Na jednoj nozi podigao 300 stabala maslina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
POBJEDNIČKI TRIO - Željko Vrsaljko, Bore Pedić i dr. Ivica Vlatković

Borislav Bore Pedić jednostavna je ljudska velična. Kad se stvarala Domovina svu ljubav proicirao je u čuvanje drugih, a sam nije sačuvao sebe. Valjda mu je Bog namjenio ulogu istinskog heroja u boju za Domovinu kojoj je dao neizmjerno više od dijela svog tijela. Samozatajan, kakvi pravi heroji jesu, i danas ne gubi volju proicirajući je u ljubav prema maslini. Ovo je samo početak njegovih uspjeha, jer oni su logična posljedica velikog i predanog čovjeka, kakav je Bore.

Ovo što ste upravo pročitali objavljeno je u jednom komentaru na maslinarskom portalu, prije nekoliko godina kada je Pedić na manifestaciji Povenjak u Omišu osvojio jednu od nagrada.

Dosad najveći uspjeh

Lipo sročeno, nema što. Ni sam Pedić o sebi nebi tako napisao. Dojmljivo, ali i proročanski točno. Jer, Bore Pedić je postao šampion i to sve prestižnije međunarodne manifestacije Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji, koja je protekle subote, po peti put, održana u Vodicama.

U konkurenciji 220 uzoraka njegovo višesortno ulje osvojilo je 97,68  od mogugućih 100 bodova. Daleko najviše u svojoj kategoriji.

- Ovo mi je dosad najveći uspjeh, kaže Pedić, koji s obitelji živi u Zadru, ali najviše vremena provede u svojim maslinicima u rodnoj Pridrazi i Smilčiću.

Ukupno ima 300-tinjak stabala od čega ih je 150 na rodu.

Uz pomoć obitelji i prijatelja

- Maslinarstvom sam se počeo baviti prije 10-ak godina, otkriva Pedić. Najprije je u Pridrazi posadio 70-ak i to raznovrsnih sorti. - Neke još nismo utvrdili koje su, kaže Pedić. Prijatelji ga znaju i po nadimku Brmbeč, a brmbeč je mladi sikavac. Kad naraste ima oštre bodlje, smije se Pedić.

Prije pet, šest godina podigao je nasad sa 50 stupi i u Smilčiću.

- Imam tamo komad zemlje koji je još prije rata kupio moj otac, danas nažalost pokojni Nikola. Da zemlja ne stoji u ledini posadija sam masline, govori Bore. Uz pomoć obitelji, supruge Marije, kćerke Katarine i sina Ante, ali i rodbine i prijatelja iz rata sadi i dalje, svake godine pomalo.

- Ja, ovako bez cile desne noge, ne bih mogao sam. Nit bi to imalo smisla, kaže Pedić.

U ratu s Vlatkovićem

U Domovinskom ratu on je sudjelovao od prvog dana, najprije kao pripadnik 112.,  potom i 159. brigade HV. Izvan postrojbi je bio samo za vrijeme primirja. Dvadesetak dana prije akcije Maslenica pozvali su ga u 7. domobransku pukovniju gdje je do stradavanja bio zapovjednik inžejerijskog voda.

 - Masline su za mene postale više od hobija. U prirodi sam, guštam njegujući ih, uvik nešto novo naučim, na maslinarskim manifestacijama upoznajem nove prijatelje. Imam ih puno, od Istre do Omiša, kazuje Pedić i otkriva tko je glavni krivac što se "zarazija" maslinama i maslinarstvom. - U akciji Maslenica upoznao sam doktora Ivicu Vlatkovića. On je bio u sanitetu i uvik je inzistirao da se ide na teren, što bliže prvoj crti bojišta. Nisan ni ja plašljiv pa sam ga tamo u sanitetskom vozilu i vozio, otkriva Pedić.

Od pasioniranog maslinara Vlatkovića puno toga je naučio.

