Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Šampanjac u Saboru

20.12.2013. 23:00


Iako nisu baš grijali saborske klupe i ne mogu se podičiti konstruktivnim raspravama, već ponajviše političkim prepucavanjima, saborski zastupnici nakon izvanredne sjednice s čijeg su dnevnog reda maknute ustavne promjene, odoše na poduži odmor sve do sredine siječnja i to zališe šampanjcem!
Kako je građanima koji pet godina čekaju da ih „izabranici naroda” izvuku iz krize gledati ih s čašama u rukama, nisu se ni zapitali, a kamoli da su promislili imaju li uopće razloga nazdravljati s obzirom na ono što su protekle godine činili. Zato je i Lesarov prijedlog da se državnim dužnosnicima plaće režu 21 posto i dočekan kao demagogija. Pa neće valjda državni uglednici pasti ispod nivoa, a to ionako ne bi spasilo proračun kojemu se rupe otvaraju na sve strane, osim kada su u pitanju upravo političke stranke. Reže se svima, samo ne njima. Političke stranke i iduće godine će dobiti 50 milijuna kuna jer valjda za njihovo dubokoumno djelovanje, sastančenje, okupljanje i strateško-gospodarsko glavinjanje ima novca, a nastavnici putnici ionako su odavno pali u grupu kojoj bi za razliku od njihovih limuzina dobro pristajali i bicikli. Kada bi bicikliranjem mogli stići do učionica možda bi im se i to ponudilo kao rješenje. Ne bi bilo drugih troškova osim trošenja kalorija, a bili bi zdraviji pa bi time bili zadovoljni i njihov ministar Jovanović i ministar zdravlja Ostojić.
Za prijevoz saborskih zastupnika osobnim automobilima, zrakoplovima, za njihove dnevnice, smještaj, režije i naknade za odvojen život potrošilo se pak, oko 9 milijuna kuna jer za to biti mora.
Nitko, naime, ne misli da bi oni trebali okolo „jezditi” u krntijama, no da bi trebali pokazati više solidarnosti, kako kriza teče dalje, misli sve veći broj građana.
Zastupničku godinu na izmaku nikako ne bi mogli ocijeniti uspješnom jer su je obilježile svjetonazorske svađe, a ne konkretna rješenja za ekonomske pomake. Kako se stalno loptica odgovornosti prebacivala između bivše i sadašnje vlasti, puno je toga tapkalo u mjestu pa su i investicije kojih su i jednima i drugima puna usta, ostale zacementirane kao predmet želja.
Kada je Karamarko konačno odškrinuo vrata iza kojih je mjesecima čuvao čvrsto zaključanu tajnu gospodarskog programa, mnogi su se razočarali. Toliko poznatih riječi, ponavljanja dijagnoza teškog gospodarskog stanja i poznatog zazivanja investicija nisu očekivali mnogi koji su, ipak s nadom, došli čuti što su novo smislili Martina Dalić ili Domagoj Milošević, također poznata HDZ-ova lica kada su u pitanju financije i gospodarstvo. Izostane li, pak, svojevrsna konkretizacija plana ostat će ovo HDZ-ov lako zaboravljiv manevar u kritiziranju postojeće vlasti.
Nova politička opcija Gabrićev Nacionalni forum, temelji uzdizanje gospodarstva na blagodatima blage klime pa bi valjda „uvozom” bogatih starijih stranaca koji bi poticali zdravstveni turizam, i Hrvatskoj granulo sunce. Zamisao je barem konkretna, bez obzira što bi bila samo jedna tanka nit u debelom užetu koje bi trebalo izvući zemlju iz krize.
Dok građani i ovu godinu ispraćaju zabrinuti za egzistenciju, jer ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić proročanski najavljuje daljnji rast nezaposlenosti, jedino se saborski zastupnici, čast iznimkama, doimaju prilično bezbrižnim.
U postojećim okolnostima prihodi su im visoki, radna mjesta neupitna, prijevoz osiguran, na sjednicama se ni pojavljivati ni javljati ne moraju, a kune svejedno na račun sjedaju. Pa, zašto oni tome ne bi nazdravili?