Adris u Cromaris ulaže 370 milijuna kuna

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Cromarisov je cilj do 2018. godine dostići proizvodnju od 10 tisuća tona

Nadzorni odbor Adris grupe usvojio je jučer plan za 2016.  godinu i projekciju poslovanja do 2018. godine.

Obrazlažući plan poslovanja, predsjednik Uprave Adris grupe, mr. sc.  Ante Vlahović, istaknuo je kako su planovi ambiciozni, ali ostvarivi jer  potražnja u svim poslovima kojima se Adris bavi raste, uz najavljen  snažan investicijski ciklus koji je potpora u ostvarenju postavljenih ciljeva. Adrisova dosadašnja poslovna, a time i investicijska politika temelji  se na prepoznatim trendovima - usmjerenost na high i premium segment u turizmu, premium segment visokokvalitetne bijele ribe te zdravstveno i životno osiguranje kao buduće izvore rasta Croatia osiguranja.

Vlahović je podsjetio kako je završena strateška transformacija tvrtke,  pa se poslovanje i budućnost Adrisa temelji na tri dugoročno održiva posla. Ujedno je najavio da će u turizam, zdravu hranu i regionalizaciju osiguranja do 2018. godine  Adris investirati gotovo četiri milijarde kuna,  odnosno prosječno više od milijardu kuna godišnje. "Ove investicije  snažna su potpora izvršenju poslovnih planova," istaknuo je Vlahović.

Dosadašnje investicije u turistički proizvod Maistre u iznosu od 2,5  milijarde kuna svrstale su Maistrine hotele u vrh hrvatske premium ponude po cijenama i zadovoljstvu potrošača. U razdoblju pak od 2016. do  2018. godine nova ulaganja vrijedna 1,6 milijardi kuna omogućit će da  cjelokupna ponuda bude na razini 4 i 5*. Ključni su proizvodi svakako  novi hoteli Park i Valdaliso.

Okruženje u kojem posluje Cromaris je pozitivno, rastuća globalna  potražnja namiruje se prvenstveno ribom iz uzgoja, pri čemu je proizvodnja orade i brancina u Europi najbrže rastući segment od svih uzgojnih  kultura. Dosadašnjim investicijskim ciklusom vrijednim 640 milijuna  kuna, Cromaris je postigao rast kapaciteta i vertikalnu integraciju, posebno izgradnjom novog mrjestilišta koje je otvoreno ove godine u Ninu.  U proteklom šestogodišnjem razdoblju prodaja je porasla za čak šest puta, uz rast prodajne cijene i smanjenje troškova proizvodnje. U sljedećem razdoblju i dalje su u fokusu dva ključna tržišta - hrvatsko i talijansko, te se i nadalje očekuje kako će Cromaris više od 75 posto prodaje  plasirati na inozemna tržišta. Najavljenim daljnjim ulaganjima vrijednim 370 milijuna kuna, Cromarisov je cilj do 2018. godine dostići proizvodnju od 10 tisuća tona, uz osnaživanje brenda Cromaris, što će omogućiti razlikovnost od konkurencije i stabilnost cijena.

Što se pak tiče poslovanja Croatia osiguranja, naglašeno je kako postoji veliki potencijal rasta hrvatskog osiguravateljnog tržišta. Pritom je posebno istaknut potencijal rasta u životnom i zdravstvenom osiguranju.  Nakon što je obavljeno financijsko restrukturiranje i dokapitalizacija vrijedna 840 milijuna kuna, završena je i prva faza operativnog restrukturiranja s ciljem osnaživanja prodajne strukture i centralizacije poslovanja.  U razdoblju od 2016. do 2018. godine u osiguravateljni posao investirat  će se gotovo dvije milijarde kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno