Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Župan i gradonačelnik prigrlili optimizam

21.12.2018. 11:28
Župan i  gradonačelnik  prigrlili  optimizam


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić primio je Božidara Longina, župana Zadarske županije i  Branka Dukića, gradonačelnika Grada  Zadra s njihovim suradnicima u odvojenim susretima u svom uredu u  Nadbiskupskom ordinarijatu u Zadru. To su tradicionalni božićni susreti  koji se održavaju svake godine, naizmjence u uredu Županije i Grada odnosno Nadbiskupije.
Mons. Puljić zahvalio je predstavnicima lokalne vlasti za suradnju u  zajedničkim projektima koji se osobito ostvaruju putem Caritasa i na  svemu što čine za dobro zajednice. Nadbiskup je potaknuo na stvaranje  ozračja optimizma u javnosti. U osvrtu na društvenu klimu, izraženo je  žaljenje zbog pesimizma kojega se na razne načine potiče u društvu. U  tome veliku odgovornost imaju i mediji.
– Ne možemo stvarati kaos i govoriti da ništa ne valja. Moj program je  rad i napredak, rekao je župan Longin, istaknuvši da je u Zadarskoj  županiji trenutno najviše zaposlenih u njenoj povijesti i porast je stanovništva. Na Fininoj ljestvici Zadarska županija u godinu dana napredovala  je za sedam mjesta i time došla do razine Istarske županije. Prema prognozama nekih demografskih instituta, župan Longin je rekao da će stanovništvo u Hrvatskoj do 2030. godine rasti u Zagrebačkoj i Zadarskoj  županiji. Najavio je novi razvojni inesticijski ciklus, a znak u prometnoj  povezanosti je i ponovno uvođenje redovite linije Ancona – Zadar i zimi,  ne samo ljeti, čije je svojevremeno ukidanje zimi izazvalo nezadovoljstvo  u zadarskoj javnosti.
– Trudit ćemo se i boriti, uspješno nositi sa svim izazovima. Nastavljamo dalje suradnju i naša razvojna nastojanja, poručili su župan Longin i  gradonačelnik Dukić nadbiskupu.
Uz razmjenu božićne i novogodišnje čestitke i darova, nadbiskup Puljić gostima je darovao monografiju "Branimirova godina" povodom njene 40. godišnjice. Istaknuo je da je to povijesni događaj, jer tek sada otkrivamo veličinu, snagu i važnost toga što se dogodilo. To je značajno i za  Zadarsku nadbiskupiju jer se Branimirova godina 1979. godine proslavila u Ninu. Ta je proslava, okupivši tada 250 000 Hrvata važna za narodnu  povijest. To je bio blagoslov našoj stvarnosti i u prilog slobodi koja je krvlju plaćena, rekao je mons. Puljić