Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ABA LIGA Pobjeda odskakala u Železnik

21.12.2018. 21:21
ABA LIGA Pobjeda odskakala u Železnik


Nije odličan tjedan u kojem su zarađene tri pobjede zaokružen i četvrtom, možda i najvažnijom u ovom dijelu sezone onom protiv FMP-a. Gosti iz Železnika pokazali su da su momčad koja definitivno ne leži Zadranima te su u vrlo uzbudljivoj utakmici na kraju izborili pobjedu za kojom će igrači Ante Nazora žaliti dugo vremena.
Iako nisu u posljednjoj minuti imali pravu šansu za povratkom u egal, tijekom utakmice su propustili s mnogo promašenih zicera i lošim obrambenim skokom mogućnost za boljim ishodom.
Krenuo je Nazor s istom petorkom kao i sedam dana prije protiv Igokee. S Lukom Božićem i četiri stranca očekivao je pravi ulaz u utakmicu svoje momčadi, no za razliku od tog susreta s Igokeom to nije donijelo željeni učinak. FMP je ušao čvrsto, odlučno i potpuno bez respekta diktirajući ritam igre što se odrazilo i na rezultatu. Nakon sedam minuta igre imali su šest viška (9:15), a tek na trenutak ih je omela serija Zadra od 7-0 koju je završio Magarity tricom za 16:15.
U posljednje dvije minute prve dionice gosti nisu ustuknuli već se vraćaju u vodstvo preko Apića i Pota (18:22), a ulaskom u drugu četvrtinu s dvije brze trice Pota i Marzettea odlaze na dvoznamenkastu prednost (18:28). Zazvonila je uzbuna u zadarskim redovima, jer šuterski, ali i skakački nisu adekvatno odgovorili gostima iz Železnika.
8 trica FMP-a
Naznake vraćanja u život došle su nakon poena Dašića i dalekometne trice Bašića (23:28), ali sve je pokvario Uskoković s novom tricom za povratak FMP na osam prednosti (23:31). Ipak, pokrenula se zadarska obrana što je donijelo nekoliko vezanih poena iz kontranapada Brzoje i Božića te se prednost gostiju otopila (31:33).
Izgledalo je da domaći igrači konačno preuzimaju kontrolu nad razvojem događaja na terenu, ali nije se složio s tim Jeremić koji je s dva projektila izvan perimetra uz tricu Rebeca donio novi hladan tuš (34:42). Srećom Little je uzvratio svojom prvom tricom, zabio je i Krajina pa se na odmor otišlo s prihvatljivih pet minusa (39:44). Zadovoljniji nego FMP koji je trebao bolje naplatiti šuterski učinak od 8 trica iz 17 pokušaja uz četiri skoka više u napadu naspram Zadrana (2-6) u tom razdoblju.
Sve je to navještalo učinkovitiji Zadar u nastavku, jer su gosti pokazali do tada puno više u odnosu na ukupan rezultat nakon prvih 20 minuta. I nije dugo trebalo da se Zadrani približe na samo dva minusa (48:50) nakon dobrih akcija Vaughna i Littlea, ali i dalje je bila prisutna stara boljka zagrađivanja skoka u obrani što je na pravi način koristio Apić. Na krilima najkorisnijeg igrača lige gosti su održavali stečenu prednost iz prvog dijela koju je još i podebljao četvrtom svojom tricom Jeremić (51:59), četiri minute do kraja treće četvrtine.
Nazor je pozvao minutu odmora i dobio je pravi odgovor prvenstveno od prvog ‘playa’ Vaughna koji je vješto iznuđujući prekršaje sa sedam poena u nizu spustio zaostatak na tri poena (58:61). No, Amerikanac je opterećen s četiri osobne morao na klupu i FMP preko Apića i Pota po već uhodanom pravilu u ovoj utakmici se vraća u sigurnu zonu (58:64), a stres je u dvorani pred završnih 10 minuta barem malo ublažio tricom Littlea za dolazak na tri minusa (61:64).
Loša završnica
Stigla je i bučnija podrška s tribina za odlučujuće razdoblje što je automatski podiglo razinu agresivnosti Nazorovih igrača. Počelo je to vrlo brzo donositi plodove, jer FMP-ovi igrači su pod pritiskom počeli pucati, a s druge strane Brzoja i Špralja odvode Zadar u vodstvo nakon dugo vremena (68:67).
U sljedećih nekoliko minuta igralo se koš za koš, a na račun pete trice Jeremića te poena Rebeca FMP je stigao do prednosti 74:77, tri i pol minute do kraja. Propustili su Zadrani povratak u egal u više navrata, promašivanjem zicera i bacanja, pa su gosti stigli do pet viška (76:81) ulazeći u posljednju minutu. Pokazalo se to dovoljnim da na kraju FMP odnese vrijednu pobjedu s Višnjika, jer je Jeremić nakon lošeg zagrađivanja skoka Zadrana potvrdio svojim 20 poenom pobjedu. Uz spomenutog Jeremića najviše problema Zadru nanio je Dragan Apić s 26 ubačaja, dok je kod domaćih najefikasniji bio Vaughn s 15 poena.
Incident bez većih posljedica
Na 35 sekundi prije kraja, pri vodstvu 76:83 za FMP došlo je do incidentne situacije u kojoj su sudjelovali navijači na zapadnoj tribini odmah uz gostujuću klupu. Reagirali su preburno dotični gledatelji usmjerivši svoj bijes na igrače s gostujuće klupe koji su slavili postignuti poen Jeremića. Srećom, osim uvreda i nekoliko ubačenih upaljača sve je ostalo u najboljem redu i pravovremenom reakcijom redara izbjegnut je teži incident.
ZADAR 79
FMP 85
(18:22, 21:22, 22:20, 18:21)
ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 2000. Suci: Miloš Koljenšić, Dragan Kralj, Saša Babić.
ZADAR: Bašić 3, Magarity 12, Krajina 4, Vaughn 15, Dašić 8, Vuković, Brzoja 9, Špralja 3, Tomas, Little 11, Božić 14, Planinić. Trener: Ante Nazor.
FMP: Rebec 9, Paunović, Uskoković 5, Jeremić 20, Momirov, Apić 26, Pot 12, Radovanović 6, Šešlija, Marzette 7, Đorđević, Bowers. Trener: Vladimir Jovanović.
Šut za dva: Zadar 20-37 (54%); FMP 20-35 (57%).
Šut za tri: Zadar 8-25 (32%); FMP 10-28 (36%).
Slobodna bacanja: Zada15-22 (68%); FMP 15-20 (75%).
Skokovi: Zadar 35 (25+10); FMP 32 (22+10).
Osobne pogreške: Zadar 27; FMP 24.