Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA LIGA Ključ pobjede su obrana i skok

21.12.2018. 12:53
ABA LIGA  Ključ  pobjede su  obrana i  skok


Mini pobjednički niz košarkaši Zadra žele nastaviti i večeras  kad na Višnjik stiže FMP u sklopu 12. kola. Slavlje nad Igokeom prošlog  petka koje je ujedno bilo i prvo na domaćem terenu u ABA ligi, pa pobjede nad Škrljevom i Šibenikom, bitno su podigli raspoloženje i donijele  malo mira u kući. Stoga se FMP gleda kroz prizmu nastavka pozitivne serije, a i k tome sastav iz Železnika je i direktan konkurent u pokušaju  očuvanja opstanka u ligi. Kao i Zadar na omjeru su od 4 pobjede i 7 poraza s tim da ovu utakmicu dočekuju u dijametralno suprotnom raspoloženju. Negativni niz od četiri poraza i činjenica da su posljednji put osladili pobjedom davnog  12. studenog kad su u svojoj  dvorani svladali Krku iz Novog Mesta nešto je što treba ipak staviti po strani. Barem što se  trenera Zadra tiče. Ante Nazor je svjestan da su momčadi poput FMP-a  ili njima sličnog profila kao što je recimo Mega Bemax, prepune mladih i  potentnih igrača koji baziraju svoju igru na  agresivnosti, skoku i tranziciji. Atipične i moderne momčadi koje uvijek mogu iznenaditi bez obzira  koliko se dobro pripremiš za njih.


Kontrola skoka
– Jako respektiram FMP i zaista nam neće biti lagan zadatak budući da  je to mlada momčad koja igra jako moderno i koja viškom borbenosti  pokriva svoje nedostatke i mi zaista tu moramo imati čvrst odgovor. Ne  smije nam se dogoditi da se oni ugodno osjećaju na našem terenu, posebno od početka i trebamo nametnuti obrambenu agresiju te nastojati  kontrolirati skok. Te dvije stvari su ključ – istaknuo je Nazor u najavi  utakmice koja će umnogome usmjeriti bližu budućnost kluba s Višnjika  u ABA ligi. Pobjeda bi značila primicanje gornjoj polovici ljestvice i bijeg  iz opasne zone gdje se nalaze praktički od samog početka sezone.  No, za  kazati hop trebat će prvo skočiti, a ta poslovica se bome doslovno shvaća  u stožeru Zadra. Skakački angažman koji je konačno protiv Šibenika bio  više nego afirmativan igrat će veliku ulogu protiv mladih i poletnih FMP- ovaca.
– Budući da se radi o jednoj takvoj momčadi koja će svaku grešku kazniti, a najviše što se tiče izgubljenih lopti, nameće se neka kontrola ritma  igre koja je nedostajala i posljednji put da nas vodi kroz cijelo vrijeme.  Dakle, ako disciplina nije čista, situacija da se odigra sistem do kraja i da  u okviru tog balansa tražimo čistu situaciju što će nam ujedno donijeti  pametno vraćanje u obranu i mečiranje prema igračima koji su jako  neugodni. Imaju mlade igrače koji igraju iznad obruča, čak u nekim trenucima znaju igrati s tri igrača  jako vještima na lopti te s tim  nastoje ostvariti prednost. Dosta je tu igrača opasnih na šutu i prodoru poput mladog Rebeca i Pota te je i tom jedan od razloga zašto zaista moramo biti  maksimalno borbeni i fokusirani.


Povratak Marića
Dobra vijest da će Zadar na FMP kompletan. Vraća se i ozlijeđeni Petar  Marić.
– Svi su zdravi i spremni, jedino je možda pod upitnikom još uvijek dovoljno neoporavljeni Marić, no sve u svemu nemamo nekih većih problema s ozljedama. Imali smo težak ritam proteklih sedam dana, ali  možda je i bolje da smo igrali utakmice nego da smo samo trenirali. Ipak  je preko utakmica puno lakše ući u sportsku formu koja nam je sad  možda najpotrebnija – zaključio je Nazor.




Pouke iz poraza
U gostujućim redovima posljednjih mjesec dana samo zbrajaju poraze. Čak četiri  u nizu zatekla su sastav pod vodstvom Vlade Jovanovića. Stoga im je Zadar idealna  prilika za vraćanje na pobjedničke staze, iako su svjesni da će se nešto pitati i domaću momčad.
– Zadar je prošlo kolo pobijedio Igokeu na domaćem terenu što ima je prvo slavlje  kod kuće. Sigurno su jako motivirani da nastave s pobjedama. Kvalitetna su  momčad s puno iskusnih igrača. Nadam se da smo izvukli pouke iz prethodnih poraza. Moramo igrati hrabro, pametno i s velikom energijom ukoliko želimo do pobjede koja bi nam puno značila nakon četiri poraza u nizu – kazao je trener FMP-a.


Identifikacija s navijačima
Atmosferu protiv Šibenika nešto je što priželjkuju u stožeru Zadra i večeras. Pozvao je stoga Nazor da se ljudi odazovu u što većem broju, ali isto tako očekuje i od  svojih igrača da borbenošću i htijenjem sami pošalju pozivnicu navijačima za buduće utakmice.  
– Očekujem veliku podršku s tribina jer nam je stvarno to potrebno. Pogotovo nakon Šibenika protiv kojeg je bio pravi košarkaški ambijent u dvorani. Nadam se da  ćemo i mi sa svojom kvalitetom igre te borbenošću privući što više gledatelja na  utakmice. Jednostavno Zadar je takva specifična sredina u kojoj momčad mora stalno tražiti kroz utakmice svoju identifikaciju s navijačima, a to će najbolje uspjeti ako  je prisutna iznimna borbenost na terenu.


Apiću se ne smije dati čista situacija
U moru mladih i potentnih igrača u tzv. razvojnoj ili drugoj momčadi Crvene zvezde kako se od milja naziva FMP, ipak najveću pažnju protivničkih skauta izaziva  206 cm visoki Dragan Apić. Dominantan igrač koji je svojim igrama ove sezone istaknuo kandidaturu za MVP-a lige. S učinkom od 20.6 poena, 7.3 skoka i 1.9 asistencijom predvodi u utrci za najkorisnijeg igrača lige ispred drugoplasiranog Luke  Božića. U prvom kolu kad je Zadar gostovao u Železniku Apić je s 29 poena imao  najefikasniju utakmicu sezone i pokazao se ključnom figurom u pobjedi svoje  momčadi.
– Apić je jedan od centara koji dominiraju ligom i igraju s golemim samopouzdanjem i jednostavno  ne smijemo mu dati čistu situaciji i lagani poen. No, nije samo  on problem već i mnogi drugi njihovi igrači na visokim pozicijama koji su vrlo opasni  pogotovo u suradnji s bekovima koji ih traže često  na asistenciji pogotovo ako se izgubi samo na sekund taj kontakt u obrani. Zato ne bih nikoga posebno apostrofirao  iako je Apić pokazao da je konstantno neugodan po protivničke momčadi, ne samo  ove sezone nego i one prošle.