Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

OAZE ODRŽIVOG RAZVOJA Na Istu se (ne)može razvijati »mali« robinzonski turizam

21.12.2020. 09:24


 Iako imam zemlju na otoku Istu, na tu zemlju ne mogu postaviti nikakvu kućicu, pergolu ili bilo kakav montažni objekt koji bi zadovoljio uvjete za robinzonski turizam. Praktički ne smijem postaviti nešto ni gdje bih ja odmorio, a kamoli da mogu primati turiste. Moj zaključak je da je robinzonski turizam predviđen samo za velike igrače, koji će postaviti robinzonski kamp. Za to će dobiti dozvolu i prenamjenu poljoprivrednih površina. Uz dobru vezu. Sitni OPG ne može računati da na jednoj parceli ima jedan robinzonski objekt. Mogu eventualno ako tu postoji od prije neka čvrsta kućica, priča nam Goran Levačić, koji na otoku Istu ima dosta poljoprivrednog zemljišta te je dio htio prenamijeniti za bavljenje robinzonskim turizmom koji u budućnosti može samo dobiti na cijeni.
On nam se ovih dana javio e-mailom u kojem je iznio svoje probleme.


Od Kleve do zakona
– Ovoga ljeta je bila repriza na HRT-u jednog priloga s otoka Oliba u kojem je tema bio inovator Denis Kleva i njegova fantastična pergola. Gospodin Kleva je dobio sredstva iz EU fondova da napravi pergolu koja je dobila jako dobre ocjene. Radi se o svojevrsnoj kutiji od drvenih ploča na rasklapanje, tako da se iz sanduka lako rastvori i pretvori u pergolu. Na ovaj način dobio je jedno ugodno mjesto za odmor u hladu s ugrađenom mrežom za spavanje (ljuljačka). Postavio je i rezervoar od 1 m3 za vodu koja se skuplja s krova, na krovu su solarni paneli i mjesto za punjenje mobitela te rasvjetno tijelo sa štednom žaruljom. Inovator je naglasio da je njegova pergola spremna za izradu u više komada jer je država donijela novi zakon o robinzonskom turizmu, te da će prve takve pergole biti postavljene na otoku Olibu, govori nam Goran Levačić dodajući kako je on od Kleve dobio ideju da se okuša u bavljenju robinzonskim turizmom.
– Imam nekoliko parcela uz more i na njih bih postavio takvu pergolu. Radi se o poljoprivrednim parcelama koje su bliže selu. Na temelju te ideje sam krenuo proučavati robinzonski turizam te sam našao razne novinske članke koji su na robinzonski turizam gledali optimistično. Nakon detaljnog proučavanja samog robinzonskog turizma, došao je na red da se malo prouči zakonodavstvo, kaže Levačić, istaknuvši kako je onda vidio da je država stavila u Zakon o jednostavnim građevinama nešto vezano za robinzonski turizam. A to je da se dozvoljava postavljanje jednostavnih građevina od prirodnog materijala (npr. drva, trstike) na parcelama predviđenim za taj vid turizma. Takve parcele, naglašava on, definira lokalna uprava.


Odbijenice
– Normalno, radi se o poljoprivrednim parcelama, koje su dalje od naseljenih mjesta, obično uz more te imaju probijen put ili se do njih može doći morskim putem. Ovakvi robinzonski objekti spadaju također u kategoriju održivog turizma, tj. ovakav smještaj je ekološki prihvatljiv jer uglavnom takvi objekti imaju električnu struju iz sunčevih panela i skupljaju kišnicu u rezervoare, navodi dalje Levačić dodajući kako je nakon što je detaljno sve proučio odlučio krenuti u akciju.
Prava akcija, pojašnjava on, bila je traženje dozvole od nadležnih lokalnih službi da mu dozvole postavljanje ovakvih objekata (ili jednog objekta) na njegove poljoprivredne parcele.
– Kako to u Lijepoj Našoj obično biva, dobio sam na više mjesta odbijenice. Vrlo su mi decidirano i jezgrovito odgovorili. Na cijelom otoku Istu nije predviđeno niti jedno mjesto gdje se može postaviti bilo kakav robinzonski objekt. Nakon toga sam kontaktirao i gospodina Klevu koji mi je potvrdio moje razočarenje našim zakonodavstvom. Nažalost, na Olibu je ista situacija – ne postoji mjesto za robinzonski turizam. Izgleda da je tako na cijelom zadarskom arhipelagu koji administrativno pripada Gradu Zadru. Država Hrvatska je donijela lijepe i nadobudne zakone koji su praktično mrtvo slovo na papiru. Oni su za otoke grada Zadra neupotrebljivi. Proučavajući i neke druge općine, vidim da je vrlo mali broj donio ili, pak, izašao u susret entuzijastima da smjeste negdje svoje robinzonske objekte, naglašava Levačić dodajući kako prema svemu ovome ispada kako običan mali Hrvat nema gdje legalno postaviti svoju jadnu pergolu da bi ju naplatio 30 eura na noć.




Prijedlozi
– Moj bi prijedlog bio da se i vlasnicima malih parcela omogući postavljanje jednostavnog smještajnog objekta površine do 20 m2 koliko inače predviđa Zakon o jednostavnim građevinama, a tiče se robinzonskog smještaja. Trebalo bi staviti u zakon da je to moguće na OPG-ima, koji moraju imati određenu površinu. Npr. na svakih 5.000 m2 pod trajnim nasadima dozvoljava se jedan robinzonski objekt. Odnosno na 1 hektar pašnjaka s pripadajućim brojem grla stoke. Na malim otocima poput Ista i Oliba trebalo bi odrediti da parcela na koju ide robinzonski objekt može biti površine minimalno 1.000 m2, ali da sveukupna površina koju vlasnik ima u svome OPG-u mora biti 5.000 m2. S ovakvim bi se zakonom stimulirala poljoprivreda na otocima i omogućilo autohtonom stanovništvu dodatne prihode u vidu robinzonskog smještaja. Hoćemo li vidjeti uskoro pergole iz Oliba po našim otocima na više mjesta stvar je naše lokalne uprave. A ona je vrlo troma i inertna. Obično je pokrenu neki lokalni predstojeći izbori. Bojim se da ćemo Denis Kleva i ja morati čekati nove lokalne izbore, ali to opet neće biti garancija da će doći do nekih pozitivnih pomaka u smjeru razvoja robinzonskog turizma, zaključuje Levačić.