Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

MODES kazneno prijavio Zorana Pelicarića

21.12.2018. 11:14
MODES kazneno  prijavio Zorana  Pelicarića


Želimo izvijestiti medije i javnost da je stranka  MODES, Državnom odvjetništvu RH i Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, podnijela kaznenu prijavu protiv gospodina Zorana Pelicarića, načelnika Općine Sv. Filip i Jakov.
Načelnik Pelicarić je, naime, netom nakon što je ministar državne  imovine Goran Marić ustupio (darovao) zemljište Općini za  predmetno  zemljište objavio natječaj za prodaju i time prekršio zakon (čl. 48. Zakona o lokalnoj i područnoj(regionalnoj) samoupravi), kojim je regulirano  da načelnik može samostalno odlučivati o takvim stvarima do vrijednosti od najviše 0,5 posto iznosa prihoda ostvarenih u godini koja prethodi  godini u kojoj se odlučuje o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina, dok ovo zemljište, odnosno svaka parcela pojedinačno, nadilazi tu  vrijednost. Sukladno Zakonu, za pokretanje ovakvog natječaja trebao bi  imati odluku Općinskoga vijeća. Naravno, odluku nije imao iz razloga  što takva točka nije ni bila na Općinskom vijeću, a nije niti mogla doći  zbog očito žurnog postupka prodaje zemljišta (u predjelu Rabatin), što  ga je načelnik svojevoljno pokrenuo.
Koja je namjera Zorana Pelicarića i za koliko je potencijalno oštetio  proračun samovoljnom i protuzakonitom objavom ovog i ovakvog natječaja možemo samo nagađati. Trajanje natječaja od samo osam dana  dodatno pobuđuje sumnju jer koristi od ovog natječaja koji traje osam  dana su mogli imati samo oni koji već imaju pripremljene desetke tisuća  eura, upravo za ovakve stvari. Zasigurno su rijetke obitelji koje žive od  prosječne plaće, a da u čarapama imaju 24.000 i više eura pa da ih mogu  za samo osam dana izvaditi i kupiti zemljište kad im se ukaže prilika.
Koji su sve zakoni ovdje prekršeni i je li počinjena također materijalna  šteta, – za što postoje utemeljene sumnje – neka to utvrdi DORH, čiji je  to posao! Napominjemo da Kazneni zakon RH regulira zlouporabu položaja i ovlasti, kad u članku 291. navodi među ostalim sljedeće: „(1)  Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi  pribavi korist ili drugome prouzroči štetu,kaznit će se kaznom zatvora  od šest mjeseci do pet godina, zaključuje se u priopćenju  Moderne Demokratske Snage  – MODES-a.