Ulovljeno 118 liganja ukupne težine 20,78 kilograma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Održano peto otvoreno prvenstvo u lovu na lignje 'Pakoška lignjada '21.'
Autor: 
Premda je bura bila poprilično nezgodna nitko se nije bunio. Većina se natjecatelja u prvih sat vremena odlučila za lov u driftu dok je padanjem mraka, kako je bura slabila, većina izvukla svoje panulaške sisteme u nadi da će se baš njima zalomiti ili najveća, ili barem najmanja lignja
Boris BULIĆ
Na lignjijadu se prijavilo 46 ekipa

U Pakoštanima je 18. prosinca, u organizaciji SRD Pakoštane – Pakoštane održano peto otvoreno prvenstvo u lovu na lignje 'Pakoška lignjada '21.'.

Sve je počelo okupljanjem u caffe-baru Joko u Pakoštanima gdje su s četrdeset i šestom prijavljenom ekipom u 13:30 sati zaključene prijave ovog natjecanja. Slijedio je blagoslov svećenika i isplovljavanje na more tako da je natjecanje u skladu s propozicijama počelo u 14:00 sati.

I premda je bura bila poprilično nezgodna nitko se nije bunio. Većina se natjecatelja u prvih sat vremena odlučila za lov u driftu dok je padanjem mraka, kako je bura slabila, većina izvukla svoje panulaške sisteme u nadi da će se baš njima zalomiti ili najveća, ili barem najmanja lignja.

Naime, nagrada za najveću lignju je bila Yamahina penta od četiri KS dok je i za najmanju lignju bila predviđena nagrada.

A propozicije su bile jednostavne, ali vrlo zanimljive, i u njima su se svi dobro snašli. Ekipe su mogle biti najviše tročlane s tim da je na brodu mogla biti i samo jedna osoba koja u tom slučaju predstavlja ekipu tog broda. Dozvoljen je bio lov s maksimalno tri pribora po ekipi. Bodovanje je bilo malo drukčije nego što je to uobičajeno, a što je ovo natjecanje svakako učinilo zanimljivijim.

Pravila bodovanja

Ulov se bodovao po principu 1 gram = 1 bod s tim da je za svaki primjerak lignje natjecateljima dodijeljeno 100 bodova. U slučaju istog broja bodova prednost bi imala ekipa s većim brojem ulovljenih liganja.

Bodovana je samo lignja, dok se ostali glavonošci nisu bodovali.

Tako je prvu nagradu, vanbrodski motor od 4 KS, mogla odnijeti samo najveća ulovljena lignja koja nije ulazila u ukupan ulov. Ulovljena lignja za koju bi ekipa smatrala da može konkurirati za prvu nagradu stavljana je u posebnu vrećicu i posebno vagana.

Druga, treća i četvrta nagrada su se odnosile na ukupan ulov pa su najbolje plasiranima donijele nagrade i priznanje za prvo, drugo i treće mjesto u ukupnom poretku.

A peta nagrada je bila rezervirana za ekipu koja na vagu donese najmanju lignju. Lovilo se neposredno ispred Pakoštana, a što je s obzirom na vremenske uvjete svima i odgovaralo. I to je bilo zapravo bilo sve od pravila s tim da je organizirana i tombola kao i prikupljanje humanitarne pomoći.

Sav prihod od tombole kao i prikupljena humanitarna pomoć, uz odeblji paket ulovljenih liganja uručen je najpotrebitijoj obitelji u općini Pakoštane čime je ŠRD Pakoštane još jednom, upravo u ovim blagdanskim danima, pokazao svoj senzibilitet prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Naravno, dok su lignjari lovili na obali je logistika odrađivala ranije dogovoren posao. Tako su u rekordnom roku postavljeni stolovi na kojima su se pekle fritule, spremale dagnje na buzaru i slagao vrhunski rižoto od podlanica, škampa, daganja i liganja. A sve je bilo tempirano tako da dočeka promrzle i gladne natjecatelje koji su svoje ulove predali na mulu točno u 18:00 sati.

Vaganje i pobjednici

Ubrzo nakon toga je odrađeno vaganje i utvrđen plasman tako da se odmah moglo početi i s protokolom proglašenja najuspješnijih, te dodjelom nagrada i priznanja.

Tako je treće mjesto s ulovljenih 11 liganja ukupne težine 1,46 kilograma osvojila ekipa Gabrijel u sastavu Iva Lacman, Irena Andrić, Ana Bakija i Emanuela Vulini, koja je uz medalje dobila vršu, skosavicu i poklon paket tvrtke DTD.

Drugo mjesto s također 11 liganja, ali sa za dva grama težim ukupnim ulovom, osvojila je ekipa MA-RA u sastavu Marko Kurtov, Damir i Lovre Rašin i Toni Sambunjak, koja je uz priznanja dobila vršu, parangal, i poklon paket tvrtke DTD.

A prvo mjesto s 19 ulovljenih liganja ukupne težine 3,6 kilograma ulovila je ekipa Merica u sastavu Lovre Krpeta, Ivo Kukin i Tomek Rajković, koja je uz pehar i medalje dobila veliku vršu, i Garminov sonder.

Najmanju lignju tešku tek 60 grama na vagu je donijela ekipa Gabrijel koja je za to dobila dalekozor i najveću lignju, dok je tu, najveću lignju, tešku 870 grama, ulovila ekipa Luigia koju su činili Tvrtko Gunjača, Lucija Čudina i Luka Čudina, a čime su osvojili prestižnu nagradu ovog natjecanja, Yamahin vanbrodski motor od 4KS.

A nakon proglašenja je uslijedila fešta koju je izvrsnom glazbom začinio sastav Mjesni odbor. Inače je na ovoj lignjadi ulovljeno 118 liganja ukupne težine 20,78 kilograma što je s obzirom na vremenske uvjete i broj ekipa više nego dobar rezultat.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno