Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

LONGIN Turizam nije ništa bez proizvoda domaćih proizvođača, vi ste ključ naše priče!

21.12.2018. 13:32
LONGIN Turizam nije ništa bez proizvoda domaćih proizvođača, vi ste ključ naše priče!


U svečanom tonu u Velikoj vijećnici Zadarske županije uručena su priznanja poljoprivrednicima – dobitnicima priznanja na međunarodnim natjecanjima te za ovogodišnje dobitnike oznake HOP – Hrvatski otočni proizvod.
 – Od srca čestitam svima koji su ostvarili uspjehe i osvojili nagrade. Mi kao županija ponosimo se svim našim proizvodima, te u vrijeme darivanja uvijek dajemo proizvode koji su proizvedeni u našoj županiji, po čemu smo postali i prepoznatljivi. Sve ono što proizvedete to je poklon. Županija nije ova zgrada, županija smo svi mi koji na ovom prostoru radimo i stvaramo, rekao je u govoru zadarski župan Božidar Longin dodavši kako je turizam pokretač svega. Međutim, dodao je, turizam nije ništa bez proizvoda domaćih proizvođača te je istaknuo kako su oni ključ naše priče u turizmu, poljoprivreda i hrana.
 – Ono čemu mi moramo težiti su gosti koji će doći i koji će konzumirati vaše proizvode. Imamo najvećeg svjetskog koncesionara koji će nam raditi home port u Gaženici. A to znači kako će sve te brodove koji će doći moramo napuniti dobrima iz naše županije, rekao je Longin dodavši kako već imaju najavljen dolazak 150 brodova. istaknuo je kako se treba organizirati u klastere, zadruge te biti spremni za brodove. U tome vidi budućnost turizma.
Za kraj je istaknuo kako je velik optimist te kako vjeruje da je pred nama jedna dobra godina investicija, prosperiteta i napretka.
 – Uvijek moramo težiti boljem, te moramo stvoriti pozitivnu gospodarsku klimu, zaključio je poželjevši svima sretan Božić i uspješnu novu godinu.
U ime svih dobitnika priznanja zahvalio se Rade Bobanović rekavši kako božićni i novogodišnji stol bez ovih nagrađivanih proizvoda ne bi bio potpun.


Nagrađeni proizvođači:
Maslinari:
OPG Ivica  Vlatković, Uljara Žižanj d.o.o., OPG Nives Morović, OPG Milenko Zagorac, OPG Gordana Strpić, OPG Budislav Mađerić, Ko-milfa OPG Mirko Mišura i Mladen Koša te Ante Vulin.
Vinari:
Vinarija Škaulj, MasVin, OPG Božo Bačić, Badel 1862 – Vinarija Benkovac d.d. Božo Škara, Kraljevski vinogradi d.o.o. Zoran  Pantalon, Stjepan Vučemilović, KER-VIN obrt Tomislav Glavić, OPG Branimir Sinovčić te Vinarija Jokić d.o.o..
Pršut:
Roca d.o.o. Ante Roca
Pršut Posedarje d.o.o. Dragan  Šimurina
Sir:
Sirana – Mala sirana d.o.o. Šime Gligora
Paška sirana d.d. Ante Oštarić
Posebna priznanja:
OPG Krsto i Ana Matulić
Anđela PG Božo i Iva Grginović
Matak OPG Jagoda i Davor Matak
Jaka pića:
Dubrovnik Republic Gin d.o.o.
Vina Fiolić d.o.o.
HOP 2018.
Mate Rančić, Željko Jerolimov, OPG Senka Otavijević, OPG Krsto i Ana Matulić, Lanđin obrt Rozalinda Banić, OPG Anka Kovačić, OPG Branko Mađerić, Domaća radinost Ivanka Milašinović, Kunjka KUU – kulturno umjetnička udruga Neven  Brzić, OPG Marin Zalović, Trta-Mrta Ugostiteljski obrt Bepo Smoljan, OPG Katica Mušćet, OPG Rajna Brzić, OPG Stjepan Smoljan, OPG Ante Grdaš, OPG Maja  Sučić, OPG Denis Barić


Kroštule i tradicionalno pjevanje
 – Mi radimo kroštule i pecipalji koje prodajemo preko ljeta kako bismo pomogle budžet udruge. To je dugotrajni posao i zahtjeva mnogo vremena. Kroštule više prepoznaju i kupuju naši domaći ljudi, dok stranci više traže kremaste kolače. Također, dobili smo oznaku HOP za nematerijalnu baštinu za crkveno pjevanje, rekla nam je Ljiljana Jakovljev, iz KUU Kunjka iz Tkona.




Ekološko maslinovo ulje
Nives Morović, vlasnica OPG-a Nives morović iz Žmana na Dugom otoku dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada među kojima je istaknula onu iz Milana za dizajn te za ulja, kao i dvije zlatne medalje u Japanu.
 – Biti maslinar je velik izazov jer ovisimo o prirodi, svake godine su novi nametnici, vremenske prilike. Suprug i ja imamo 1100 stabala maslina na 4 hektara te je izazov to prodati. Ako ste eko proizvođač takva proizvodnja košta jako puno te to sve treba vratiti, rekla je Nives Morović dodavši kako su se maslinarstvom počeli baviti 2011. godine.
Govori kako veći ido godine žive na otoku, a drugi dio putuje po svijetu i prodaje ulje.
 – Mislim i iskreno vjerujem kako se na otoku može živjeti od maslina, međutim, to ulje treba prodati i treba ga kombinirati s turizmom kako bi se lakše plasiralo. Potrebno je puno priče, objašnjavanja, upoznavanja s uljima kojima je ekologija najvažnija, ali u konačnici uspijevamo, rekla nam je Morović.