Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Talijansku zajednicu više nitko ne smije privatizirati

22.12.2019. 06:45


Za nama je jedno teško razdoblje u kojemu je Talijanska zajednica, nažalost, funkcionirala na krajnje netransparentan i sumnjiv način. U tome je razdoblju Zajednica raspolagala s velikim budžetima za razliku od današnje situacije kada moramo biti realni i skromni, ali uvjeren sam da ćemo uspješno prevladati teške posljedice s kojima se suočavamo zahvaljujući načinu na koji se proteklih godina upravljalo Zajednicom – kazao je, između ostalog, Igor Karuc, predsjednik Talijanske zajednice, na božićnom okupljanju članova i prijatelja ove manjinske udruge u petak navečer.


Otvoriti vrata svima
Karuc je, čestitajući Božić i Novu godinu nazočnima koji su se u velikom broju okupili u prostorijama Zajednice, istaknuo kako ne želi u prigodi ove božićne atmosfere ulaziti u detalje svih problema na koje je naišao preuzevši vodstvo Zajednice, te je poručio svima da ubuduće ova Zajednica mora otvoriti svoja vrata svima koji joj pripadaju, ali i svima u gradu koji u njezinim programima, idejama i inicijativama vide svoje mjesto i želju da sudjeluju.


»Za nama je jedno teško razdoblje u kojemu je Talijanska zajednica, nažalost, funkcionirala na krajnje netransparentan i sumnjiv način
Igor Karuc




Talijanska zajednica nije moja privatna igračka, svi ste vi dio nje i svi imate pravo na to. Predsjednika i vodstvo Zajednice birat ćete Vi i to vam nitko neće podmetnuti niti se baviti ikakvim manipulacijama – kazao je Karuc dobivši pljesak nazočnih.


Predbožićno druženje
U ime članova Zajednice aktualnome je predsjedniku zahvalio Mario Gusar kazavši da je zahvaljujući njegovu golemom angažmanu i vremenu koje im je posvetio, otvorio novu stranicu u povijesti Talijanske zajednice. Gusar je potom Karucu uručio plaketu zahvalnosti u čijem potpisu stoji »Članovi. 2019.«
Uz klapsku pjesmu, fritule i ostale domaće delicije, članovi Zajednice i prijatelji nastavili su predbožićno druženje.
Prema službenim podacima, Zajednica Talijana u Zadru je osnovana 1991. godine, a danas broji više od 500 članova. Cilj Zajednice jest očuvanje i promoviranje talijanskog jezika i kulture. U Zajednici se održavaju razne aktivnosti kao što su tečajevi talijanskog jezika za odrasle i za djecu, razne radionice koje nisu namijenjene samo talijanskoj manjini nego i svima koji su voljni surađivati. Zajednica Talijana ima svoju vlastitu knjižnicu koja raspolaže s oko 4.000 djela te izdaje dvojezični tjednik Zadarski cvrčak.
Zajednica je osnivač talijanskog vrtića Pinocchio otvorenog 2013. Većinu aktivnosti Talijanske zajednice subvencionira krovna organizacija Talijanska unija sa sjedištem u Rijeci te Pučko Sveučilište u Rijeci i Regija Veneto.
Talijanska zajednica ima vrlo razvijenu suradnju sa Sveučilištem u Zadru, poglavito s Odjelom za talijanistiku te je aktivna u ukupnoj društvenoj, kulturnoj i manjinskoj politici koja se provodi na području Grada i Županije.