Natječaj za zakup zemljišta za podizanje višegodišnjih nasada traje do 23. prosinca

Slika korisnika admin
bubnjar
Zvonko KUCELIN
Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje

Jubilarna desetgodišnjica pokretanja projekta podizanja dugogodišnjih nasada na površini od 250 hektara i sustava navodnjavanja s akumulacijskim jezerom zapremnine 200.000 kubičnih metara  na Vlačini u ravnokotarskoj Škabrnji zasigurno je prekretnica za završetak "posla stoljeća" koji je početkom 2007. posvađao Škabrnjane što  je nažalost rezultiralo naprasitim prekidom zahuktalog projekta. Iako su  resorna ministarstva dvije godine potom odobrila 12 milijuna kuna za  nastavak izgradnje sustava navodnjavanja projekt jednostavno nije nastavljen.

Osam godina otišlo u dim

- Gotovo osam godina je otišlo u dim. Zbog raznoraznih neopravdanih  razloga radovi na projektu stoljeća u Škabrnji - sanaciji divljeg odlagališta, gradnji akumulacijskog bazena za sustav navodnjavanja Vlačine i  Lemešca te izgradnja športsko-rekreativne zone koja je trebala biti reprezentativan športski centar Dalmacije, su zaustavljeni. Hvala dragom  Bogu, dobro odrađenom poslu, upornosti i strpljenu projekt je ponovno  pokrenut, kazao je Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje.

Naime, Agencija za poljoprivredno zemljište raspisala je javni poziv za  dodjelu zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH na području  općine Škabrnja u Zadarskoj županiji i to za četiri proizvodno-tehnološke cjeline, ukupne površine veće od 141 hektar za koje je određena  početna godišnja zakupnina u ukupnom iznosu od 43.434 kune. Javni  poziv ili natječaj za zakup zemljišta za podizanje višegodišnjih nasada  traje još do srijede, 23. prosinca.

- Zakup za poljoprivrednu proizvodnju se daje na 50 godina po pravilima objavljenim na web stranici APZ-a www.zemljiste.mps.hr i na  općinskoj oglasnoj ploči, objašnjava Bubnjar.

Za četiri proizvodno-tehnološke cjeline ukupne površine 141 hektar  može se natjecati pojedinačno ili u paketu. Za prvu proizvodno-tehnološku cjelinu površine oko 50 hektara početna cijena godišnjeg zakupa  iznosi 15.273 kune, za drugu površine oko 48 hektara početni zakup je  14.699 kuna, za treću površine oko 25 hektara iznos je 7.763 kune, a za  četvrtu proizvodno-tehnološku cjelinu površine oko 18,5 hektara početna cijena godišnjeg zakupa iznosi 5.699 kuna.

Deset hektara za plastenik

- Zakupom zemljišta dolazi se do jednog ili više krajnjih korisnika poljoprivrednog zemljišta na Vlačini što stvara realno ostvarive pretpostavke da Hrvatske vode i Zadarska županija već iduće godine nastave zaustavljen projekt sustava navodnjava, uvjeren je Bubnjar.

Usprkos dosadašnjim javnim tvrdnjama i objavama da se projekt  Vlačina odnosi na zemljište površine od 250 do 300 hektara, poljoprivredna zadruga čiji su zadrugari trebali upravljati zemljištem je u stečaju, a  APZ je u javnom pozivu objavio zakup tek za 141 hektar zemljišta.

- Naša želja je da preostalih 150 hektara na Vlačini ostane djelomično  šumsko zemljište, a djelomično i za druge namjene na dobrobit općinskih žitelja, a to će se definirati novim prostornim planom uređenja, istaknuo je načelnik Općine Škabrnjadodajući kako je na 10 hektara zemljišta na Vlačini predviđena gradnja plastenika za plasteničku poljoprivrednu proizvodnju.

- U postupku je rješavanje imovinskopravnih pretpostavki kako bi se  objavio javni poziv za zakup, najavio je Bubnjar.

Interes investitora postoji, kaže, naročito za izgradnju plastenika kojeg  bi investitor davao u zakup ovdašnjim zainteresiranim vlasnicima OPG- a s mogućnošću zapošljavanja.

- Najkasnije do proljeća iduće godine za 10 hektara zemljišta na  Vlačini za podizanje plastenika bit će objavljen javni poziv za zakup, poručio je Nediljko Bubnjar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno