Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA LIGA Nekad Jugo-klasik, danas obračun za opstanak

21.12.2020. 08:56


Nekoć klasik jugoslavenske košarke ponovno će u ovim modernim vremenima oživjeti večeras na Višnjiku. Radi se o dvoboju Zadra i Borca iz Čačka koji će biti ujedno njihov prvi u regionalnom natjecanju, a i prvi od raspada bivše države. Do tada su utakmice Zadrana i Čačana uvijek donosile poseban intenzitet i naravno veliku borbu na parketu, a sada su suparnici u ABA ligi. Čačak kao i Zadar vole nazivati košarkaškim gradom pa taj grad kao što i Zadar ima svoje velikane u Kreši i Pinu se može pohvaliti da je iznjedrio jednog od najvećih košarkaša bivše države, Dragana Kićanovića. Ipak u Čačku najviše slave legendu kluba Radmila Mišovića, a dobar dio igračkog vijeka u gradu pored Morave proveli su i Željko Obradović, Miloš Teodosić, Zoran Erceg, Duško Savanović…


Dobili Partizana
No, pustimo slavne prošlosti oba kluba po strani, jer treba se uhvatiti sadašnjosti koja govori da su i Zadar i Borac stanovnici donjeg dijela ljestvice i da nije Koper Primorska izvjesila bijelu zastavu zbog bankrota ovaj bi večerašnji dvoboj bio i pod većom lupom borbe za o(p)stanak nego što jest. Ovako je jednima i drugima slovenska momčad ostavila puno komotniju situaciju jer je ostalo za izbjeći tek pretposljednje, 13. mjesto i u tom kontekstu će se i odvijati sraz u Krešinom domu zakazan za 18 sati. Borac ima isto dvije pobjede kao i Zadar, dobili su na otvaranju Partizan u Beogradu i onda nanizali sedam poraza da bi nakon nedolaska Koper Primorske u Čačak zaradili još dva boda. Stoga je pred igračima koje će ponovno predvoditi Mršićev pomoćnik Ivan Perinčić zahtjevan zadatak jer je ovo jedna od onih utakmica u kojima se mora dobiti tj. Zadar nosi ulogu favorita, a svi znaju da to onda i nije baš dobitna kombinacija (Krka, Split, Sonik Puntamika).
– Čeka nas jedna teška utakmica koja je jako bitna za nas. U jako gustom smo rasporedu, nismo imali vremena za pravi odmor i trening pa smo pokušali napraviti neki miks, kako bi ekipu uspjeli regenerirati i pripremiti za utakmicu – istaknuo je Perinčić koji uistinu može kazati kako su mu igrači iscrpljeni. Bit će im ovo ukupno peta utakmica u 10 dana i zaista je nezahvalno išta prognozirati u takvoj situaciji.


Napad Borca
Ipak nekako su Zadrani pokazali da su najbolji kad su u ovako teškom i zgusnutom ritmu. Dok su bili pod normalnim itinerarom i nisu baš briljirali, a ono što pokazuju u zadnje vrijeme bilo je više nego solidno, a na trenutke i odlično. Srušeni su Cibona, FMP i Gorica dok je doživljen tek jedan poraz, onaj u Laktašima. Zato je od presudnog značaja nastaviti taj pozitivan niz i u svojevrsnom derbiju začelja ABA lige.
– Borac je sastav koji daje jako puno koševa, zabijaju u prosjeku 82 poena po utakmici zato će nam obrana biti glavni preduvjet za pobjedu. Oni imaju igrače koji vole rješavati napad u prvim sekundama pa će povratak u obranu biti jedna od ključnih stvari koje ćemo morati ispoštovati. U napadu moramo biti strpljivi zato što će umor biti čimbenik na koji moramo posebno pripaziti. Naravno, želja nam je biti na tragu onoga što smo igrali u zadnje vrijeme. Trebamo tražiti igrače koji su u boljoj situaciji jer imamo unutarnju i vanjsku igru. Ako zadovoljimo sve ove uvjete onda imamo dobre šanse za pobjedu. Ovo nam je važna utakmica i napravit ćemo sve kako bi upisali dva nova boda – zaključio je Perinčić.




Junaković: Vrhunska obrana donosi pobjedu
Veliki posao se večeras očekuje od bekovske linije Zadra jer Borac ima u svojim redovima opasne pojedince na vanjskim pozicijama. Stoga će se zahtijevati i dobar učinak Martina Junakovića koji je u posljednjim pobjedama Zadra dao veliki obol.
– Odigrali smo četiri utakmice u sedam dana, a danas nas čeka još jedna teška utakmica, Borac ima dvije pobjede, a ne treba ni govoriti koliko bi nam pobjeda u ovoj utakmici puno značila. Moramo ući koncentrirano kao u nekoliko zadnjih utakmica. Moramo biti na visokom nivou, sa što manje grešaka i odigrati vrhunsku obranu. Ako budemo igrali ovako mislim da se ne trebamo bojati za pobjedu – kazao je Junaković.