Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Beskućnici preživljavaju u napuštenom Pitomačkom restoranu

Autor:

21.01.2009. 23:00
Beskućnici preživljavaju u napuštenom Pitomačkom restoranu

Foto: Filip BRALA



Konceptualni umjetnik Vinko Gvozdanović koji je u nekoliko navrata Zadrane zainteresirao svojim performansima, ovih je dana u Pitomačkom restoranu u Zadru, koji ruševan čeka bolje dane, obišao tamošnje beskućnike, koji su se u ovom neadekvatnom prostoru smjestili kako bi lakše podnijeli zimu.
– Moja je misija pomagati onima koji nemaju ili misle da su izgubili svaku nadu. Ovdje sam jer još nemam prostora u koji bi svi oni mogli doći. Htio bih jednom otvoriti prostor za druženje ljudi koje su drugi zaboravili, koji nemaju gdje, a do tada ću im pomagati kako znam i umijem, kaže Gvozdanović, koji je nekada bio imućan poduzetnik. U Splitu je dugo bio najpoznatiji optičar, no u vremenima pretvorbe doživio je poslovni krah.
Gvozdanović će uskoro od Grada Zadra zatražiti prostor u kojem bi se okupljali alkoholičari, narkomani i svi oni kojima nema mjesta u društvu, no jasno mu je da do njega neće biti lako doći.
U privremenom domu zadarskih beskućnika vlada nevjerojatan nered. Prikupilo se nešto namještaja, odjeće i pokrivača, ali kako nema ni struje ni vode, za kuhanje se snalaze kako znaju i umiju.
– Jednog dana, kad povratim imovinu koja mi je oduzeta, napokon ću moći trajno pomoći ovim ljudima, poručuje Gvozdanović, koji inspiraciju pronalazi u religiji i umjetnosti.