Realizacija EU projekata podbacila čak 40 posto!?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća odužila se do kasnih noćnih sati

Raspravom o Programu izgradnje komunalne infrastrukture  započela je jučer 21. sjednica Gradskog vijeća Zadra.

- Planira se povećanje sredstava za uređenje okoliša stambenog naselja Smiljevac zbog brže realizacije. Na nerazvrstanim cestama smanjuje se realizacija plana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, odnosno sudskih sporova u Ulici Borka Šarlije-Kese. Započeta je izgradnja  Splitske ulice i očekuje se realizacija planiranih sredstava. Rekonstrukcija raskrižja ulica Stjepana Radića i Andrije Hebranga, te raskrižja ulica Josipa Jurja Strosmayera i Ivana Mažuranića prijavljena su za sufinanciranje opasnih prometnih točaka prema Ministarstvu unutarnjih poslova, izvijestio je, među ostalim, pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.

No oporbenjaci su primijetili da je kod planiranja zahvata na komunalnoj infrastrukturi uvijek problem planiranje. Štoviše, rezultat glasovanja na matičnom odboru bio je 2:2 pa se tim više čude zašto je ova točka  i uvrštena u dnevni red. Na tapet je došlo i božićno kićenje grada koje  košta 300.000 kuna. Naime, u javnosti je uvriježeno da grad kiti koncesionar Marex Elektrostroj, ali ta tvrtka zapravo samo spaja ukrase sa strujom dok ih većinom postavljaju djelatnici komunalnog poduzeća Nasadi.

Prihodi i rashodi

ŠRC Višnjik pojavio se i u raspravi o izmjenama programa javnih potreba u sportu. Oporba je optužila vladajuće da se pod krinkom tzv. badminton kluba, rekreiraju visoki dužnosnici HDZ-a na račun Grada Zadru  u iznosu od 187.000 kuna godišnje. Na to je reagirala vijećnica Ivčić iz  HSP-a AS-a rekavši da to nije istina jer klub postoji, ima seniore i juniore,  te da njen sin trenira u tom klubu.

Sjednicu je ipak obilježio treći ovogodišnje rebalans gradskog proračuna. Razlog, između ostalih, je bilo uvrštavanje troškova za parlamentarne izbore, ali i usklađivanje prihoda i rashoda kod Upravnog odjela za  EU fondove koje je proglašeno nezadovoljavajućim.

- Planirani prihodi i primici trećeg rebalansa iznose 380.717.176,48 kuna što je smanjenje za 2,03 posto. Prihodi poslovanja Grada su smanjeni  za 6.398.450,95 kuna ili 1,72 posto i sada iznose 365.386.788,48 kuna.  Prihodi od prodaje nefinancijske imovine manji su za 1.499.612,00 kuna  te sada iznose 7.230.388,00 kuna, a primici su ostali u iznosu od  8.100.000 kuna, kazivala je pročelnica za financije Grozdana Perić, dodajući kako je povećanje prihoda većeg od planiranog izvršeno samo kod  legalizacije. Tu je umjesto planiranih 15 milijuna kuna, prikupljeno čak  18 milijuna kuna.

Omerka Šarić Frantin iz SDP-a je primijetila da je čak 40 posto podbacila realizacija EU projekata. K tome je Grad Zadar dao ŠRC Višnjiku 2,5  milijuna kuna za tekuće poslovanje.

- Davno je poznata priča o prelijevanju iz šupljeg u prazno gradskog  proračuna. Opet se pokazalo da ne znamo stvarati i prihodovati. Loše  planiranje postaje još gore. No zabrinjava da su proračun najviše probijali upravni odjeli za gradsku samoupravu i Ured grada Zadra. Znači interes ove zgrade nadoknađuje se komunalnim interesima, sredstvima  EU, socijale i dr. Što se tek na Višnjiku događa zadnjih godina, pokazat će  tematska sjednica koja će se sigurno organizirati inicirana od strane  SDP-a. Stoga prestanimo ignorirati naloge Državne revizije koja nas  upozorava na ponašanje gradskih poduzeća, rekla je Sabina Glasovac iz  SDP-a.

Potom je uslijedilo uobičajeno prebacivanje da je Državna revizija  zamjerila i aktualnoj vladi 19 milijardi kuna, na što je Glasovac odgovorila kako je tvrtka ALKOM na isti način oštetila i Centar Mocire, ali i Polikliniku na kojoj su izvršeni radovi na svoju ruku, tj. bez aneksa ugovora  pa zbog toga traju sudski sporovi u kojima ALKOM čak traži povrat sredstava za te izvršene, ali ne i ugovorene poslove.

Amandman Sabine Glasovac

Tenzije u Gradskoj vijećnici porasle su nakon što je pročelnik za školstvo Joso Nekić, koji je jučer u vijećnicu došao na štakama i s gipsom na  nozi, iznio projekciju proračuna za svoj upravni odjel. Nekić se pohvalio  brojnim projektima za koje je istaknuo kako će ih nastaviti provoditi i  dalje, a naglasio je i kako u Zadru nema nijednog djeteta koje nije našlo  svoje mjesto u dječjem vrtiću, dok su cijene u gradskim i privatnim vrtićima, kao i svi drugi uvjeti, jednaki.

- Usprkos smanjenju sredstava zadržat ćemo visoke standarde, nastavit ćemo provoditi projekte Škola puna mogućnosti, financirati učenje  njemačkog i talijanskog jezika od prvog razreda, a preko UO za zdravstvo  i socijalnu skrb sufinancirat ćemo plaćanje dječjih vrtića i udžbenika za  djecu roditelja slabijeg imovinskog statusa, iznio je Nekić, no za repliku  se odmah javila Sabina Glasovac koja je primijetila da se amandmanom  koji potpisuje sam gradonačelnik ipak smanjuju sredstva školama i po  učeniku, i po odjeljenjima, ali i po sredstvima za informatičku opremu.  Nekić je tvrdio kako ona nije u pravu pa se ubrzo razvila žustra rasprava.

- Ja sam sada tu u ulozi gradonačelnika. Gradonačelnik može što hoće,  izjavio je Nekić što je na koncu izbacilo iz takta predsjednika GV-a Živka  Kolegu koji je Nekiću izrekao opomenu, a kad nije prestao s komentarima izrekao mu je još jednu - pred isključenje.

- Tri žuta kartona! Pa pročelnik Nekić jači je i od Joea Šimunića, dobacio je Marko Pupić Bakrač iz klupa. Nekić se ispričao, a onda ponovno  doskočio Glasovac s opaskom da ona ne razumije problematiku, ali da  će ju poštedjeti zbog nadolazećih blagdana. Čelnica gradskog SDP-a odgovorila mu je amandmanom kojim se traži povećanje sredstava za produljeni boravak u školama.

- Podržavam vaše napore da osigurate svoj djeci upis u vrtiće, ali ima i  puno školske djece kojima je potreban produljeni boravak. Stoga ulažem  amandman da se osiguraju sredstva kako bi se i svoj toj djeci omogućilo  da mogu ostati u školama dok njihovi roditelji rade i tamo napisati zadaću, dobiti obrok, kazala je Glasovac te je sa žaljenjem podsjetila da nisu zaživjeli projekti besplatne podjele svježe voćke i čaše mlijeka dnevno  u zadarskim školama, a niti projekt Ministarstva socijalne politike i mladih kojim bi se osigurao besplatan obrok u školi za djecu koja nemaju  novca za marendu. Nekić je to opravdao procedurom oko podjele hrane.

Najam Višnjika

 Izlaganje pročelnika za kulturu i šport, Radovana Dunatova najviše je  replika i komentara izazvalo zbog načina financiranja nekih klubova i  raspodjele sredstava za koju je nekoliko oporbenih vijećnika zaključilo  kako su netransparentna i nepravedna. Zanimalo ih je zašto Grad nekim  klubovima plaća trenere, prostor i režije, a isti ti naplaćuju djeci putovanja i članarine.

- Ispada da su neki treneri inkasatori, rekao je Pupić Bakrač, a Novoselović je iznos od preko 11 tisuća kuna dnevno za najam dvorane i bazena  u SC Višnjik procijenio previsokim da bi se plaćao sredstvima svih  građana. Šarić Frantin replicirala mu je iznijevši podatak kako je to još  dobro jer je u 2014. godini za istu svrhu izdvojeno pet milijuna kuna što  je za milijun više od planiranih četiri u 2016.

- Nije to puno. Tamo svaki dan trenira stotine djece i na desetke klubova, rekao je Dunatov koji će u 2016. godini raspolagati s nešto više od 19  milijuna kuna. Od tog iznosa 4,5 milijuna kuna namijenjeno je NK i KK  Zadru.

Kako gradonačelnik Božidar Kalmeta nije nazočio jučerašnjoj sjednici  vijeća ostalo je bez odgovora pitanje zašto KK Zadar neće vratiti u proračun 6,5 milijuna koji su uplaćeni za spas od stečaja i za koje se kasnije  ispostavilo da su greškom naplaćeni pa su i vraćeni.  No, i bez gradonačelnika jučerašnja sjednica bila je jedna u nizu maratonskih pa se nastavila do kasnih sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno