Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Za 68 prodaja Željku Repu šest godina zatvora

20.12.2011. 23:00
Za 68 prodaja Željku Repu šest godina zatvora


U obrazloženju presude sudac Boris Radman pozvao se na dokaze koje su prikupili policijski djelatnici Odjela za narkotike prisluškujući telefonske razgovore optuženog s još šestoricom mladića, a iz kojih proizlazi da je on s njima obavio najmanje 68 prodaja kokaina i heroina


Na šest godina zatvora zbog preprodaje heroina i kokaina jučer je nepravomoćnom presudom na Županijskom sudu u Zadru osuđen 24-godišnji Zadranin Željko Rep. U obrazloženju presude sudac Boris Radman pozvao se prije svega na dokaze koje su prikupili policijski djelatnici Odjela za narkotike PU zadarske prisluškujući telefonske razgovore optuženog Repa s još šestoricom mladića sa zadarskog područja, a iz kojih proizlazi kako je on u vremenu od polovine 2009. godine pa do prosinca 2010. godine obavio najmanje 68 prodaja kokaina i heroina.
– Iako su neki od svjedoka zanijekali da su od Repa kupili opojnu drogu, ovo Sudsko vijeće nije povjerovalo u njihov iskaz smatrajući ga usmjerenim izbjegavanju kaznene odgovornosti. Također, vijeće je mišljenja da je nedvojbeno da je optuženik preprodajom opojnih droga ovisnicima na zadarskom narko tržištu zaradio najmanje 14.800 kuna pa se optuženom nalaže taj iznos platiti na račun državnog proračuna u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude – rekao je među ostalim sudac Radman ističući kako je pri odmjeravanju kazne vijeće vodilo računa o mladoj dobi optuženika, no isto tako, kako nisu mogli zanemariti činjenicu da je on još kao maloljetnik osuđivan zbog istoga kaznenog djela. Tada je, napomenuo je Radman, optuženiku bio izrečen pridržaj maloljetničkog zatvora što, naglasio je, očito nije kod njega imalo učinak kakav se očekivao. Optuženi Rep u pritvoru Istražnog zatvora u Zadru proveo je godinu dana što će mu, napomenuo je sudac Radman, biti uračunato u izrečenu nepravomoćnu kaznu. No, iako je njegova braniteljica po službenoj dužnosti Tanja Budimir, zatražila ukidanje pritvora, Sudsko vijeće nije mu to odobrilo jer mu je izrečena kazna duža od pet godina.
Na ovu nepravomoćnu presudu sve strane u postupku imaju pravo žalbe, a svoju je odmah nakon objave presude najavio osuđeni Željko Rep.


Braniteljica istaknula da nema materijalnih dokaza za optužbu




– Obrana smatra kako nema niti jednog materijalnog dokaza da je optuženi počinio kazneno djelo koje mu optužba stavlja na teret. Sami telefonski razgovori na kojima tužiteljstvo temelji optužbu ne mogu biti nedvojbeni dokaz jer su svjedoci zanijekali da je riječ o preprodaji. Isto tako, činjenica je da ovisnici zajedno kupuju opojne droge i dijele ih te da ponekad plati jedan, nekad drugi, ovisno koliko kada tko ima novca, a nerijetko i zajedno konzumiraju droge – rekla je u završnim riječima braniteljica optuženog Repa, Tanja Budimir napominjući da se niti policajci, a niti tužiteljstvo nisu pobrinuli da prikupe materijalne dokaze i zateknu optuženoga ili njegove navodne kupce s opojnom drogom.
– To se dogodilo u samo jednom slučaju, no taj je svjedok jasno kazao da je zajedno s mojim branjenikom od treće osobe kupio kokain te da su ga potom podijelili – zaključila je Budimir, no Sudsko je vijeće odlučilo drugačije i osudilo Repa.