Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Medaljice su sa sobom nosili i na onaj svijet

Autor: Ante Rogić

20.12.2012. 23:00


U kriptama su uz ostatke odjeće pronađeni i nakit, raspela, te svetačke medaljice kao iskazi pobožnosti


“Svetačke medaljice” naslov je izložbe otvorene u srijedu navečer u izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla. Nastala u suradnji s Arheološkim muzejem Istre izložba donosi nalaze nađene u blizini istoimenog muzeja u Puli. Pronađeni su tijekom arheoloških istraživanja od 2005. do 2009.
– Tamo smo pronašli ostatke kompleksa benediktinskog samostana sv. Teodora, a u kriptama su uz ostatke odjeće pronađeni i nakit, raspela, te svetačke medaljice kao iskazi pobožnosti. Imaju reljefne prikaze s obje strane, poneke su popraćene natpisima. Uglavnom su rađene od neplemenitih metala, bronce, bakra, aluminija, a rijetke su zlatne i srebrne. Nakon laboratorijske obrade ustanovili smo da su samo tri oštećene. Posjeduju izrazito finu fakturu i bliske su onima iz zapadnog i srednjeeuropskog kulturnog kruga, kazala je Ondina Krnjak iz pulskog muzeja.
Pozdravne riječi u ime domaćina uputio je ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo Fadić, a izložbu je otvorio gradski pročelnik za kulturu Radovan Dunatov. Među brojnim uzvanicima otvorenju izložbe je nazočio i zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić. Medaljice koje se mogu pogledati u zadarskom muzeju stakla različite su tematike, a najčešće su s motivima Isusa, Bogorodice, svetaca, ukazanja, čudotvornih predmeta i hodočasničkih mjesta. Kao izraz duboke pobožnosti, nisu se ni u smrti odvajale od tijela preminule osobe.