovan. U četvrtak će se formirati  samo četiri odbora potrebna za konstituiranje Sabora. Na čelu Odbora  za Ustav bit će Josip Leko, Odbor za  zakonodavstvo vodit će Ingrid Antičević Marinović, Odbor za izbor i  imenovanja Zdravko Ronko, a  Mandatno imunitetno povjerenstvo vjerojatno Gordana Sobol. Svi  ostali odbori pričekat će redovno  saborsko zasjedanje. Pritom će se  od postojećih odbora najvjerojatniji  ukinuti onaj za obnovu i razvoj koji  je osnovan prije četiri godine kako  bi HDZ-ova koalicijska partnerica,  češka zastupnica Zdenka Čuhnil  mogla dobiti predsjedničko mjesto  u nekom odboru. Od tri dužnosti  potpredsjednika Sabora koje pripadaju Kukuriku koaliciji zasad je  poznato da će je obnašati SDP-ovac  Josip Leko i HNS-ovac Milorad Batinić. Još jedan potpredsjednik će  biti iz SDP-a, navodno Nenad Stazić.
Zajednički razgovori trajali su  četrdesetak minuta i prošli su bez  napetosti. Ali, nakon toga oporbenjaci su se pošteno oznojili.  HDZ-ovcu Branku Bačiću bilo je  ključno da iz sobe izađe s oba opozicijska potpredsjednika Sabora, a  laburist Dragutin Lesar i Dinko Burić iz HDSSB-a to su osjetili, pa  izvukli za sebe i više nego su se  nadali. Obojica su poslije sastanka  isijavali zadovoljstvom. No, dogovor mora danas još potvrditi predsjedništvo HDZ-a, a za poslijepodne je predviđeno potpisivanje  oporbenog sporazuma. Naime, laburisti i HDSSB ne žele HDZ-u  pružiti šansu da ih naknadno izigra,  pa su inzistirali da se sve stavi na  papir.
Ako predsjedništvo HDZ-a da  zeleno svijetlo, Hrvatski laburisti i  HDSSB imat će po dva predsjednika saborskih odbora, nasuprot  HDZ-ovih osam. Dva međunarodna izaslanstva i Antikorupcijsko  vijeće rasporedit će se tako da sve tri  stranke dobiju jednu čelnu poziciju.  Oporba će imati i pet od 12 promatrača u Europskom parlamentu.  U slučaju da HDZ odabere za sebe  Antikorupcijsko vijeće tada će i laburisti i HDSSB imati po jednog  promatrača. No, čini se izglednijim  da to vijeće preuzme Dragutin Lesar, a da onda unutar opozicijske  kvote četiri euro promatrača budu  HDZ-ovci i jedan HDSSB-ovac.