Ne trči za medaljama

 - Kad nešto radiš voliš da bude kako triba, veli Bore. U tome je našao istomišljenika u Željku Vrsaljku. U njegovoj Uljari u Nadinu, preradio je i ovogodišnje šampionsko ulje. Nije slučajno da ulja prerađena u toj uljari osvajaju najviša odličja. Na svim manifestacijama dosad šampionska ulja su prerađena uglavnom u Uljari Nadin, kaže Pedić.

On je jedan od onih maslinara i uljara koji ne trči za medaljama niti ide na sva uljarska natjecanja.

- Ne idem na manifestacije koje pojedinci organiziraju zbog svojih materijalnih interesa i probitaka, ističe Pedić. Razočarao se kaže i u Maslinu Split, ima zamjerki i na zadarske Dane masline, na kojima  se, po njemu, favoriziraju maslinari iz Istre. Mi ništa ne zaostajemo iza Istrijanima. Štoviše, naša ulja su i bolja, samo njihova su izvikana. Imaju jak marketing i stvaraju brendove, kaže Pedić.

Po njegovu mišljenju najbolje su manifestacije koje organiziraju udruge maslinara, a to su Nadin, Povenjak u Omišu i ova u Vodicama čije je organizitor Udruga maslinara Dalmacije. S Pedićem je suglasan i Damir Buntić, predsjednik ove Udruge. - Mi idemo na kvalitetu. Okupljamo maslinarsku elitu, creme de la creme i želimo da se uljari osjećaju kao gospoda i da nitko ne uzima njihov novac. Tako za 300 kuna po osobi mi smo, uz pića dobrodošlice, osigurali i "svatovski" meni u restoranu s 4 zvjezdice. U istoj cijeni su kemijska i organoleptička analiza, stručni skup i drugi sadržaji, kaže Buntić ističući da su sva ocijenjena ulja ove godine jako dobra.

Od ukupno 220 uzoraka čak su 134 ulja osvojila zlatne medalje. I, još nešto, reče Buntić, na kraju. Kod nas pobjeđuju stvarno najbolji!

 NIŠTA OD OBLICA U SMILČIĆU

Upravo danas mi je sin išao posaditi 11 novih maslina. Radi se o stolnim sortama i to

Uovo di piccione, Santa Catarina i San Agostino, kaže Borislav Pedić koji u svojim maslinicima u Pridragi uzgaja raznorazne sorte. Od domaćih Istarske bilice, Buže, malo poznate Štorte, Lastovke, Levantinke do introduciranih Leccino, Ascolana, Moraiollo, Santa Catarina i druge. - U masliniku u Smilčiću posadio sam domaću oblicu, ali ne ide. Već šest godina ništa pa ih pomalo prenavrćem na druge sorte, kaže Pedić. Pri tome mu najviše pomaže prijatelj Dražen Travica, također invalid Domovinskog rata.

 

 ULJE ZA SEBE I PRIJATELJE

- Ova godina je po urodu ispodprosječna. Na 150 rodnih maslina ubrao sam sve skupa 600 kila. Platile su u prosjeku 11 posto, što znači da sam dobio 80 litara ulja, kaže Pedić. Ulje ne prodaje, pola koristi u vlastitom kućanstvu, a ostalo podijeli prijateljima i rodbini koji mu pomažu raditi u maslinicima.

 

 KOKOŠE UNIŠTAVAJU MUHE I SVRDLAŠE

U masliniku u Pridragi Bore Pedić ima 100-tinjak domaćih pulastara. - Svakog dana ih sve manje. Tamanimo ih, kaže Bore, jer je sada vrime od blagovanja. Kokoše i pivce počeo je držati u masliniku najprije zato da ne mora kositi travu. Poslije se pokazalo da su višestruko korisni - čiste masline od muha i svrdlaša, kaže Boro Pedić. Pulastre pojedemo, a kokoše koje ostaju za rasplod svako proljeće izležu novu generaciju peradije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno