Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Aggri predstavljena regionalna oznaka “Kvaliteta zadarskog kraja”

21.12.2017. 13:50
U Aggri predstavljena regionalna oznaka “Kvaliteta zadarskog kraja”


Regionalnu oznaku "Kvaliteta zadarskog kraja" predstavili su  Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, Vladimir Kovačević, ravnatelj AGRRE i autor projekta prof. Damir Kovačić.
– Zadarska županija je prije dvije godine započela rad na ovom projektu. Na razini EU postoje oznake izvornosti, geografskog podrijetla koje su namijenjene proizvodima koje imaju dugu tradiciju poput paške janjetine, paškog sira. Međutim, za manje proizvođače i one koji neće moći ući u sustav kvalitete jer ne mogu zadovoljiti određene uvjete na razini EU stvorene su regionalne oznake kvalitete. Ovim projektom tradicionalni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi s područja naše županije objedinit će se kroz oznaku regionalne kvalitete i na taj način povezat će se proizvođači i proizvodi zadarskog kraja, istaknuo je Segarić.
Oznaka će biti zaštićena kao jamstveni žig u vlasništvu Zadarske županije, koja će zainteresiranim proizvođačima dodjeljivati pravo korištenja oznake uz prethodne ugovore.
Autor projekta je prof. Damir Kovačić, inače i autor Seljačke tržnice, a Segarić je dodao kako je ova oznaka svojevrsna nadogradnja Seljačke tržnice.
Cilj je potaknuti i povećati njihovu proizvodnju, a na taj način možemo i utjecati na njihovu kvalitetu, odnosno da postanu još kvalitetniji. To će imati utjecaj na njihovu promociju i bolju prodaju, objasnio je Kovačić.
Proizvođači od ove oznake mogu imati jednake koristi kao i oni koji imaju oznaku izvornosti.