Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Američko-debeljačko prijateljstvo

Autor: Velimir Brkić

21.01.2009. 23:00
Američko-debeljačko prijateljstvo


Kako je već poznato američka vojska financira sve radove u cilju podizanja životnog standarda svih žitelja Debeljaka, naročito djece i mladeži. Na tom smo im neizmjerno zahvalni, rekao je sukošanski donačelnik Smolić Ročak, mještanin Debeljaka


Izaslanstvo američke vojske i predstavnici Općine Sukošan jučer su u Debeljaku obišli gradilište sportskog centra Debeljak, dječjeg zabavnog parka Dječjeg vrtića “Zlatna lučica”, podružnica Debeljak, te gradilište u Područnoj školi Debeljak koje s ukupno 700.000 kuna financira američka vlada, odnosno američka vojska. Shodno međunarodnom javnom natječaju po pravilima američke vojske izvođač radova je domaća građevinska tvrtka EL tim d.o.o.. Radovi koji su započeli početkom mjeseca studenog protekle godine, točno na dan izbora za 44. američkog predsjednika, u potpunosti bi trebali završiti sredinom idućeg mjeseca. Tad će se i upriličiti velika svečanost otvorenja na kojem će, prema najavama, nazočiti visoki američki dužnosnici u Hrvatskoj te predstavnici Vlade RH-a i Hrvatske vojske.
Pomoć Debeljaku
U opravdanoj odsutnosti američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Anthony Bradtkea i američkog vojnog atašea u Hrvatskoj, brigadira Brendana Mcaloona, zbog inauguracije novog američkog predsjednika Baracka Obame, u Debeljak su doputovali načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju, pukovnik Charles Davis, kapetan fregate Michael Maxwell te John Thomas iz NATO-ve baze u talijanskom Avianu, koji nadzire sve građevinske radove američke vojske u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi. Domaćini su mu bili sukošanski načelnik Ante Martinac, donačelnik Darko Smolić Ročak, predsjednik MO Debeljak Neven Torbarina i direktor tvrtke izvođača radova Ante Ročak iz Debeljaka sa suradnicima.
– Kako je već poznato američka vojska financira sve radove u cilju podizanja životnog standarda svih žitelja Debeljaka, naročito djece i mladeži. Na tom smo im neizmjerno zahvalni, rekao je sukošanski donačelnik Smolić Ročak, mještanin Debeljaka.
Realizacija projekata pokrenuta je neposredno nakon tragične pogibije hrabrog i odvažnog Debeljačanina Ivice Jeraka, narednika američke vojske u antiterorističkoj postrojbi koji je, nažalost, bio prvi Hrvat koji je poginuo na iračkom ratištu 2005. godine.
– Od tada traju neprestani kontakti s američkom vojskom koja se na ovaj način htjela zahvaliti njegovoj obitelji i mjestu rođenja američkog vojnika, velikog i nadasve plemenitog čovjeka, našeg Ivice, kazao je Smolić Ročak.
Dječji park
Sredstvima američke vojske na debeljačkom sportskom centru već su postavljeni rasvjetni stupovi, reflektori, zbog kojih Debeljačani govore da im sportski centar u izgradnji svijetli poput Betlehema. Istovremeno su u tijeku i završni radovi na izgradnji ogradnog zida i postavljanje željezne ograde. U Područnoj školi Debeljak OŠ Sukošan, u četiri učionice s novim parketima zamijenjeni su dotrajali podovi te ugrađena hidro i termo izolacija. Novim asfaltnim slojem presvučeno je već postojeće školsko višenamjensko igralište. U tijeku je izgradnja pristupnog puta za školsko igralište i hortikulturno uređenje.
– Dječji zabavni park prostire se na 400 četvornih metara sa svom potrebnom opremom poput ljuljački, tobogana, piramide, penjalice, vrtuljka, stolova, klupa… Za potpuno dovršenje nedostaje tek dio elastične podloge, istaknuo je načelnik Martinac.
Američki prijatelji bili su itekako zadovoljni dinamikom izvođenja radova iako je sve navedene radove nadasve usporila višednevna kiša, a u međuvremenu su bili i božićni i novogodišnji blagdani. Pošto su obišli sva gradilišta s gotovo dječjom radošću tijekom jučerašnje redovne školske nastave obišli su sve renovirane učionice u školi te su zajedno s debeljačkim trećašima nazočili na bili na satu engleskog jezika.


 IVICA JERAK




Ivica Jerak, sin Duška i Mirke Jerak, rođen je 12. listopada 1962. u Debeljku. Osnovnu školu polazio je u Debeljaku i Sukošanu, dok je u Zadru 1981. godine kao učenik Pomorske škole stekao zvanje pomorski nautičar. Nakon nekoliko godina plovidbe svjetskim morima 1985. godine iskrcava se u Americi. Kao pripadnik američke Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces tada 43-godišnji Ivica poginuo je 25. kolovoza 2005. godine kod grada Husaybah na sjeveru Iraka. Pokopan je na vojnom groblju Arlington.


 POSJET OBITELJI


Predstavnici američke vojske sa suradnicima boravak u Debeljaku iskoristili su i za posjet obitelji Ivice Jeraka. Dočeka ih je majka Mirka, Ivičina braća Petar i Mladen. Amerikanci su se u Jerakovih zadržali na dugom i srdačnom razgovoru razmijenivši sjećanja na tragično preminulog Ivice Jeraka.