Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uvala Sakarun službeno uvrštena u “Najljepše uvale svijeta”

20.12.2013. 23:00
Uvala Sakarun službeno uvrštena u “Najljepše uvale svijeta”


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije službenog naziva Natura Jadera, dobila je i službeno priznanje za uvalu Sakarun, kojom upravlja, uvrštenjem u asocijaciju ” The Most Beautiful Bays of the World” odnosno – “Najljepše uvale svijeta”.
– Nakon što smo lani na 8. kongresu, a potom na zasjedanju Upravnog odbora u Parizu, a po provedenim kontrolama na osnovu prethodnog kandidiranja, primljeni u udrugu “Najljepših uvala svijeta”, na upravo završenom kongresu u Kambodži odnosno Pnom Penu uručeno nam je i službeno priznanje i predstavljeni smo zajedno s kolegama iz Japana odnosno Mitscushime. Bilo je veliko zadovoljstvo i čast vidjeti gdje među zastavama 30-tak istaknutih zemalja svijeta vijori i hrvatska trobojnica. Mislim da je riječ o prepoznavanju našeg truda da na održiv i društveno koristan način upravljamo tim prirodnim bogatstvom. Također potvrda ljepote Hrvatske i Jadrana koja kroz popularizaciju unutar asocijacije, a koja se trudi razvijati maksimalno suradničke odnose s uglednim institucijama poput UNESCO-a, velika su reklama. Konačno vjerujem da mogu doprinijeti slici o Hrvatskoj i našem turizmu, posebno našem kraju, kazao nam je Mirko Đinđić po povratku dodavši:
– Svakako vjerujem da to može doprinijeti i lakšem privlačenju sredstava EU kod kandidatura po programima, što nam je svakako i cilj i zadaća.
Akcija za uvrštenje Sakaruna u “Najljepše uvale svijeta”, o čemu smo već pisali, započela je još prije tri godine, a da bi sada bila i formalno okončana.
Uvala Sakarun sada je članica udruženja kluba “Najljepše uvale svijeta” gdje se nalaze uvale 30 zemalja, njih 38 sa svih kontinenata.